• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    SHEALA: Související články

    Zemské klima, problém, který neexistuje
    Prezident Trump spoléhá na skutečné odborníky
    BDOWN
    BDOWN --- ---
    SHEALA: má vědeckej přístup no, to se pozná i z toho závěru "A hlavně: příroda je navržena jako stabilní systém."
    Taky ten názor, že lidská činnost ničemu neškodí, jenom si to lidi myslej, je výbornej :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BDOWN: velmi mě potěšilo, jak pracuje se zdroji. Má tam tři odkazy. Jeden na wikipedii. Jeden na politický a názorový web. Jeden na obskurní web lidí co jezdí na výlety.

    Co bude odkazovat příště, na večerníček o Rákosníčkovi?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PASTAFARIANKA: tak být "velmi jistý" je základní předpoklad pro to se mýlit
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    LINKOS: tak jsem to četla - je to rodinný podnik a GW je v kurzu. Pán si je ve svých vyjádřeních velmi jistý a nositele jiných názorů uráží. Myslím, že by ho mohl zvyklat jiný RNDr. Bude to ta fáze hledání, proč GW nemůže být pravda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BDOWN: drsný, nechcete jim někdo napsat, proč šíří takové bludy?
    BDOWN
    BDOWN --- ---
    Věcné poznámky ke globálnímu oteplování aneb CO2 je užitečný, nikoliv škodlivý plyn | Stavebnictvi3000.cz
    https://www.stavebnictvi3000.cz/...odlivy-plyn?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Clanek (mj) o Tykacovych trollich farmach

    V říjnu 2016 proběhl protest Greenpeace na chladicí věži Tykačovy elektrárny Chvaletice proti dalšímu prodlužování jejího provozu za horizont roku 2020. Jak se zdá, protestující šlápli Severní energetické na kuří oko. Protest na elektrárně skončil 7. října 2016 a už 11. října 2016 koupila PR firma IDMZ s.r.o. pracující pro uhlobarona Tykače doménu Greenpiss. Vzápětí se na YouTube pod jménem Greenpiss objevilo video parodující právě proběhlý protest. Firma IDMZ s.r.o. dnes již neexistuje, neboť – jak dokazuje rejstřík firem – byla přejmenována a nyní figuruje jako firma Olmer Ad. Nicméně na spolupráci se Severní energetickou se podle webové prezentace firmy nic nemění.

    Co je ale důležité, na Facebookovém profilu Greenpeace už během samotného protestu ve Chvaleticích vystupovala skupina několika profilů, které vehementně a pravidelně schvalovaly a obhajovaly kroky elektrárny a nevybíravě naopak útočily na ekologickou organizaci. Jedním z nich byl i Petr Dušek, který je reálnou osobou a je dobré si jej zapamatovat pro další vývoj celého příběhu. Kromě pana Duška reagovalo ale i několik desítek prokazatelně falešných profilů, které – jak se ukázalo – byly propojeny, jejich aktivity na internetu trvaly několik let, byly mnohem rozsáhlejší a neomezovaly se jen na otravování na FB profilu Greenpeace.

    Trollí farma
    Analýza profilů komentujících během protestu prokázala, že se jedná o relativně malou skupinu facebookových profilů (36), které jsou propojeny pouze mezi sebou. Dalších zhruba 10 profilů, se kterými byla tato skupina ve spojení, patřilo reálným lidem (nejsou na grafu uvedeny) – mezi nimi bylo například několik jedinců pracující v odvětví fosilních paliv, kteří se na Facebooku proti uhelné kampani Greenpeace také vymezovali. A byl mezi nimi i PR specialista z agentury Extender Petr Secký.




    https://www.greenpeace.org/...da-stin-spinavych-pr-praktik-uhelneho-prumyslu-shrnuti-kauzy-greenpiss
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TUHO: policko?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pry Dejvicka :))

    TUHO
    TUHO --- ---
    Do campaign contributions from oil and gas companies influence legislators to vote against the environment, or do these companies invest in legislators that have a proven antienvironmental voting record? Using 28 y of campaign contribution data, we find that evidence consistently supports the investment hypothesis: The more a given member of Congress votes against environmental policies, the more contributions they receive from oil and gas companies supporting their reelection.

    Oil and gas companies invest in legislators that vote against the environment | PNAS
    https://www.pnas.org/content/early/2020/02/18/1922175117
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neviditelny pes se svoji mantrou, ze za gradaci lykozrouta mohou lini lesnici.
    Zajimavy, ze z niceho nic zacali spatne pracovat lesnici po cely republice :))

    EKOLOGIE: Jak obec Mnichov ke kůrovci přišla - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/...k-obec-mnichov-ke-kurovci-prisla.A200222_203527_p_ekonomika_wag
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SCHWEPZ: krásnej vlhkej sen :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

    Do boje se pouští Antigreta. Klimatičtí skeptici z amerického think tanku našli svoji hvězdu | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...tank-nasel-mladou-konzervativni-anti-gretu.A200224_163806_ln_zahranici_mha
    NOIK
    NOIK --- ---
    Odhalení: čtvrtinu všech tweetů o klimatické krizi píší roboti | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/odhaleni-ctvrtinu-vsech-tweetu-o-klimaticke-krizi-pisi-roboti-8151448
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ja teda nejsem anglictinar, ale imho "deal" se nepreklada jako "úděl", ale jako "dohoda". Spousta odpurcu reseni klimatickych zmen preklada Green new deal, jako "novy zeleny udel", misto "nova zelena dohoda".
    TUHO
    TUHO --- ---
    A recent German news report has shed light on the inner workings of the Heartland Institute’s international efforts to sow doubts about climate science using the dark money group Donors Trust. Part of those efforts include the climate science-denying organization touting its newest representative, a young German YouTube “influencer,” Naomi Seibt, whom Heartland markets as the deniers’ answer to breakout youth climate activist Greta Thunberg.

    The U.S.-based Heartland Institute receives millions of dollars a year to fund its climate denial efforts and is looking to expand them in Germany, according to the undercover joint investigation by German outlets CORRECTIV and Frontal21.

    Heartland director James Taylor revealed to the undercover journalists that much of the money is funneled through Donors Trust. Known as the “dark money ATM of the conservative movement,” right-wing donors use Donors Trust to obscure their identities and make it far more difficult — at times impossible — for the American public to know who is funding messages from think tanks and PR firms.

    Exposé Shows Rise of Heartland Institute’s Climate Denial Efforts Overseas, Using Dark Money and a YouTuber | DeSmog
    https://www.desmogblog.com/...02/20/heartland-institute-climate-denial-germany-naomi-seibt-correctiv
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    How the oil industry pumped Americans full of fake news | National Observer
    https://www.nationalobserver.com/...id=IwAR11zH2p81XG6__pudZk1UGVEJK2WCJnUXz8NhldOaEtK4GEW68cL5v2CAc
    Exxon and the coal industry knew about global warming as early as the 1960s; instead of telling the public, they spread doubt about the science behind it. That’s just one facet of the fossil fuel industry’s propaganda machine. (“Propaganda” might seem too strong of a word, but Westervelt says it’s the very definition: “a one-sided message with the aim of shifting public opinion or policy.”)
    TUHO
    TUHO --- ---
    A conservative activist group - which bills itself as the right-wing version of GetUp - will target primary school children with a series of new resources designed to counter the "climate alarmist narrative" it says is being pushed in classrooms and the media.
    Advance Australia's national director Liz Storer said the resource packs being developed will be sent to schools, parents and grandparents, and could be used in the classroom or at home. The resources will say human-induced climate change "isn't true" and "there's a lot more to the story".

    https://www.smh.com.au/...g-activists-target-primary-school-children-on-climate-20200214-p540ti.html
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    JPLABS: Shell zaluji u domaciho soudu v Holandsku, Kretinskeho muzes zalovat u domaciho soudu v Nemecku. Chvaletice s tou rtuti se daji zalovat i v CR, ale oni uz to zastavili, a budou tam muset namontovat lepsi filtry, jinak to povoleni nedostanou, pritom vsichni vedi ze je sleduje policie.
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Teoreticky by slo zalovat Kretinskeho a Tykace, u Evropskeho soudu
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Takze primo prof. Hansen, Michael. E. Mann a Al Gore jsou jeho zaci, Greta jejich nasledovnice - od roku 2015 rika a varuje jakou dezinformace nabyva novou formu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam