• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Where ideology meets private interest: the three-part composition of climate obstruction in the United States
    A network of organizations working to oppose climate action, called the climate change counter- movement (CCCM), has long been a critical yet highly opaque subject of study for social scientists concerned with climate politics. We leverage a new combined dataset of boards of directors, financial contributions, and texts produced by CCCM members to characterize its sources of support and social structure. We show that foundations tend to make more frequent and larger donations to CCCM nonprofits when they are linked through a board member. We also show that CCCM nonprofits which are more distant from each other in the social network of board members produce different climate change discourses. Community detection methods robustly detect three communities within the CCCM: conservative think tanks (CTT), oil and gas trade associations, and utility, coal, and manufacturing trade associations, each with unique goals within the countermovement. The findings suggest that the climate countermovement is an interface among these communities which together ensure that climate action obstruction is achieved on different but complementary fronts, through both discursive and more concrete policy efforts. This paper also introduces a new way of understanding organized climate obstruction and makes significant methodological contributions in the study of social movements and countermov
    TUHO
    TUHO --- ---
    Někdo nevěří už ani povodním. Lži a manipulace se během katastrofy valily ze všech stran - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-retezak-nekdo-neveri-uz-ani-povodnim-lzi-a-manipulace-se-behem-katastrofy-valily-ze-vsech-stran-40489258
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trochu related

    Dvojníci. Po stopách prokremelské dezinformační kampaně v centru Evropy — Deník N
    https://denikn.cz/1518383/dvojnici-po-stopach-prokremelske-dezinformacni-kampane-v-centru-evropy
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na sobotní video natočené na břehu Labe je Jan Skalický hrdý. „Má dneska přes čtyři tisíce reakcí. A z toho 3900 pozitivních. Já to ještě jednou zopakuju: čtyři tisíce reakcí, 3900 pozitivních,“ počítá.

    Senátorský kandidát hnutí Stačilo! a bývalý šéf Ředitelství vodních cest na videu – zjednodušeně – říká: Vláda umí jen strašit – covidem, válkou na Ukrajině a teď povodní. A to proto, že chce zřejmě ovlivnit víkendové krajské a senátní volby.

    „Ano, je tady velká voda,“ uznává Jan Skalický na záběrech u jezu v ústecké části Střekov. „Ale je to taková velká voda, aby lidé přemýšleli jen o katastrofách, které se sem řítí, aby nechodili ven, aby nemohla být kontaktní kampaň a aby volby prošly v takovém krizovém stavu?“ ptá se ve videu zveřejněném na facebooku.

    Zpochybňoval, že přijde velká voda. Nabralo to 3900 lajků, brání se politik - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zpochybnoval-ze-prijde-velka-voda-nabralo-to-3900-lajku-brani-se-politik-260347
    TUHO
    TUHO --- ---
    Když si otevřete reportování serveru Info.cz o záplavách, naskytne se bizarní pohled. Krizi tam bagatelizují lidé placení fosilním průmyslem, který se na postupující klimatické krizi a tedy i extrémním počasí přímo podílí.

    V době, kdy meteorologie díky pokročilému modelování přinesla předpověď potenciálně katastrofálních záplav, následovala série bagatelizujících článků na serveru Info.cz.

    Mohli jste si přečíst například třeskutý humor od šéfredaktora Pavla Vondráčka v článku Povodeň 2024 přichází! 40 důvodů, proč se radovat a ne panikařit. Ilustrace s křepčícími lidmi v dešti doplňuje článek, který nám oznamuje, že ne všechno je na potopách špatně – třeba se zbavíme problému s černými stavbami.

    Dezinformovat o povodních, vysmát se obětem. Za peníze Křetínského a Tykače - VOXPOT: reportáže, které spojují Česko se světem
    https://www.voxpot.cz/jak-se-vysmat-povodnim-za-penize-kretinskeho-a-tykace/
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Začalo to už za sucha,“ říká reportér o povodňových dezinformacích - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-dezinformace-o-povodnich-zacalo-to-uz-za-sucha-rika-reporter-260404
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TUHO: Též jsem se s tím v posledních dnech setkal a hlava mi to nebere. Vždyť to není nic "abstraktního" jako dejme tomu vedro/sucho, ale i tak se tu najde hodně jedinců co budou tvrdit, že je to běžné, "cvičení",.. a jsou samozřejmě ještě debilnější argumenty, ale ty jsem naštěstí osobně neviděl.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: anebo

    INFO.CZ | Češi buďte v klidu, tisíciletá voda nehrozí, maximálně stoletá na Moravě
    https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/hrozi-nam-povodne-desetilete-stolete-tisicilete
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: ostatne taky

    INFO.CZ | Povodeň 2024 přichází! 40 důvodů, proč se radovat a ne panikařit
    https://www.info.cz/po-praci-lifestyle/povoden-prichazi-45-duvodu-proc-byste-meli-slavit-misto-panikarit
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: GLOSA LADISLAVA NAGYE | Možná to bude silný příběh. Sedněte si tedy na evakuační zavazadlo, rozbalte popcorn a na mobilu si pusťte Povodně 2024. Hledat v Google tento pořad nemusíte, běží totiž online na všech kanálech. Děj začne právě dnes, v pátek třináctého. Začne vytrvale pršet. Řeky vystoupí z koryt, strhnou mosty, vichr vyvrátí sloupy vysokého napětí, svět se ponoří do tmy a lidstvo se ocitne zpět v době kamenné. Realita bude ale podstatně mírnější – ke zklamání všech.
    Příběh začal nenápadně. Že po extrémně suchém létě někdy zkraje podzimu bude vydatně pršet, to muselo být jasné každému. Stejně tak, že to bude spojeno s ochlazením a patrně i s větrným počasím.

    Meteorologové na základě svých matematický modelů stanovili jako den „D“ dnešek a sobotu. Jejich varování okamžitě uchopila média: vycítila hlad po velkém příběhu, po chladivé katastrofě, která nás vytrhne z běhu všedních dnů a zároveň zchladí po parném létě, a udělala z toho konec světa.

    To je zcela přirozené. Média chtějí kliky, vědí, že lidé touží po silném příběhu a reagují podle toho. Můj dobrý přítel Petr Onufer mluví o „instantním chiliasmu“. Touhu po krizi a katarzi máme zakódovanou hluboce v naší DNA. Významný slovenský ochránce přírody a znalec lesa Juraj Lukáč tvrdí, že to je naším paleolitickým mozkem. Sice disponujeme vyspělou technikou a technologií, včetně matematických modelů, nicméně kdesi hluboko uvnitř nás dříme člověk doby kamenné očekávající útok šavlozubého tygra.

    Stejně přirozené je, že na tuto vlnu naskakují politici, byť řeči o evakuačním zavazadle a další detailní rady působí lehce směšně. Jejich práce byla udělat vše pro to, abychom na případné živelní pohromy byli připraveni (a to se po posledních povodních stalo, systémy jsou podle všeho připraveny velmi dobře), všechno ostatní je cirkus. Naopak, politici by měli spíše obavy tlumit, nikoli tento instantní chiliasmus živit.

    Matematika nuda je, má i chybné údaje
    Je s podivem, jak samozřejmě jsou přejímány predikce na bázi matematických modelů. Člověk by si pomyslel, že lidé jako Levínský, Kulveit či Flegr pro jejich diskreditaci udělali už maximum. Vzpomínáte ještě na „mrazáky v ulicích“, jimiž veřejnost děsil samozvaný prorok, civilním povoláním odborník na kočičí nemoci? V dávných dobách proroci často končili v exilu nebo na popravišti, naše ironická postmoderní doba jim připravila úděl ještě horší: končí jako šašci.

    Z předpovědí meteorologů si většinou děláme legraci. Ani oni neberou své predikce úplně vážně a upozorňují, že jsou přesné maximálně v řádu hodin. Ostatně každý dnes má v telefonu aplikaci a ví, že nejspolehlivější je radar, který ukazuje pohyb oblačnosti spíše v řádu minut.

    Nicméně pokud je předpověď dostatečně temná, veškerá tato distance mizí a nastupují instinkty, o nichž byla řeč výše. Najednou se předpověď počasí bere jako něco zcela nezpochybnitelného – jako fakt.

    Média tuto předpověď dostatečně zveličí, doprovodí obrázky z minulých živelních pohrom, my se můžeme usadit s popcornem před počítače a čekat na zpravodajství z katastrofy. Potřebujeme nějakou náhražku onoho „mystéria, které nás fascinuje a zároveň z něj mrazí“, mysteria tremendum et fascinans, a tak dychtivě čekáme, že nám příroda ukáže svou nezměrnou sílu.

    Pokud by k tomu náhodou nedošlo a velký příběh zničení se nekonal, máme k dispozici alespoň malé „HLP“ neboli hluboké lidské příběhy: například, že Jiřina Bohdalová má vodu ve sklepě, jak píše dnešní Blesk.

    Kdo za to může?
    Chiliastická očekávání jsou vzrušená. Pokud se nenaplní, následuje frustrace, kterou je třeba nějak ventilovat. Známe to dobře z českých dějin. Stoupenci reformního úsilí Jana Husa očekávali konec světa tak toužebně a s takovým přesvědčením, že opustili vše, co doma měli. Když konec nepřišel, obrátili svou frustraci proti klášterům.

    Klimatická katastrofa, kterou nám věští zastánci matematických modelů, má oproti úplnému konci světa jednu výhodu. Je „škálovatelná“, řečeno jazykem moderních technologií. Jinými slovy, i když neproběhne v režimu záplav roku 2002, určitě nějak proběhne. Ten či onen potůček se jistě vylije z koryta a zatopí tu či onu chatku postavenou v rozporu se zdravým rozumem blízko řeky. Pokud neproběhne ve velké míře, řada z nás se uchichtne nad meteorology, ale ti jsou na to zvyklí.

    Ale i když proběhne v míře omezené nebo minimální, poskytne potravu klimatickým alarmistům typu Petra Doubravského a dalších. Ti dokonale využijí apokalyptický potenciál živený médii před samotnou událostí. Usazeni za počítači napájenými energií z fosilních elektráren pak budou moci ukázat na pravého antikrista, jímž jsou lidé jako Tykač či Křetínský, kteří si dovolují vydělávat na tom, že nás zásobují energií.
    TUHO
    TUHO --- ---
    nuf od kretinskyvh

    Ale i když proběhne v míře omezené nebo minimální, poskytne potravu klimatickým alarmistům typu Petra Doubravského a dalších. Ti dokonale využijí apokalyptický potenciál živený médii před samotnou událostí. Usazeni za počítači napájenými energií z fosilních elektráren pak budou moci ukázat na pravého antikrista, jímž jsou lidé jako Tykač či Křetínský, kteří si dovolují vydělávat na tom, že nás zásobují energií.


    INFO.CZ | Hysteria films uvádí apokalyptický film: Povodně 2024 – konec světa se odkládá
    https://www.info.cz/po-praci-lifestyle/hysteria-films-uvadi-apokalypticky-film-povodne-2024-konec-sveta-se-odklada
    TUHO
    TUHO --- ---
    Inside the Anti-Climate Culture War Led by Jordan Peterson and Project 2025
    The Canadian influencer and his allies in the U.S. religious right want people to see climate action as a ‘pseudo-religion.’

    Inside the Anti-Climate Culture War Led by Jordan Peterson and Project 2025 - DeSmog
    https://www.desmog.com/2024/09/09/inside-the-anti-climate-culture-war-led-by-jordan-peterson-and-project-2025/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kind of related

    The Department of Justice charged two employees of Russia Today with violations of the Foreign Agents Registration Act (FARA), saying they participated in “a $10 million scheme to create and distribute content to U.S. audiences with hidden Russian government messaging.”

    The press release from the DOJ says that “Russian state broadcaster RT orchestrated a massive scheme to influence the American public by secretly planting and financing a content creation company on U.S. soil.”

    Russia Secretly Funded Right Wing Media Start-Up Tenet
    https://www.dailydot.com/debug/russia-tenet-benny-johnson-tim-pool-indictment/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:
    TUHO:
    TUHO: Mimochodem k Allatra prej previbrovala i Sona Pekova :-o

    Drakoreptiliáni, hologramy a archeoastronautika
    V rozhovore zverejnenom na YouTube na kanáli s názvom Zákony Bohatství v auguste 2023 poskytla Peková náhľad do svojej osobnej viery. Blízka je jej napríklad archeoastronautika. Táto pseudoveda hlása, že súčasné kultúry vznikli vďaka vplyvu mimozemských entít v minulosti.

    Svet, v ktorom žijeme, je podľa Pekovej 3D ilúziou a ľudské duše sem prichádzajú, aby sa tu niečo naučili. Naša realita má byť však „kontaminovaná“ drakoniánmi, ktorí majú mať za cieľ zotročenie ľudstva. Peková vo videu spomína aj Tvorivú spoločnosť, ktorá sa venuje rôznym apokalyptickým predpovediam o konci sveta.

    Vo februári 2023 poskytla Peková rozhovor aj Tvorivej spoločnosti. Rozhovor je na YouTube kanáli hnutia zostrihaný do štyroch častí. V jednej z nich, s názvom „Žijeme v hologramu“, biologička vyjadruje podobné myšlienky ako vo vyššie spomínanom rozhovore pre Zákony Bohatství. Ako názov videa napovedá, časť rozhovoru sa nesie v duchu konšpiračných tvrdení o tom, že realita, v ktorej žijeme, je iba hologramom.

    Okrem toho Peková spomína aj konšpiračnú knihu Anastasie Novych s názvom AllatRa, kniha tisícročia. Samotná sekta z tejto knihy vo veľkom čerpá. Podľa Pekovej je dielo „povinným čítaním“, pretože „tam pochopíme, prečo je Creative Society – Kreatívna [pozn. Tvorivá] spoločnosť cestou“.

    Soňa Peková sa nebráni ani myšlienke, že by jedna z vyššie postavených členiek hnutia, nazývaná ako Zhanna, mala byť „Anunnaki“. Anunnaki sú podľa hnutia vyspelou civilizáciou ochraňujúcou miliardy planét. Mimozemský pôvod Zhanny má „dokazovať“ napríklad jej zvláštne žmurkanie. Tento jav ako dôkaz mimozemského pôvodu podsúva v jednom z rozhovorov aj samotný zakladateľ hnutia Danilov.

    Soňa Peková: preslávila sa dezinformáciami o Covid-19, v súčasnosti má blízko k ezoterickej sekte - INFOSECURITY.SK
    https://infosecurity.sk/zahranicne/sona-pekova-preslavila-sa-dezinformaciami-o-covid-19-v-sucasnosti-ma-blizko-k-ezoterickej-sekte/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:
    TUHO:

    Allatra a znovuzrození ufo-mýtu
    Synkretistické proudy ufologie byly populární kolem přelomu Milénia a pokračoval v nich také Gregorian Bivolaru, zakladatel nechvalně známé sekty založené na prostituování žen (na podzim roku 2023 byl zadržen pařížskou policií). I ten ve svém učení kombinoval ještěří lid, galaktickou federaci benevolentních mimozemšťanů a křesťanské představy, třeba Mariánská zjevení a jiné. Jak však doba pokročila, bylo zjevné, že ufologie neví, kam pokračovat. A toto bylo na globální úrovni přerušeno až úspěchem hnutí Allatra.

    Allatra je proruská sekta, která ve svých svatých knihách adoruje Vladimíra Putina a šíří dezinformační narativy po sítích. Založil ji bývalý horník a pravděpodobně i bývalý agent KGB Igor Michajlovič Danilov jako pan-asijské hnutí kombinující pravoslavné, islámské a buddhistické rysy. Ve středobodu učení stojí spor mezi dvěma odvěkými mimozemskými civilizacemi, Annunaki a Apexiánci. Zatímco ti první jsou našemi ochránci a pomocníky, ti druzí nás drželi mnoho tisíc let v otroctví a snaží se nás ovládat skrze politiku, konzumní společnost a tajné spolky.

    Danilov z velké části zkopíroval tradiční ufologický narativ, ale vrhl na něj odlišný pohled. Annunaki ztotožnil s ještěry a začal tvrdit, že jedna z jeho polygamních žen, Zhanna, je annunacká reptiliánka. Apexiánce naopak ztotožnil se šedivými mimozemšťany a označil je za tvory bez duše. To však nestačilo k vybudování pevného meta-narativu. Danilov spojil mimozemskou nauku s eugenikou, rasistickou vědou, která hodnotí kvality jednotlivých ras a inspirovala kdysi nacisty k jejich vyvražďování Židů a jiných etnik.

    Průvodce sektami: Fiktivní mimozemské rasy a jak se v nich vyznat - Studentské listy Lidská práva
    https://slisty.cz/pruvodce-sektami-fiktivni-mimozemske-rasy-a-jak-se-v-nich-vyznat/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Watch This Retired Admiral Destroy Ted Cruz’s Climate Myths
    https://www.youtube.com/watch?v=ZCSnKNoyWtw
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lol, Allatra stale celkem frci ve Slovenskych mediich (btw Allatra klima-alarmisticka sekta, ktera tvrdi ze je v kontaktu s mimozenskyma civilizacema, hrozni nam klimaticka katastrofa, ale nemuze za to CO2). Zrejme se jedna o projekt rusky rozvedky. Chytry
    Egon Cholakian je fake expert, ktery mel praovat pro US prezidenty, v NASA, CERNu etc. Samozrejme tam nepracoval.

    Odborník na národnú bezpečnosť: Viem, kto vedie náš svet do záhuby
    Expert na národnú bezpečnosť a lektor spravodajských služieb, ktorý oficiálne pôsobil v Bielom dome počas Reaganovej vlády, Egon Cholakian vo videu uverejnenom na platforme Earth Save Science Collaborative odhaľuje hrozby pre celý demokratický svet.

    Odborník na národnú bezpečnosť: Viem, kto vedie náš svet do záhuby - Svet - Správy - Pravda
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/709551-odbornik-na-narodnu-bezpecnost-viem-kto-vedie-nas-svet-do-zahuby/
    TUHO
    TUHO --- ---
    All the errors and fakery from “Climate: The Movie (The Cold Truth)” that I can fit in.
    https://youtu.be/HhAX42dT09w
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam