• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    LOGO
    LOGO --- ---
    V Česku se ročně vyhodí zhruba 830 000 tun potravin, což odpovídá přibližně 79 až 81 kg vyplýtvaného jídla na osobu.

Největší podíl (zhruba 53 %) tvoří odpad přímo z domácností.

Rozložení plýtvání v celém dodavatelském řetězci ukazuje, kde jídlo nejčastěji končí:

Domácnosti: 53 % (přes 400 tisíc tun)
    Výroba a zpracování: 19 %
    Veřejné stravování: 11 %
    Zemědělství (primární produkce): 10 %
    Maloobchod a velkoobchod: 8 %

Ačkoliv velkou část tohoto odpadu tvoří nejedlé části (slupky, kosti), obrovský podíl představují potraviny, které se daly včas zkonzumovat.
    -----------------

Překvapivě tedy největší podíl na plýtvání mají domácnosti, ne supermarkety. Tam je to akorát nejvíc vidět. Když se to vyhazuje po krabicích. Ale domácnosti s přehledem vedou.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    ACIDQA: pred mesicem jsem se stal nejstarsim muzem v rodine z maminy strany a z tatovy me deli posledni strejda-kardiak...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TANKIE_: ale to prece neni zadny plytvani, urcite je to soucasti cenotvorby, takze je to zaplaceny...
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    _ANT_: Amen
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TANKIE_: Pečiva se taky někdy a někde vyhazují celé pytle.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ACIDQA: (Sorry, nechceš to vědět.)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Ja to snad ani nechci vedet. Jsem nejvetsi hejtr vyhazovani zradla a kupovani picovin. Zas bych se nasrala a pak bulela v aute u pisnicek!
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ACIDQA: jj, pecivo se sesypava do pytku pro potravinovku do meazaku, ale at to tu neplevelim, klidne mi napis do posty 8)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TANKIE_: to bych teda nerekla. Ovoce/zeleninu/pecivo vozime furt a bezne ho vozime rozsypane v krabicich, smichane pokupe, coz nam neva.

Spolupracujeme se trema potravinovkama, napric trema krajema, vsude stejny.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ACIDQA: spoluprace s potravinovou bankou funguje, ale i tam se ty veci davaji neposkozene, tudiz vsechen ten problem se strzenym papirovym prebalem nebo sitkou trva i nadale.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TANKIE_: a vyhazuje se to v tomhle mnozstvi porad jeste? Cast tohohle sortimentu u nas v lidlu maji ve vyprodeji kazdej den… + spolupracujeme v praci, vsechny nase pobocky, s potravinovou bankou a jogurty a salaty bezne chceme a klientum vozime. Nekdy se stane, ze uz ani nejsou, ze toho meli malo vyrazenyho.

(Celkove si nedelam iluze, ze se v obchodech i domacnostech vyhazuji kvanta nezavadnyho zradla. Jen bych asi chtela verit, ze treba ta zakonna povinnost vetsich obchodu s potravinovkama tohle promenila.)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Je to tak. Takze k tematu se priznavam, ze absolutne NENAVIDIM plytvani jidlem a nikdo z vas (nadsazka, nekdo hodne pesimistickej asi jo) si neumi predstavit, JAK MOC se plytva v kazdym retezci s potravinama.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANKIE_: jj, přesně, oni mu to nemohli dát oficiálně, protože procesy, vlastně to tam na tý rampě kradl.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    TRISSIE: jj, taky jsem delala v azylaku a jidlo tam vozily vetsinou maly provozy a restaurace neco cateringy. Blby je, ze ty supermarkety maji hrozne prisny pravidla, jak s vecmi nakladat a i kdyby chteli, legislativa jim hazi klacky pod nohy. Jako jiz tu zminene uzene pujde stopro do kafilerky i kdyz mu nic neni a jde jen o blbou etiketu. Nemuzou si to rozebrat, je rozdil mezi kontakem na jidlo (cokoli nemasnyho) a zbytkem, co jde do kafilerkovyho kontaku (maso atd).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANKIE_: ale je to aspoň něco, začátek.
    jinak kamarád, co vedl azylový dům, říkal, že mu běžně volali z místní Billy nebo z Albertu nebo odkud v devět večer "máme tady tři plata ovocných jogurtů s datem spotřeby dneska, budou mezi 22:00 a 22:10 vzadu na rampě, než je někdo přijde vyhodit." a tak.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Vcera jsem si hodne brzo rano (cestou do prace) pustila na spotify nicka cavea. Par pisnicek z alba wild god. Protoze si myslim, ze je to jeho zdaleka nejlepsi album. Zacala jsem zlehka. Nejdriv frogs. Cinnamon horses, long dark night, a conversion…. O wow o wow - trikrat, tu mam vubec nejvic nejradsi totiz.

A pak jsem stala v zacpe, brecela a nevedela proc.

Na terapii pak hodne brecela moje klientka. Cestou domu jsem si radsi preventivne dala trikrat za sebou turbo killer od carpenter brut. Hned me to celou rozradostnilo a mela jsem pak krasnej den! :)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    TRISSIE: nooo, jako ano, ale v tom mnozstvi, co se vyhodi, jsou ty tasky absolutni zlomek, takovej greenwashing. Nejvic se vyhazuji balene lepsi salaty (cesar atd), hotovky, biosortiment (je drahej), jogurty, hummus a jine ne uplne obvykle potraviny, avokada a treba kytky.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KAIAFOX: ja se i divim, ze to vyslo. Cekala bych, ze kobliha plnena marmeladou, musi vazit vic nez houska za 3 koruny a vaha to pozna.

Ziram, jako ty. Ale tak nize jsem se sverovala, ze nektery veci uz proste prestavam chapat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANKIE_: v tomhle jsem fakt ráda, že třeba LIDL to začal řešit a místo vyhazování to nasype do těch sběrných ovozelových tašek, co prodávaj asi za 40Kč.
    (plus jsou ty sběrný tašky takovej dumpster diving pro lidi, co na dumpster diving nemaj koule :-)
    ELIZABETPACKARD
    ELIZABETPACKARD --- ---
    Moje přiznání je, že mi strašně vadí plýtvání. Nejvíc jídlem a vodou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam