• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na info.cz vyšel report z Křetínského vystoupení na konferenci Shifts23

    V zahraničí se mu říká „Česká sfinga“. Oproti jiným superboháčům totiž Daniel Křetínský na veřejnosti hovoří jen velice střídmě. Nyní však nejbohatší muž Česka udělal výjimku a vystoupil na konferenci Shifts23 pořádané deníkem E15, kde velmi otevřeně hovořil o aktuálních výzvách Česka i Evropy.

    • Co si jeden z nejvlivnějších evropských byznysmanů myslí o vládě Petra Fialy?
    • Co vzkazuje do Bruselu a jak se staví k největším evropským výzvám?
    • Jak přemýšlí o svém byznysu?

    Přečtěte si pět klíčových postřehů z hodinového rozhovoru s Danielem Křetínským.
    (A pro pořádek: Daniel Křetínský skrze své firmy vlastní jak deník E15, tak i INFO.CZ.)

    1. Dekarbonizace? Potřebujeme pragmatický pohled!
    Jednou z největších současných výzev Evropy je dekarbonizace a Green Deal, který počítá s přechodem na bezemisní ekonomiku do roku 2050. „My jsme však k tomu v Evropě přistoupili hodnotovým způsobem, stylem ‚lead by example‘. Chceme ‚jít příkladem‘ a ukázat světu, jak přejít na bezemisní ekonomiku,“ popisuje Křetínský.

    Jenže – argumentuje český byznysman – takový přístup „začal znemožňovat racionální diskusi“. „Stanovili jsme si totiž jasný, poměrně drastický cíl,“ popisuje Křetínský. „Ovšem odporovat tomuto cíli znamená odporovat celé myšlence dekarbonizace.“

    Křetínský, jehož jádro byznysu leží v energetice, neapeluje na to, že je třeba tento cíl změnit, změkčit, posunout. Doslova tvrdí: „Neříkám, abychom se vzdávali cílů v oblasti snižování emisí.“ Argumentuje však, že je třeba změnit přístup, jak bude Evropa emise snižovat.

    Je třeba, aby se Evropa ideově posunula. Aby byla více pragmatická. A aby namísto přístupu „lead by example“ přišla s konkrétním a funkčním řešením. Možností je podle něj celá řada: Evropa například může snižovat emise nejen na svém území, ale i mimo ně. „To je vzhledem k tomu, že Evropa se na globálních emisích podílí necelými osmi procenty, poměrně racionální řešení,“ argumentuje Křetínský.

    2. Naše role v Evropě
    Imperativ dekarbonizace má pochopitelně vliv na tradičně průmyslová odvětví v Evropě. Zejména pak na automobilový průmysl, na energetiku. A Daniel Křetínský by „si přál, aby Česko bylo v tomto ohledu zastáncem racionálního hlasu v Evropě.“

    Tak tomu podle něj sice do jisté míry již je, nicméně se nám nedaří zformovat širší křídlo podobně smýšlejících zemí, které by hovořily stejným hlasem. „Představoval bych si větší aktivitu na mezinárodním poli v oblasti prosazování změny paradigmatu, respektive konkrétní racionální politiky.“

    Tím zásadním, na co podle Křetínského nesmí Česko nikdy zapomenout, je, že „potřebujeme investice a zahraniční investory“. Předpokladem je pak předvídatelné investiční prostředí, které by v investorech udržovalo důvěru.

    „Evropa má v tomto ohledu tři klíčové hodnoty. Jednak skvělý právní a regulační rámec – stále jsme jedno z nejlepších prostředí na světě, kde se dá podnikat. Za druhé pracovní sílu, která je kvalifikovaná jak v oblasti inovace, tak v oblasti exekuce. A za třetí máme obrovský jednotný trh,“ vypočítává Křetínský.

    Podle byznysmana se nyní „musíme starat o to, aby tyto výhody zůstaly zachovány na úrovni Evropy a Česko pak musí v rámci Evropy excelovat. To je způsob, jak uspět.“

    3. K vládě Petra Fialy
    Daniel Křetínský se také vyjádřil k vládě Petra Fialy – a veskrze to byla slova pochvaly. „Podporuji českou vládu z hlediska její hodnotové orientace i komunikace, je to určitě vláda, za kterou se nemusíme stydět.“

    Ovšem na druhou stranu... „Máme kompetentní ministerstva. Ministerstvo financí je vysoce kompetentní, na MPO jsou pracovníci, kteří tématu dobře rozumějí. Ale když se občas podíváte na celkový výstup toho procesu, na ten úřad, na to, co předkládá za podklady, je to složitější.“

    Křetínský to ilustruje na schopnosti svého analytického týmu, který pro jeho firmy detailně mapuje evropský tok elektřiny. „U každé elektrárny v Evropě máme představu, jakou má účinnost, jak dlouho poběží, kdy bude odstavena z provozu.“ A pochybuje, zda má tuzemský státní aparát k dispozici podobně detailní data, na jejichž základě by pak mohl stavět konkrétní politiky a smysluplné výhledové plány.

    Křetínský argumentuje, že stát by měl daleko více komunikovat právě s průmyslovými a dalšími byznysovými podniky a „hledat možnosti, jak ty informace vstřebávat“. „Potřebujeme ministry, kteří naslouchají státní správě, a ve státní správě pak mít alespoň několik kompetentních lidí, kteří jsou schopni vést debatu s průmyslem a zpracovávat výstupy, které od průmyslu dostanou. Dnes tam v podstatě nejsme,“ uvedl Křetínský.

    4. K investicím do umělé inteligence
    Daniel Křetínský podniká převážně v tradičních byznysech. V energetice, retailu, médiích. A jak říká, do nových trendů, jako je umělá inteligence, se investorsky a priori nežene. „Není to náš úkol v systému, nejsme investor do inovací, investujeme do tradičních odvětví. Za tím stojí určitá byznysová logika a vyhodnocení našich vlastních schopností, které se snažíme nepřehánět.“

    Zároveň ale říká, že se v oblastech svého podnikání bude snažit o „správné uplatnění“ nových trendů včetně AI. „Paradoxně největší pozornost to poutá v souvislosti s našimi investicemi do médií. Juraj Felix (ex co-CEO CNC) pracuje na několika projektech, které ukazují překvapivé výsledky.“ Křetínský dodává, že nevylučuje okrajové investice do start-upů věnujících se umělé inteligenci; primárně ji však chce rozvíjet ve „svých“ odvětvích.

    5. K výhledu cen energií
    Jak se budou podle Daniela Křetínského vyvíjet ceny elektřiny v příštích letech? „Jsou dvě věci, které hrají obrovskou roli. Nyní je stále klíčovým faktorem ovlivňujícím cenu ,base loadu’ (základního zatížení) cena zemního plynu. U ceny plynu v Evropě je zásadní otázka, zda bude pokračovat ruský tok, respektive v jakém rozsahu budeme spoléhat na LNG,“ vypočítává Křetínský.

    Připouští přitom, že zda se politici přikloní na jednu či druhou stranu, je především hodnotovou otázkou.

    Pokud se Evropa vydá cestou LNG, Křetínský připomíná, že okolo roku 2026 by mělo na globálním trhu dojít k výraznému nárůstu kapacit zemního plynu. „Od roku 2026 by tak na světovém trhu měl být dostatek LNG – a pokud nedojde k velkým geopolitickým otřesům, viděl bych cenu plynu v tomto období na úrovni mezi 20 a 30 eury za MWh.“

    „Aktuálně je trh nervózní a predikovat je velmi složité, ale dlouhodobě bych viděl cenu elektřiny bez vnějších otřesů těsně nad 100 eury za MWh,“ uzavírá český byznysman.

    INFO.CZ | „Česká sfinga“ vystoupila ze stínu. Pět klíčových poselství z ojedinělého vystoupení Daniela Křetínského
    https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/ceska-sfinga-vystoupila-ze-stinu-pet-klicovych-poselstvi-z-ojedineleho-vystoupeni-daniela-kretinskeho
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jeste k Huliakovi, Caputova ho nejmenuje

    Priblížil, že ministerstvo životného prostredia, podľa prezidentky, nemôže viesť osoba neuznávajúca vedecký konsenzus o zmene klímy a klimatickej kríze. Nevhodnosť kandidáta prezidentka vysvetlila aj tým, že Huliak verejne schvaľuje násilie pri názorových nezhodách, a to najmä z radov ochrancov prírody a krajiny.
    „Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu,“ dodal Strižinec.
    Prezidentka zároveň požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu na kadnidáta na post šéfa envirorezortu, aby mohla pristúpiť k vymenovaniu vlády.


    Z. Čaputová nevymenuje R. Huliaka za ministra - Správy RTVS
    https://spravy.rtvs.sk/2023/10/prezidentka-nevymenuje-rudolfa-huliaka-za-ministra-zivotneho-prostredia/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: My sme les

    ⚠️UŽ 45 000 ĽUDÍ NECHCE ZA MINISTRA DREVORUBAČA, POĽOVNÍKA A NENÁVISTNÉHO KONŠPIRÁTORA⚠️
    Už nás je 45 000! K tomu sa pod našu výzvu pripojilo 59 organizácií a vyše 170 vedcov a odborníkov zo SAV, Prif UK, TUZVO, národných parkov atď. Rudolf Huliak s jeho podporovateľmi sa síce z našej petície smejú, lebo on mal predsa až 58 000 krúžkov.
    Tak po prvé, za chvíľu ho pokojne prekrúžkujeme. Po druhé, Huliak na svojich krúžkoch pracoval mesiace (vlastne roky) počas predvolebnej kampane. My sme sa na toto číslo dostali za 5 dní! Naznačuje to, že ďaleko viac ľudí na Slovensku sa nestotožňuje s tým, čo Rudolf Huliak predstavuje.
    A ukazuje to ešte jednu vec: ľuďom téma ochrany prírody nie je vonkoncom ukradnutá! Dnes podpíšu petíciu, zajtra prídu na protest, a pozajtra... uvidíme, čo bude treba. Sme si istí, že ak nová vláda začne ničiť naše spoločné životné prostredie, títo ľudia už ticho nebudú! A my, keďže z ministerstva napriek Huliakovým konšpiráciám nemáme ani cent, rovnako.
    Ďakujeme, že petíciu šírite ďalej!

    Otvorený list NR SR a vláde SR k budúcemu ministrovi životného prostredia - Peticie.com
    https://www.peticie.com/otvoreny_list_nr_sr_a_vlade_sr_k_buducemu_ministrovi_ivotneho_prostredia
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Pro fajnsmekry tady pekny sestrih od Deniku N #Huliak

    Denník N on Instagram: "Zloženie vlády Roberta Fica ešte nie je uzavreté, v koalícii Smeru, Hlasu a SNS stále rokujú o finálnej zostave. U budúceho premiéra musia zohľadniť aj to, že všetky mená nemu...
    https://www.instagram.com/reel/CyTqXFcqYKW/?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Rudolf Huliak, ktorý sa spomína ako kandidát na ministra životného prostredia za SNS, šíri na Facebooku nenávisť voči ochranárom, klimatickým aktivistom a LGBTI+ ľuďom. Hovorí aj o obesení, pohrabličkovaní a rozprášení mŕtvoly v mori.

    Navádzal na obesenie ochranára. Kto je možný minister životného prostredia Rudolf Huliak (+ video)
    https://e.dennikn.sk/3622481/navadzal-na-obesenie-ochranara-kto-je-mozny-minister-zivotneho-prostredia-rudolf-huliak/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: A k Huliakovi a byznys lobby

    Na slovenskom dreve bohatnú osoby z daňových rajov, bývalému patriotovi to však neprekáža. - Marián Hletko - (blog.sme.sk)
    https://blog.sme.sk/hletko/nezaradene/na-slovenskom-dreve-bohatnu-osoby-z-danovych-rajov-byvalemu-patriotovi-to-vsak-neprekaza
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tohle bude la-ho-da! Huliak hardcore konspiracni antisemita, kterej veri, ze svet ovladaj zidovsti kanibalove. Bude super ministr zivotniho prostredi

    https://m.youtube.com/watch?v=CPRHQsj9Lvo
    TUHO
    TUHO --- ---
    A major investigation published earlier this month by DeSmog and Politico revealed the high volume of meetings held by six key EPP parliamentarians. It found the farming industry had an average of two meetings a week with those politicians since 2020, as the EU negotiated flagship reforms to protect nature and climate.

    DeSmog has now gone deeper, mapping the extensive personal and professional ties between the group of six conservative MEPs and groups linked to the agriculture industry.

    We chose to highlight the parliamentarians’ connections to the most powerful EU actors that are hostile to plans to cut pesticides – a group that includes the biggest farming unions. In addition, we included agricultural groups to which MEPs had personal ties.




    Mapped: The Deep Ties Between Big Ag and Europe’s Right-Wing Politicians - DeSmog
    https://www.desmog.com/2023/10/18/mapped-the-deep-ties-between-big-ag-and-europes-right-wing-politicians/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Na instituce to zatim moc nevypada, tam to ani nevypada(ale ty maj obecne nejakou setrvacnost). U jednotlivcu to melo celkem ohlas. Celkove ale tenhle debunk dela silnejsi nepratele nez pratele… Lidi, ktery makaj pro Kretinskyho si nas treba zacinaj vsimat a uz se nas snazej diskreditovat, verejne i vnitrne rozklizovat etc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: dobrá práce

    zajímalo by mě, jestli s veřejností bude takhle komunikovat i něldo z těch CZ institucí a např tě podpoří :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: to tam lynnas cupuje, ale taky treba rict, ze:

    None of this should be read as undermining the case for acting against the climate emergency, and there are many pieces of science that could be cited in support of the urgency of our predicament. Tim Lenton and co-authors, for example, recently presented new figures quantifying the “human cost of global warming” in a May 2023 paper in the (very relevant) journal Nature Sustainability. Crucially, this paper does not attempt a projected death toll (which is likely an impossible task) but instead uses a climatologically meaningful concept of the ‘human climate niche’, and calculates how many humans will be exposed to “unprecedented heat” by the end of the century in different emissions scenarios. There are many more papers I could cite.

    Getting the science right will strengthen ratherp than weaken the case for climate activism, both in the public mind and in court. The problem is not that the science is insufficiently clear and urgent to make the moral case for activism, it is that governments and people refuse to recognise the implications of the science.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tentokrat neco z jine strany - debunk prepalenych claimu Rogera Hallama o 1 miliarde mrtvych pri 2C otepleni

    A billion deaths at two degrees? Why climate activists should make a special effort to get the science right - Mark Lynas
    https://marklynas.org/2023/10/16/a-billion-deaths-at-two-degrees-why-climate-activists-should-make-a-special-effort-to-get-the-science-right/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Obsahly debunk chyb Petra Pokorneho zde.

    Vojtěch Pecka: Klimatické omyly Petra Pokorného - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vojtech-pecka-klimaticke-omyly-petra-pokorneho?err=1

    Ci pripadne v twitterovem vlakne
    https://x.com/VojtechPecka/status/1713834514739351766?s=20
    TUHO
    TUHO --- ---
    Starsi Nafeez Ahmed na Le Monde Diplomatique

    New evidence reveals how a tightly concentrated global network of politicians and corporations with close ties to the Trump administration is working on behalf of powerful US fossil fuel interests in Britain and Europe.

    Several candidates who were in the running to become the next British Prime Minister — Boris Johnson, Jeremy Hunt, Dominic Raab, Michael Gove, Andrea Leadsom, and Steve Baker — are part of this pro-Trump network.

    The evidence comes thanks to a network map produced by independent investigative media outlet DeSmog UK, exposing for the first time the astonishing array of connections between President Donald Trump, right-wing lobbies in the US, and far-right parties in the UK and Europe.

    Published after a leaked recording showed US secretary of state Mike Pompeo threatening to interfere in British democracy to block opposition leader Jeremy Corbyn, the map unveils the extent to which US corporate lobbies with a direct line to senior Trump officials are backing both mainstream British politicians and European far-right extremists.

    How US climate deniers are working with far-right racists to hijack Brexit for Big Oil, by Nafeez Ahmed (Le Monde diplomatique - English edition, June 2019)
    https://mondediplo.com/outsidein/brexit-climate-deniers
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: kdybyste nevedeli, tak:

    Moderní diesely už fungují tak, že pomalu čistí prach ze vzduchu, který požírají
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dalsi dobrota od lokalnich paleoekologu (typek publikuje s pokornym btw)

    tady je to odemceny pro zajemce. neni to takova silenost jako pokorny, ale stale velmi vachrlaty.
    podle sidy bysme meli casem (horizonty tisicu ci spise desetitisicu let) vstoupit do dalsi doby ledove (obecne pravda, pokud bycjom tu nemeli antropogenni emise, ten cas je ale otazka).
    pak ale tvrdi, ze jsme na konci doby ledove (to asi tezko antropo emise ji odlozili zrejme min o desitky tisic let, nektery vyzkumy naznacujou, ze cela ta glacial-interglacial oscilace konci na neznamo dlouhou dobu)

    Petr Šída: Směřujeme do doby ledové - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/petr-sida-oteplovani-ochlazovani-klima-zmena-teplota-civilizace-geolog.A231004_143005_xman-rozhovory_albe?h=6DE8F45F9662444B71C7B09BFDF3D323
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Cultural Production of Climate Disinformation
    A Social Network Analysis of the NIPCC

    This master thesis in media and communication studies examines the production and dissemination of disinformation regarding climate change. Utilizing a synthesis of social network analysis, cultural industries, and disinformation studies. It is a study of the Nongovernmental International Panel on Climate Change and its production of texts. Arguing that this is a form of cultural production and should be studied as such. Conducting a social network analysis to illustrate the network structure behind the production and asking the question of how and why this is occurring. Exploring themes of post-truth, scientific realism, and conspiracy theories. The result of the study concludes that the NIPCC is producing and disseminating climate disinformation. Providing an outline of the process and chain of production. Further suggesting that it is financed by economic and political elites through a system of patronage as a means of protecting their interests. Lastly discussing the function production of disinformation serves as “corrupted infrastructures of meaning” supporting alternative epistemological realities.
    Keywords
    Disinformation, climate change, post-truth, social network analysis, The Cultural Industries, climate communication, NIPCC,

    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1685766/FULLTEXT01.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Spravedlivá zelená transformace českých uhelných regionů a nový klimaskepticismus – A2larm
    https://a2larm.cz/2023/10/spravedliva-zelena-transformace-ceskych-uhelnych-regionu-a-novy-klimaskepticismus/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: prezidentka by mu musela dat povereni a to se nestane
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: originalita lvl twitterbot
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam