• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: lidi nechapou, ze je ti dest v srpnu k nicemu, kdyz ti vsechno uschlo uz v kvetnu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Ja nevim, pokud si dobre vybavuju, tak klimaticka zmena ma prinaset vyraznejsi extremy. Vic sucha, ale i vetsi zaplavy. Ergo to co zminuje Vavra (prekonani rekordu ve srazkach) je naplneni predpovedi.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nejaky novinky od Vavru...

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: dlouhodobe hrozi tepelna smrt vesmiru, tak drz hubu chytroline
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: "Ano, skutečně krvácíte z krční tepny, ale z dlouhodobého pohledu je pro vás daleko nebezpečnější kouření cigaret!"
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Já nevim, jestli se mam smát nebo co mám dělat.

    "Současné oteplování je výzva, z dlouhodobého hlediska nás však mnohem více ohrožuje počínající další doba ledová. Jistě, oteplování se děje tady a teď, počátek doby ledové přijde v řádu tisíců let."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Blíží se další doba ledová, říká archeolog, geolog a antropolog Petr Šída - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/kultura-salon-blizi-se-dalsi-doba-ledova-rika-archeolog-geolog-a-antropolog-petr-sida-40406545
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: jo tak on tam placa neco o tom jak abys neco predikoval na 100 let, musis zapojit klimatickej model, socioekonomickej model, a ty modely maj X nejakejch predpokladu a ze kdyz se ti nejaky zhroutej tak ty kodely neplatej a cely je to na vode, nejaka takovehle dojmologie s krestansko-filosofickou omackou. ale neber me za slovo, kde ma nejakej nejvetai rozbor tohohle nevim, ale I trust lomborg my jeho duveruhodnost posila hodne hluboko :D ... jo a na svoje book tours lita private jetem, pochopitelne :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Tyve, spektakularni zaver .]]

    Ke kvalitě původní studie Anthony Wattse si dovolím přidat ještě jednu poznámku. Na obr. 14 (viz níže) uvádí Watts graf průměrné roční odchylky teploty v USA, který komentuje takto „In fact, the graphic clearly shows the United States to be cooler in May 2022 compared to January 2005.“ Pro jistotu ještě česky „Graf jasně ukazuje, že Spojené státy jsou ve skutečnosti chladnější v květnu 2022 ve srovnání s lednem 2005.“ Úžasný závěr. Ano, hodnota v grafu pro květen 2022 je nižší než hodnota v lednu 2005. Graf však ukazuje odchylky daného měsíce od průměru, leden 2005 cca 0,6 °C nad průměrem a květen 2022 cca 0,5 °C nad průměrem. Vyvozovat z toho, že bylo v květnu letošního roku v USA chladněji, než v lednu 2005 může jen někdo, kdo vůbec, ale vůbec nerozumí klimatologii. A proto je klimaskeptikem.

    Více zde: https://www.tolasz.cz/news/sokujici-studie-pro-klimatologii-vubec-ne/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lomborga tedka budu si nejak pro sebe resersovat, nemate tipy na nejakou dobrou bjornologii?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No, tak ty dve vety spolu asi celkem souvisej .] Je tam jeste vic lahudek?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    41m "I trust Lomborg", "I don't lnow what environment is"

    Jordan Peterson: Life, Death, Power, Fame, and Meaning | Lex Fridman Podcast #313
    https://youtu.be/sY8aFSY2zv4
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS:

    Šokující studie? Pro klimatologii vůbec ne. :: Radim Tolasz
    https://www.tolasz.cz/news/sokujici-studie-pro-klimatologii-vubec-ne/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: LINKOS: Jinak tohle Watts tlaci dlouho, k jeho pocte treba priznat, ze rozjel masivni evaluaci meteorologickych stanic. Problem jaksi je v tom, ze ta zmena nebyla po prezkoumani nijak velka

    UQx DENIAL101x 2.4.2.1 Heat in the City
    https://www.youtube.com/watch?v=pidRKmq2iGI
    TUHO
    TUHO --- ---
    LINKOS: TUHO: Jinak clanek od Anthonyho Wattse je zde

    https://wattsupwiththat.com/2022/07/27/new-surface-stations-report-released-its-worse-than-we-thought/

    A origos paper na Heartland institute (jinak spolu s CATO institute asi nejproflaklejsi klima-dezinformacni hub/think tank)
    https://www.heartland.org/_template-assets/documents/publications/2022_Surface_Station_Report.pdf
    TUHO
    TUHO --- ---
    LINKOS: Ty vole, tohle je asi tak sokujici jako ze vakciny zpusobujou autismus.
    Mimochodem, nemuze to nekdo odemnknout? Tohle se opakuje stale dokola, zrovna jsem premejslel, co tedka asi tak Kaiser pise...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Šokující studie klimaskeptika: měřící stanice teplot jsou na špatných místech - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/SmfFy/studie-klimaskeptik-watts-merici-stanice-tepla-na-spatnych-mistech-tepelne-ostrovy
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jiri Svoboda po druhe...

    Jaká nás čeká klimatická budoucnost? „Ještě se nikdo neupekl. A ani neupeče,“ tvrdí vědec zabývající se historií planetárního klimatu – Muži v Česku
    https://www.muzivcesku.cz/jaka-nas-ceka-klimaticka-budoucnost-jeste-se-nikdo-neupekl-a-ani-neupece-tvrdi-vedec-zabyvajici-se-historii-planetarniho-klimatu/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Checkuju si tedka nejake zdroje Vaclava Klause "Modra nikoliv zelena planeta" a je to docela vtipny. Na to, ze rika jak neni v klimatologii konsenzus, tak neni schopnej citovat v podstate zadnyho klimatologa. Z padesati zdroju jsou to vsechno ekonomove, zadni prirodni vedci. Jediny klimatolog je tam Patrick Michaels, potom cituje Indura Goklanyho jako klimatologa (ve skutecnosti elektricky inzenyr) a Jiriho Svobodu (ve skutecnosti matematik, ale teda nadsenej amaterskej klimatolog bez vzdelani).

    Tak si ctu rozhovor s Jirim Svobodou.

    Svoboda v rozhovoru tvrdi:
    "Chabibull Abdusamatov měl dokonce asistenta, jenž se jmenuje Ilja Usoskin a nyní pracuje ve finském Oulu. A tihle dva se vsadili o deset tisíc dolarů, dokdy budou první příznaky globálního ochlazení patrné.
    A dokdy se vsadili?
    Usoskin tvrdí, že to bude do roku 2015, podle Abdusamatova to bude v podstatě teď, tedy do roku 2011 nebo 2012."
    Jiří Svoboda: Globální ochlazení nastoupí do několika let - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/jiri-svoboda-globalni-ochlazeni-nastoupi-do-nekolika-let

    Usoskin je celkem vyznacnej astrofyzik s morem publikaci, tak je mi takovej kix zvlastni. Pisu mu a odpovida:

    a] Nikdy nebyl asistent Abdusamatova
    b] Nikdy s nim neuzavrel sazku
    c] Nikdy se s nim nepotkal
    d] Nadto nesouhlasi s tim, jake Abdusamatov pouziva metody, i to jakym zpusobem exhibuje v mediich
    e] Nikdy nepredpovedel globalni ochlazovani
    f] Globalni oteplovani bude pokracovat, i s nizsi aktivitou Slunce, protoze radiacni pusobeni sklenikovych plynu nizsi aktivitu prebije.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco starsiho k solarnimu minimu a pracem Zharkove

    This time around, the myth appears to have been sparked by a Sky News interview with Northumbria University mathematics professor Valentina Zharkova. The story was quickly echoed by the Daily Mail, International Business Times, Sputnik News, Metro, Tru News, and others. Zharkova was also behind the ‘mini ice age’ stories in 2015, based on her research predicting that the sun will soon enter a quiet phase.
    The most important takeaway point is that the scientific research is clear – were one to occur, a grand solar minimum would temporarily reduce global temperatures by less than 0.3°C, while humans are already causing 0.2°C warming per decade.

    The 'imminent mini ice age' myth is back, and it's still wrong | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jan/09/the-imminent-mini-ice-age-myth-is-back-and-its-still-wrong
    TUHO
    TUHO --- ---
    K mezi klimaskeptiky oblibene teorii Henrika Svensmarka, ze kosmicke zareni ma vyznamny klimaticky vliv (skrze formovani mraku)

    The most famous mechanism for an indirect influence of the Sun on climate is the cosmic-ray-cloud connection, aka Svensmark's mechanism, which suggests induced/mediated nucleation of cloud condensation nuclei by atmospheric ionization caused by cosmic rays. This mechanism, called also the clear-sky mechanism, has been extensively studied recently, in vitro, in the dedicated laboratory experiments CLOUD and SKY. It was shown that the effect does exist but is too small to play a notable role in the climate. Thus, this mechanism is hardly a strong player.

    https://mwenb.nl/wp-content/uploads/2014/10/Blog-Ilya-Usoskin-def.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam