• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    jsme slavny!

    German wholesaler Metro faces heightened criticism from Ukraine's NACP corruption watchdog and concerned citizens over its decision to continue business operations in Russia.

    Justifying the addition of the wholesaler to its so-called list of international sponsors of war, Ukraine NACP tweeted that Metro's management hasn't stopped "financing Russian aggression," and that "key shareholder Daniel Kretinsky, is closely linked to the oil, gas and banking sectors of Russia's economy."

    Kretinsky is a Czech oligarch who holds a 29.99% stake in METRO, and also owns EPH, a Czech holding company that reported record earnings in the first half of 2022 thanks to its large stake in the Russian gas business.

    Ukraine labels German wholesaler Metro as 'sponsor of war' – DW – 03/21/2023
    https://www.dw.com/en/ukraine-labels-german-wholesaler-metro-as-sponsor-of-war/a-65046903
    TUHO
    TUHO --- ---
    Je nebo neni Topolanek lobbista fosilniho prumyslu?

    Fakta jsou poměrně jasná a není nutné o nich dlouze diskutovat. Mirek Topolánek se po konci v politice pohybuje především v manažerských a vedoucích strukturách firem patřících EPH Daniela Křetínského. Několikrát byl členem dozorčí rady Křetínského uhelné elektrárny Opatovice, od loňského listopadu zasedá v dozorčí radě elektromontážní firmy EGEM spoluvlastněné Křetínským a působí také jako manažer firmy EUSTREAM, která byla před ruskou invazí na Ukrajinu největším samostatným dopravcem ruského plynu do Evropy.
    Tuto firmu manažersky kontroluje EPH, přičemž EUSTREAM byl po celou dekádu před invazí hlavním zdrojem příjmů Křetínského firmy. Topolánek je také předsedou teplárenského sdružení, kam byl nominovaný za Plzeňskou teplárenskou. Schválně si tipněte, která firma má nad teplárnou z poloviny spalující uhlí manažerskou kontrolu. Nebudu vás napínat, je to EPH.

    Topolánek je lobbista fosilního průmyslu. Je chybou České televize, že ho zve
    https://denikreferendum.cz/clanek/35026-topolanek-je-lobbista-fosilniho-prumyslu-je-chybou-ceske-televize-ze-ho-zve
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vondrovi piruetky :D Aneb sprint z "Cina klima vubec neresi" na "Cina nas zaplavy levnymi elektromobily"

    2:00 A je tu ještě důležitější fenomén. Spalovací motory vyžadují velmi akurátní mechanickou inženýrskou práci. Čili něco, co třeba Němci a Češi dodnes zvládají daleko líp než Číňani. Zatímco když to všechno fixujeme monopolně na elektromobilitu – nic proti elektromobilům, ve městech skutečně přispívají k čistšímu vzduchu, a když pro ně bude infrastruktura, je to fajn –, obávám se, že to jednou vyrobí roboti, suroviny k nim Číňani už mají dnes obsazené. A pak zbývá baterie a software a tady bohužel Čína už má dnes takový náskok, že podle mě Evropa není schopná ho dohnat. A hrozí skutečně kolaps automobilového průmyslu, což pro Českou republiku, kde to je deset procent HDP a nějakých možná i 15 procent pracovní síly, není triviální záležitost. Čili dejme tomu šanci, protože jinak hrozí, že nás tady za deset patnáct let zaplaví levné čínské elektromobily.

    Vondra: Bez nás si ani ruce neumyjou. Konec spalovacích motorů nedovolíme - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-vondra-bez-nas-si-ani-ruce-neumyjou-proti-euro-7-mame-blokacni-silu-228185#dop_ab_variant
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: a ty znas nejake nove vodni elektrarny, ktere se maji stavet? Precti si poradne na co reaguji..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: vzhledem k tomu, že minimálně do loňska byly český OZE z 90%+ tvořený vodníma elektrárnama a biomasou, tak spíš tak 70%
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KEB: tak oze ma u nas vyuziti maxima kolik, 12-15 procent? Jaderka ma odstavku na 6 tydnu v roce a jinak jede po maximu..
    BRETA
    BRETA --- ---
    KEB: a těch původních necelých 10GW se nějak zázračně zvětšilo na 20 temelinu, to je víc než 4x tolik
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: ta idea , že 10gw v oze se nepočítá, nijak, vůbec je prostě boží
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vychazi nejocekavanejsi zprava o stavu klimatu za poslednich 9 let. IPCC synthesis report AR6. Dalsi spickovy vyzkum (opet jake prekvapeni) potvrzuje, ze mame velmi vazne problemy a cas na klimatickou stabilizaci se prakticky vycerpal. Takze, sefredaktor Kretinskeho Info.cz se nas rozhodl informovat o mesic stare zprave CEPSu. Musime palit plyn jeho zamestnavatele. Neda se nic delat. Nic, pokrcme rameny.

    Michal Půr
    @michalpur
    Mezi politiky zavládla skutečná panika poté, co ČEPS zveřejnil zprávu o skutečném stavu energetiky. Když to vezmu ve zkratce.
    1) Vláda řekla, že do roku 2033 skončí Česko s uhlím.
    2) V takovém případě musíme nahradit zhruba 9,5 GW výkonu uhelných bloků.
    3) I kdybychom postavili náhradu 10 GW obnovitelných zdrojů, tak jelikož jsou jen občasné, musíme postavit 10 GW v plynu nebo v jádru.
    4) Když to sečteme, tak je to velmi hrubě 20 GW výkonu do roku 2033, tedy do deseti let.
    5) Je to 20 Temelínů do 10 let!
    6) Skutečný stav je takový, že máme rozjetou stavbu 1 bloku o výkonu zhruba 1000 MW.
    Vychází z toho jedna jediná věc. Nevychází to. A nerad to říkám, ale de facto jedinou alternativou je plyn, s jehož dodávkami víme všichni, jak to je.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Ryan Lance, chief executive of ConocoPhillips, said in a separate panel that “the whole taxonomy around gas is changing” as a result of Russia’s invasion of Ukraine, which sent energy prices soaring and European countries scrambling for new sources of fuel. “Gas is something that’s going to be more than just a bridge fuel,” Lance said. “It’s going to be around for a long time.”
    Environmental groups and many scientists have warned that this outcome would be a disaster for the climate.
    “Neither fossil gas nor liquefied natural gas (LNG) is clean, nor are they particularly low” in climate pollution, the Natural Resources Defense Council said in a report last year. The report argued that a planned LNG export expansion threatened to place global climate goals out of reach, and that the Biden administration should instead support development of wind and solar energy, which are increasingly cost-competitive with gas, as a replacement for coal overseas.
    TUHO
    TUHO --- ---
    At an industry conference, top executives lamented they had “lost the narrative” on natural gas, and outlined an effort to sell their product as the “cleanest energy in the world.”
    Natural gas has long been subject to a war of words. Once it was a “bridge fuel” that would straddle the gap from fossil energy to renewable sources. More recently, climate activists have sought to highlight that gas pollutes, too, by stripping “natural” from its name and calling it fossil- or methane gas.
    The industry is pushing back, and gas executives displayed their latest linguistic counteroffensive at an industry conference this month in Houston.

    Fossil Fuel Executives See a ‘Golden Age’ for Gas, If They Can Brand It as ‘Clean’ - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/19032023/fossil-fuel-natural-gas-branding/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: + pro ty, kteri nechteji louskat dlouhy odborny text, kratsi vycuc zde

    Petro-masculinity and the politics of climate refusal - Autonomy
    https://autonomy.work/portfolio/petro-masculinity-climate-refusal/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: btw zajemcum doporucuju i clanek o petromaskulinite od Cary Daggett (btw vydala i zajimavou knihu The Birth of Energy: Fossil Fuels, Thermodynamics, and the Politics of Work )

    https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0305829818775817
    TUHO
    TUHO --- ---
    Popírání klimatických změn a úzkost ze ztráty dominantního postavení v genderové hierarchii nejsou oddělené jevy. Oba se propojují v demonstrativním pálení fosilních paliv a v tzv. petromaskulinitě – třeba když si upravíte dieselový motor tak, aby vám pořádně čadil výfuk.

    Emise dělají muže | | A2 – neklid na kulturní frontě
    https://www.advojka.cz/archiv/2023/4/emise-delaji-muze
    TUHO
    TUHO --- ---
    Scientifically informed climate policymaking starts with the exchange of credible, salient, and legitimate scientific information between scientists and policy makers. It is therefore important to understand what explains the exchange of scientific information in national climate policymaking processes. This article applies exponential random graph models to network data from the Czech Republic, Finland, Ireland, and Portugal to investigate which types of organizations are favored sources of scientific information and whether actors obtain scientific information from those with similar beliefs as their own. Results show that scientific organizations are favored sources in all countries, while only in the Czech Republic do actors obtain scientific information from those with similar policy beliefs. These findings suggest that actors involved in climate policymaking mostly look to scientific organizations for information, but that in polarized contexts where there is a presence of influential denialists overcoming biased information exchange is a challenge.

    Information exchange networks at the climate science-policy interface : Evidence from theCzech Republic, Finland, Ireland, and Portugal | Masarykova univerzita
    https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/1627737
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jo a sorry, tady je link na debatu

    Otázky Václava Moravce 2. část - Otázky Václava Moravce | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/223411030510319/?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nasranej Topolanek, kdyz si nekdo opovazi upozornit na jeho vazby na fosilni prumysl

    Miroslav Patrik
    Krasna slovni prestrelka!
    Europoslanec za Piraty Marcel Kolaja v dnesnich OVM prohlasil, ze Mirek Topolanek je lobbyista fosilního průmyslu. 😄 😄
    Lobbyista se ihned behem 1 minuty zurive ohradil a citil se dlooouho urazene!!! 😄
    Takze doporucuji pouzivat casteji tato souslovi:
    - lobbyista fosilniho prumyslu
    - lobbyista jaderneho prumyslu
    - lobbyista automobiloveho prumyslu

    Reakce muze byt mnohdy sice zuriva, ale bude i zabavna!
    Zde je ta prestrelka urazaneho M. Topolanka, ktery podporuje cast fosilnich paliv, jadro a automobilismus = 8:15-7:15 minuta a 4:20-3:40 minuta (casomira dle webu). 😄

    Proti změnám klimatu, za klimatickou spravedlnost!
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/posts/6064380416961973/
    TUHO
    TUHO --- ---
    tohle trochu pro kontext

    Rok jsme sledovali schůzky na Hradě. Nejedlý poprvé promluvil o vztazích s Kočkou, Tykačem či Plagou
    https://denikn.cz/1089877/rok-jsme-sledovali-schuzky-na-hrade-nejedly-poprve-promluvil-o-vztazich-s-kockou-tykacem-ci-plagou/?cst=d4107859e316acf844dbc027ce6921650fd88e2a4b0c5a8782176990cadfdabe
    TUHO
    TUHO --- ---
    nemate plz nekdo predplatny echo24? bych si precetl adpon ten rozhovor s vondrou a “poradu echa”, abych si spravil naladu :)

    Porada Echa: V Bruselu nás podrazili! Mívají pravdu ti horší? Proč tatíček Pavel vychovává Slováky? - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/HNpCL/podcast-porada-echa-brusel-podrazili-nas-taticek-pavel-vychovava-slovaky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam