FRUITS: Jakožto vrchní ve vege restauraci jsem na tom dost bídně. Sice jsem makala jako člověk na HPP, tzn. nějakejch 13 směn celodenních, ale podepsanou jsem měla DPP, takže i kdyby se stát rozhodl podpořit lidi, tak já mezi ně nepatřím.
Jako udělala jsem si zásoby, takže na zaplacení nájmu do budoucna mít budu, ale přijde mi to naprosto absurdní.. A hlavně spíš přemejšlím nad lidma (třeba mejma kolegama a dalšíma tisícema lidí z gastra), co na nájem prostě mít nebudou za pár dní.
A co mě děsí nejvíc - co bude potom?
Jakože jestli to takhle půjde dál, tak většina podniků neotevře vůbec.
A to ta restaurace ve který jsem pracovala byla docela známá a nenudili jsme se tam, co ty menší alternativnější podniky?
Než se zavřelo úplně, tak se po mně chtělo, abych přišla do práce za nějakejch 90 pětek na hodinu, což je přesně ten přístup "buď to vezmi a nebo máš smůlu, nikdo jinej bude rád aspoň za to".
Řekla jsem si, že přijdu, vzhledem k tomu, že mám ten podnik ráda a chápu, že je krize a že je nějak podržím..
O snížení nájmu jsem s majitelkou ještě nemluvila, ale očekávám, že by mě poslala někam.
Spíš by se dalo přemýšlet o tom, jestli jako všichni, co pocházej z gastra, kin, divadel, barů, pivnic, čehokoliv budou ticho a nějak si to pořešej sami..
Vlastně nájem nemáme tak vysokej, ale stejně, kdybych si neudělala ty rezervy (samosebou šetřím na něco jinýho než na placení nájmu..), tak jsem v řiti.
Zkoušela jsem napsat na pár alternativ moji práce a všude mi napsali, že nikoho nenabíraj kvůli tý situaci co teď je.
Jakože nevím teda, jak se člověk má zařídit, aby na ten nájem měl, když vlastně tolik lidí je najednou ze dne na den bez práce a někteří shání jinou, ale žádná vlastně pořádně není, protože ten nápor lidí, co potřebujou najednou práci je obrovskej a přitom ceny nájmů zůstavaj stejný!
No chytrý ty země, jako třeba Taiwan, co se snaží tudle dobu přežít bez toho, aniž by takhle hejbali s ekonomikou.