• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    ANIKEVESTIFEX: A pardon, ten můj příspěvek teda není moc optimistickej nebo do budoucna pozitivní.
    Jediný co bych teda mohla uvést jako pozitivní je, že pokud se u nás v restauraci znovu otevře, tak se pročiští ti, kteří tam byli stylem "odmakat, vzít peníze, odejít", protože tam poslední dobou velmi silně chyběli lidi, co to brali srdcem, což dříve dělali restauraci restaurací..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    OVERDRIVE: tvl, jestli delas fulltime ve firme ktera ti umoznuje v pracovni dobe vysypat tolik znaku na nyx tak se ty prace drz zuby nehty! :)
    ANIKEVESTIFEX
    ANIKEVESTIFEX --- ---
    FRUITS: Jakožto vrchní ve vege restauraci jsem na tom dost bídně. Sice jsem makala jako člověk na HPP, tzn. nějakejch 13 směn celodenních, ale podepsanou jsem měla DPP, takže i kdyby se stát rozhodl podpořit lidi, tak já mezi ně nepatřím.
    Jako udělala jsem si zásoby, takže na zaplacení nájmu do budoucna mít budu, ale přijde mi to naprosto absurdní.. A hlavně spíš přemejšlím nad lidma (třeba mejma kolegama a dalšíma tisícema lidí z gastra), co na nájem prostě mít nebudou za pár dní.
    A co mě děsí nejvíc - co bude potom?
    Jakože jestli to takhle půjde dál, tak většina podniků neotevře vůbec.
    A to ta restaurace ve který jsem pracovala byla docela známá a nenudili jsme se tam, co ty menší alternativnější podniky?
    Než se zavřelo úplně, tak se po mně chtělo, abych přišla do práce za nějakejch 90 pětek na hodinu, což je přesně ten přístup "buď to vezmi a nebo máš smůlu, nikdo jinej bude rád aspoň za to".
    Řekla jsem si, že přijdu, vzhledem k tomu, že mám ten podnik ráda a chápu, že je krize a že je nějak podržím..
    O snížení nájmu jsem s majitelkou ještě nemluvila, ale očekávám, že by mě poslala někam.
    Spíš by se dalo přemýšlet o tom, jestli jako všichni, co pocházej z gastra, kin, divadel, barů, pivnic, čehokoliv budou ticho a nějak si to pořešej sami..
    Vlastně nájem nemáme tak vysokej, ale stejně, kdybych si neudělala ty rezervy (samosebou šetřím na něco jinýho než na placení nájmu..), tak jsem v řiti.
    Zkoušela jsem napsat na pár alternativ moji práce a všude mi napsali, že nikoho nenabíraj kvůli tý situaci co teď je.
    Jakože nevím teda, jak se člověk má zařídit, aby na ten nájem měl, když vlastně tolik lidí je najednou ze dne na den bez práce a někteří shání jinou, ale žádná vlastně pořádně není, protože ten nápor lidí, co potřebujou najednou práci je obrovskej a přitom ceny nájmů zůstavaj stejný!
    No chytrý ty země, jako třeba Taiwan, co se snaží tudle dobu přežít bez toho, aniž by takhle hejbali s ekonomikou.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ECLECTICA: furt se hlasim na tema zahlavi/nastenka ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    OVERDRIVE: chápu, jak to myslíš, ale ne. Nechci to tu mít zahlcené plky.
    Primárním cílem je dobrat se toho, jak se adaptovat a na co se orientovat. Vytipovat odvětví, o které bude zájem, přemýšlet, jak dosáhnout toho, aby se člověk mohl případně nějak rozumně přeorientovat, atd.

    Nápady, které odsud vzejdou, zkusit předložit někomu, kdo může pomoct s realizací.

    Význam mají informace, které v tom pomohou.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    takze jsem to pochopil ted ve zpravach dobre, ze zivnostnici dostanou pausal 15k/mes po dobu trvani krize? [coz je ponekud volnej termin]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    napsal jsem postou id ECLECTICA [coz je vhodne id k tomu, co pisu]:

    halsim se o admina v Tvem covid-19 a navrhuju jednu vec: vubec tam nemazat, mam to tak ve svojich auditkach, jako pravidlo... kdyz se to zvrhne, udela se jinej audit, ale svoboda slova je nad politicky nazor, treba ve virech me mazou jen proto, ze to nikdo nestiha cist, a je to dost skoda... tady se asi budem bavit i o politice, a to muze zkoncit flamewarama a tak... at, kdo neche, nemusi tam, ale je dobre mit nekde moznost videt vsechny vetve mysleni, clovek si z toho nakonec udela obrazek sam


    admina chci jen proto, ze se nekdo dalsi muze starat o zahlavi a nastenku. ja nemazu [krome jen a pouze urazek a nadavek... i i tam se snazim deletem setrit]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: jinak dik tomu, ze zena realizuje nejake rozhodnuti vlady z prvnich dnu, tak treba vidim, ze i na te upne jen "must do" urovni to bylo zasadni, jinak uz by nam vymiraly jen v moravsko-slezskem vsechny socialni sluzby. Popravde taky klobouk dolu k dost chytrym doktorum, kteri rekli, ze pokud tam nejde o zivot, tak do sluzeb nepujdou ordinovat, pokud byli ordinovat uz nekde, kde je moznost nakazy. To je taky dobre lidske rozhodnuti... sorry, mozna jeden umre na problemy s tlakem, ale pokud z nim pujdu a jsem nakazeny, zabiju cely domov duchodcu... muselo to bolet. Hodne rozhodnuti boli, a jsem rad, ze jsou lidi, kteri je delaji, a nezavidim jim to. [a budu za picu, to uz jsem casto, zkuste to cist, i kdyz budu za picu, ale nikdo vas neunti... ]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Asi me uplne uprime hodne lidi nebude mit rad, ale ja jsem kurva rad, ze ve vlade v dany moment byl alespon jeden kmotr, ktereho se boji i kmotri, a zaroven je to jeste ve smyslu "do not do evil" od google... predstava, ze je tam jen kmotr, ala Orban, nebo naopak nejaky hippik, ktery vzdy da na hlas lidu, tak ta me fakt netesi... zatim dobry. Karanteny rychle, ted jen doufam, ze je rychle noposlou do kytek, a zaroven nedoslo k zasadnimu omezeni ustavnich prav/lidskych prav/zakonnych prav...

    Ja jsem tak nejak vzdycky rikal, ze bych tomu gaunerovi dal klidne Capi Hnizda ze svejch dani i 4 [aze dani platim jak mourovatej, pac i s neziskovkou jsem byl 2 roky pres milion, nemluve o osvc a uz vubec o hlavnim pomeru ---- jsem linuxar, trida: nejblbejsi z hackeru]... jen aby ten gauner nerozprodal tech 271 strategickych podniku Rusakum....

    Chapu, ze timhle klesnu u mnohych, kdo premislej jen v prvnim, maximalne druhem planu, a furt rikam, ze jako politickou reprezentaci mit gaunera neni super, ale kdyz by tu byl v dany moment nekdo lepsi, tak nevim uplne kdo... chybel nam James Bond, zato jsme meli villana. Docela zatim dobry. Bojim se Orbana, propagandy, hybridni valky, Sovetu a taky toho, ze nakonec nebude pro koho vyrabet a z ceho krast. Ale kdyztak to Hnizdo pripiste na muj ucet, ac ja ho nevolil.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    NOISEGATE: pokud to chapu spravne, hlaseni je moc kontrolovat to nebudou; potrebovali by na to strasnych lidi, ktere nemaji, takze cekaji, ze se s tim sveze hromada cernych pasazeru, ale porad jsou to drobne oproti memu nejhorsimu scenari, tedy obcanske valky na uzemi Evropy [ne na uzemi EU, treba]
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    OVERDRIVE: tak byt v tyhle linii je ted bez debat silná káva, treba moje mama, urednice na okynku na MU, taky zadna slava.. ale nakonec to bude jedno, moje zena chytila koronu pravdepodobne uz zhruba pred mesicem na Slovensku kde v ty dobe bylo evidovano par pripadu.

    OSVC jsou ted opravdu na 6 mesicu usetreny plateb socialniho a zdravotniho (brezen az srpen) ale jen do vyse minimalnich zaloh) + by jim snad melo byt poskytnuto 15000,- / mes v pripade ze krize ma primej dopad na jejich byznys, to jsem zvedavej jak tohle budou kontrolovat tedy. Do podrobna jsem to zatim nezkoumal.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    NOISEGATE: to prave tezko rict, treba zena je jako uredik, ktery organizuje socialni sluzby [od domovu duchodcu az po adopci deti], tak je treba ted v "druhe linii", tedy jezdi organizovat lidi, ktery narizenim vlady musi nastoupit misto nemocneho a pretizeneho perzonalu - a to bych byl jako hodne radej, kdyz by zustala na Home Office... urad proste musi bezet, zvlast tady u tech ohrozenych lidi...
    Ale to muze byt specificky pripad...

    Na WatzUp jsem ovsem v rychlosti zaznamenal, co jsou balicky Covid1 + Covid2 + Vir1, sorry, makam, ale v hrubem:

    Na cro ted resi: 6mesicu ne zdravotni a socialni, a pokud jsi osvc s hlavnim pomerem zivnost, bezurocna pujcka s odkladem na rok, 10k az 15mil, pro kazdeho


    [prosim prosim, kdo mate vice casu, doplnte to odnekud, ja to zatim znam jen z rozhovoru s ministry, sorr, jsem mega zasekanej]


    Z vse zmineneho usuzuju, ze OSVC aspon nejakou podporu dostane, ja delam jak OSVC, tak neziskovku, tak hlavni pracovni jako zamestanec, a korporat docela uvazuje, ze propoustet budou, pripade omezovat... a v pripade, ze me nejaky manager vyhodi, coz u korporatu nikdy nevis, pac se casto nerozhoduje osobne, ale spis tabulkove... tak jako zamestnanec na tom budu vlastne taky hur, nez OSVC, pac nedostanu nic [kdyz dobre tak odstupne].

    Nejhur ja na tom spolubydlici, co si dal ted rok bez prace z uspor, zaroven mam dojem, ze dluzi na zdravotnim a socialnim, a je OSVC.
    Ten podle me nedostane nic, a sehnat praci bude ... nepravdepodobne, i kdyz je IT.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    OVERDRIVE: V sestajovicich nekdo pred par dny ukradl bankomat. Zrejme pouzil nejakou vybusninu. Just saying..:)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    Mám ve svym okolí hodně OSVČ a Covid krize ukázala, že finanční gramotnost napříč populací je teda dost bídná :) Ještě před pár měsícema neměli problém utrácet desítky tisíc měsíčně za elektroniku, foťáky atp. a teď není na nájem.. fakt spoustu lidí žije prostě z týdne na týden, nechápu. Já mám malou firmu, propad obratu o desítky procent, splácíme stroje, auto.. navíc teď vše řídim přes nucený home office, což je víc na prd než jsem si myslel. Mno alespon letos evidentne usetrim za cestovani, za coz jsem nikdy nemel problem dat velkou cast svyho prijmu.

    Nejvic to v mym okoli vyhrali (alespon kratkodobe) statni zamestnanci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jeste jedna uvaha do pena, co me tak napada na tema uvahy co bude a je....

    Uz ted z toho zacinam mit trosku strach, a myslim, ze se to muze casem dost priostrit, a to je kriminalita.

    Vychazim z toho, ze uz ted chodime po ulicich se zakrytou tvari, ze me jsou videt jen oci, kazdy ma rukavice... jak tezke by bylo dnes vykrast benzinku?
    A to jeste porad lidi nepocitili to, ze nebudou penize, ze nebude prace.

    Ted je jeste zostrene pravo, coz je dobre, navic asi moc lidi furt neuvazuje dopredu, coz je mozna obcas taky dobre, ale ruzne vykradacky chat, aut, kramu... a to jeste za predpokladu, ze bude bezpecnostni situace normalni na mezinarodni urovni...

    Je to jen dalsi tema k uvaham, ktere asi nejsou vesele, ale mozna je dobry to zminit, on to stejne nakonec nekdo sepise systematictej, resp. vyuzije.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KASUMI: jinak nadnarodka ve ktere delam, tak jde naopak po modelu:
    - naprosto vyradit ne-nezbytne vydaje
    - nechat si zaplatit i veci, ktere jsme zakaznikum driv davali zadarmo, pac bude nizsi objem zakazek a novych prilezitosti, tedy zachovat ty stavajici a zpoplatnit je poradne

    Nevim, ktery z modelu je rozumny a funkcni, jen davam vedet, co jsem zahlid ja
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Hele ja se vratim k 2 vecem, ktere mi promazali v Vir auditku... nejsem si uplne jisty proc, asi je to nejaka tajna logika, proc mit co nejmin prispevku... aspon jsem nedostal ban...

    Chtel jsem zopakovat tyhle dve ankety:

    [ OVERDRIVE @ OVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: s radosti proti zdi! ]
    [ OVERDRIVE @ OVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: s radosti proti zdi! ]

    Tak pokud si je chcete zopakovat tady, otazky a odpovedi z minuleho kola, kdyz bylo 0 obeti a rekneme kolem 300 nakazenych jsou na tech linkach o kousek vis...

    Pak jsem se tam jeste snazil dat [nekolikrat] wikupediu na tema Spanelska Chripka... mam dojem, ze nekdo nepochopil to, ze se v nejmensim nesnazim srovnavat druh nemoci, ale je to tam kvuli epidemiologicke zkusenosti, a tady se to mozna bude hodit kvuli historicke zkusenosti. Myslim, ze vetsina z nas o Spanelske Chripce mesic z5 nevedela skoro nic, a pritom je to jen blbych 100 let a vyhladilo to cca 5-7% tehdejsi spolecnosti.

    Je tam treba videt, ze zmirneni opatreni rozhodne nechceme, pac druha vlna byla horsi nez prvni, je tam treba videt, jak se chovaji ktera teritoria [afrika, indie, ostrovy]... to si myslim, ze je docela mozne aplikovat i na covid-19 a mozna z toho odvozovat, co bude nasledovat... resp. kdo nezna historii, nezna ani soucastnost....

    Takze hledejte wikipedia na Spanis Flu, s timhle ohledem, pokud vas to zajima. Je to dobry clanek IMHO.


    Jinak seznam vsech tech vladnich balicku Covid1, Covid2 [tusim] Virus1 nekde je?

    Dalsi vec, co jsemzaslech na CRO jako hodne tehle diskuze bylo to, ze na jednu stranu se ted vsechno resi dost lokalne, kazdy stat si zavrel jindy a podle jinych podminek, ale ze budoucnost porad nebude deglobalizovana, protoze za a] potrebujem mezinarodni obchod, b] zadny jeden stat se nedokaze postavit celem k tomu, co se deje, sam...

    Mel jsem takovou uvahu, ze pokud krize postihne vsechny staty tak nejak stejnym dilem, bude se vlastne chovat jako vaka, tedy schudnem vsichni, ale vlastne se daji jen poskrtat nuly v tech miliardach, co to bude stat. Oproti ekonomicke krizi 2006+, kdy to postihla v plne palbe jen nejake zeme, a to hlavne zapadniho strihu [proto taky se vzedmuly totality?]

    /// k tomu si rad poslechnu komentar

    A jinak co rikate na Ruskou armadu pripravenou pomoct a Orbana v Magiarom? Taky vidite vyostreni studene valky na obzoru, potazmo okupaci moznou, vzhledem k tomu, ze Britove, USA i Francie, jako nas tradicni pritel [Hrdy zni zrady zvon, zrady zvon...] si ted uz asi nepomuzou ani sami, kdezto rusak proste objetuje par stovek tisic mrtvych, aspon je cim zasypat zakopy.... to uz zname tenhle model...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Jsou nějaké odhady na to, zda se v září půjde v česku do školy? Co jsem tak pročetl, v průměru se tipuje na návrat do jakžtakž "normálu" v srpnu. Každý stát to bude mít jinak závisejíc na počtu obyvatel a času nástupu vrcholu epidemie.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KASUMI: kámoš notář si pochvaluje, jak teď naroste objem dědických řízení..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Pro mě je docela důležité téma, jak se, až to skončí, půjde postavit k vyšetřování a odsouzení těch absolutně nekompetentních hovad ve vedení státu, čímž nemyslím jen ministry, ale i ty ředitele nemocnic, co ještě v březnu "absolutně nemohli nic tušit", nebo tady toho debila: https://zpravy.aktualne.cz/...0cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    Pro mě je naprosto nesnesitelná představa, že tihle nýmandi z toho vyjdou naprosto nepostiženi anebo hůř, jako hrdinové, protože v USA to dopadlo hůř.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam