• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LENNOXdigitalní minimalismus - tipy, triky, zkušenosti, výzvy :D
    DYNK
    DYNK --- ---
    Ja jsem si v lednu naordinoval mesic bez socialnich siti. To zahrnovalo ban na nyx, Instagram, Facebook. Drzel jsem to silou vule, bez nejakych zakazu v pocitaci, nebo telefonu. Nyx mi chybel pomerne dost i z praktickyho hlediska (primarne tu sbiram informace, ktery mi jsou nejak prakticky uzitecny), trochu min mi chybel Facebook (tam mam jen fake profil bez pratel a opet jen sbiram informace z ruznych skupin). Co me prekvapilo, bylo to jak mi vubec nechybel Instagram. Predtim jsem na nem travil pomerne dost casu a behem ledna jsem si uvedomil, ze je mi bez nej citelne lepe. V unoru jsem ho pak odinstaloval a nepouzivam ho do ted.

    Kdyz tu zminujete ty smartphony - osobne bych taky rad presel na neco min chytreho (=min lakaveho), ale zaroven potrebuju, aby to umelo mapy.cz, waze, bankovnictvi, whatsapp. Pokud jste nekdo resil podobne pozadavky, podelite se co vam z toho vyslo?
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    HARDY: než jsem z fb odešel, měl jsem v chromu rozšíření "kill your news feed" (nebo tak něco), jak fungovalo si asi domyslíte. tím pádem jsem pak na fb kontroloval primárně notifikace, poznámky na události atd. nějaký čas to fungovalo )) teď jsem z fb zdrhl a je to daleko lepší. i kamarádi se mě celkem naučili zvát na akce přes messenger/sms.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    HARDY: S těmi lidmi okolo monitoru to funguje dobře. Někdy kvůli tomuhle efektu vyrážím do kaváren. Funguje mi to paradoxně i na hlubokou soustředěnou práci, ale ideální je to hlavně na menší otravný věci, maily, apod.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    HARDY: kdyz mi zacal pomalu odchazet starej chytrej telefon, tak jsem dumbphone dlouho zvazoval. nakonec jsem si ale poridil opet smart, ovsem tentokrat s adekvatnim nastavenim - stock android, zadny sockosite, zadny notifikace, bez barvicek, s naprosto minimalistickym launcherem. vzpomenu si na nej prakticky jen kdyz mi nekdo zavola nebo chci neco napsat, pripadne nekomu, ale zaroven mam k dispozici mapy, gps a vsechny tyhle super vychytavky, ktery nam sice tak trochu kurvi mozek, ale v terenu jsou pak nedocenitelny, a hlavne diky jejich integraci do jednoho zarizeni nepotrebuju mit deset dalsich blbosti u sebe. nicmene naprosto chapu, pokud to nekdo odmitne, jelikoz pokuseni je velky a tudiz i dan za pouzivani je pro nej prilis velka.

    heled s tim verejnym monitorem to je celkem cool, nemas ty nejaky hugenotsky predky? :D
    HARDY
    HARDY --- ---
    LENNOX: já kvůli ovlivňování pozornosti raději smartphone nemám, už mám dost velký problém s PC. Tudíž fakt díky za tuhle diskusi.

    Ze zásad používám třeba to, že když potřebuju pracovat, chodím na veřejná místa (knihovny, kavárny) a sedám si s monitorem tak, aby mi do něj bylo vidět (nepracuju s ničím citlivým), což vede k tomu, že neotvírám internet "ze studu". Problém toho je, že když si na dané místo zvyknu, tak to přestane fungovat a musím ho změnit. Vypínání internetu, pokud mohu být offline je základ. Nevadí mi utrácet za papírové knihy, které potřebuju přečíst, i kdybych si je mohl půjčit z knihovny, jen proto, abych okamžitě substituoval čas, který bych mohl strávit na pc knihou.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    HARDY: StayFocusd by mohlo naplnit ducha toho, ale je to mam dojem jen pro chrome, na telefonu nejaky zakladni omezeni nabizi ta digitalni rovnovaha, o ktery jsme tu psali uz prve.

    jinak vetsina opatreni, ktery ja osobne pouzivam, jsou spis zasady, nez softwary, ale zkusim to nejak rozepsat.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Já bych potřeboval něco, co by mě dalo asi elektrošok pokaždé, když vlezu na FB, nyx nebo zprávy a udělám scroll. Nebo nějakej časovač, který by mi neumožnil na vybraný stránky chodit víc než třeba 1x za x hodin apod. DF tube vypadá fakt dobře a už jsem ho nainstaloval. Co všechno používáte za opatření na PC kromě mechanických opatření typu přihlašovacích údajů mimo něj?
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    LENNOX: Dělám to hlavně kvůli agendě, kterou mi Facebook diktuje. Hodně mých kontaktů sdílí posty o tom, v jakých sračkách česká politika je... S čímž sice souhlasím, ale vlastně mi stopadesátej vtip na Babiše nedává nic novýho. Chci se soustředit na věci, který jsou pro mě osobně důležitý a ne ty, který jsou chytlavý.

    Ten notebook je doma uklizenej. Mám vypozorovaný, že opravdu stačí malá námaha navíc, aby se stala velkou překážkou tam chodit.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    TLAMPAC: a jakej benefit ti to vlastne prinasi?

    pro nekoho, kdo bojuje s naduzivanim, je kazdopadne zaklad dostat facebook z mobilu, ale pokud pak prosedi x hodin u pocitace, treba v praci bez omezenyho/kontrolovanyho netu, tak to nestaci, takze tenhle tip s notebookem je potencialne zajimava cesta, akorat zde visi otazka disipliny nebo dostupnosti toho notebooku pouze v den/cas x.
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    Mimochodem. V rámci digitálního minimalismu jsem si nechal přihlašovací údaje / přístup na Facebook ve starém notebooku, který otvírám pouze v sobotu. Během pracovního dne se na FB vůbec nedostanu. Docela to funguje. Sám bývám v tu sobotu otrávenej, že se za týden nic nezměnilo. Ti samí lidé sdílejí ty samé věci.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    TLAMPAC: v tom pripade je to rychly tlacitko digitalni rovnovahy funkcnost presne pro tebe. mne se zas barvicky vyjimecne hodi na turisticky mape :D
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    LENNOX: Taky jsem používal přes naklikání v pokročilých nastavení. Asi dva roky. Jenže u map a meteoradaru to bylo dost matoucí, tak jsem přešel zpět na barvy.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    btw pouziva tady nekdo nekdo mobil bez barvicek (odstiny sedi) na novejsim androidu? ja to do ted mel naklikany pres vyvojarsky nastroje, jelikoz se mi nechtelo stahovat dalsi appku jen na tohle. nedavno jsem nicmene narazil na nastroj "digitalni rovnovaha" primo v droidu, kterej se tvari neodinstalovatelne a ten vyjma zajimavych statistik ma i tuhle funkci + da se vytahnout tlacitko do rychly listy :D
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    momentalne testuju plugin "DF Tube" (distraction free youtube) pro chrome, nebot me docela otravoval ten feed, kde se na zaklade algoritmu zobrazuji doporucovany videa, stejne jako na home, trending a souvisejici videa. daji se tam nastavit jeste nejaky dalsi drobnosti, ale tohle me osobne zajima nejvic. plus mam pres to vyplej auto-play.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam