• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    taková strednedoba vec, ono je možné překlenout to dilema mezi ekonomikou (říkejme lépe hlubokou ekonomickou krizí) a přeplněnými nemocnicemi. stačí, aby skutečně masivní a rychle testovani. typu do druhého dne pro každého kdo to bude potřebovat. uttatit na to můžeme až, cojavim, 10% HDP. pořád lepší než lockdown bez konce. je to poměrně dobře postupně nasaditelný postupně, teď maximalizovat a zefektivnit současné testovani, pořešit zásobování materialem / jeho výrobu, ideálně vyladit test který bude pracovat s inaktivovaným virem..

    myslím že k tomuhle budou státy časem směřovat, kromě stavby polních nemocnic a márnic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    Přihlášení se o podporu v nezaměstnanosti v USA v porovnání s březnem 2009 - tedy během probíhající ekonomické krize.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    No ale vic k tematu:

    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    OVERDRIVE: "Tak dnes zavrelo Svedsko"
    Na to si přišel kde? Teď jsem se vrátil z procházky. Obchody, restaurace, mhd, ... všechno funguje, stejně tak Stockholm uzavřený také není...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OVERDRIVE: prave, no. pokud se to dál exponenciálně roste, neznamená to, že když jsme ten exponent snížili, že to růst přestalo, nota bene, ze to neporoste po uvolnění karantény.

    zas měl někdo černobílý vidění zpomaluje se růst , opatření fungují, takže je můžeme zrušit..

    a k Babišovi se nelisej, mám teorii že byl to on kdo s tím přišel první (protože za ním chodili podnikatele a superbohaci, zmoulajice čepice ať jim obnoví jejich bohatnutí), viz ten jeho rozhovor v blesku který to začal. teď se, jako obvykle, tváří že on s tím nemá nic společného, že to zmotal nějaký jeho podřízený, jak to dělá obvykle.. (googluj "Babiš otočil" najdeš spoustu případů)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LUDO: Ruskoa cena ropy, taky to, jestli prijedou (ony veskutecnosti v 1968 priletely - na letiste vaclava havla)

    Ceny ropy se rekordně propadly. Putin se kvůli tomu nemusí udržet u moci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ni/ropa-cena-pokles-putin-rusko-investice.A200302_114848_eko-zahranicni_mato
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: jvmlok: tady mas gonzo clanek pro dnesni den, ber to jako komentarovy sloupek

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Napsal jsem jinam (a odedneska kolem baraku, asi dik rozvolneni, i kdyz park fakt nepovazuju za sportoviste, cca 80% lidi bez rousek, a tim se dostavame k horam a brokovnici s 3 brokama):

    Rektor karlovky napsal, ze mame okamzite rozvolnit, jinak zkrachujem... ze treba Svedsko a Japonsko zadny regulace nema a jsou v pohode. Tak dnes zavrelo Svedsko a Japonsko se na to chysta.

    Tyvole/ jedno video na youtube staci zkouknout, kde se jasne rika, ze to, ze nekdo ma 60 pripadu a jiny 6000 neni o tom, ze by ten z 60 byl na tom lip, ale ze je o 10dni pozpatku...

    Jestli rozvolni (a Pimprdla, eeh Primula uz chtel) tak se stehuju nekam do hor a beru sebou zbrane a kdo mi vstoupi na pozemek, do toho udelam diru

    Babis ho nastesti serval jak maleho psa (a ma u me dalsi +body)

    Co nechapou na tom, ze je lepsi zkrachovat za 5let a to s celym svetem, nez umrit zitra?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    _BENNY: Tak to je jasné už delší dobu, že budeme muset tenhle trade-off mezi ekonomikou a mrtvými / umírajícími v nemocnicích a polních lazaretech jednou zvážit..

    ale my to neřešime jako něco za něco, my si myslíme, že když stavidla uvolníme, bude to zadarmo a šíření se nespustí.. že nás asi zachrání chytrá karanténa provozovaná hloupým vedením.. že jsme nejlepší na světě, že umíme reagovat rozvinutou epidemii narozdíl od všech ostatních, aniž bychom byli drastičti jako Číňané ani pečlivi jako Korejci a taiwanci?

    ta změna tématu přišla ze dne na den. jak se dřív říkalo "Babiš otočil" teď to vypadá že "Primula otočil".

    proč?

    teda.. dokazu si představit psychologické/PR důvody (takhle to zkousneme) a politické příčíny (za Babišem přišlo spousta podnikatelů, žmůlalo čepici aby tu karanténu už ukončil? mrtví mně nezajímají ale prijdu o miliardy a nekoupím si další tryskáč) důvody, proč, když se řekne A (promoření) neřekne se už B (hromady mrtvol) ani C (chráněni zranitelných znamená, že karanténa pokračuje pro důchodce a obézní nebo chronicky nemocné lidi. a pro zdravotníky)..

    chápu i symbolismus, že to chtějí oznámit na škaredou středu, kdy si připomínáme jak Jidáš poslal Ježíše na smrt za 10 stříbrných.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    GLADILAF:
    OVERDRIVE: hele trochu mi to pripomina Spidera Jerusalema z Roku Parchanta. Kdyz doslo na vec, Spider se nastrelil a rozjel miliardu informacnich kanalu zaroven a vstrebaval a hledal souvislost....
    Tady podobnost konci
    Spider yjerusalem totiz pak ty informace, ktery vycetl, poskladal do smysluplnyho ramce, syntetizoval a vydal jeden clanek, kterej to shrnul. Ro bylo umeni ktery z nej delalo informacniho profesionala.
    Nerepostoval miliardu puvodnich zdroju. Jen publikoval svuj clanek.
    LUDO
    LUDO --- ---
    OVERDRIVE: to sa ti myslim nejak straca v preklade, rusku sa vyplaca ropa aj nizsie, ale statny rozpocet pocita s cenou 60 USD
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Rusku se vyplaci ropa nad 60, Amici z bridlic prej jsou v klidu jeste u 30 (nekteri)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    NAVARA: tenhle ;)

    [ OVERDRIVE @ OVERDRIVE, nejlepsi pritel sama sebe: massive reconstruction of society ]


    On neni zadnej jeden prispevek, je to vicemene obraz slepeny ze stripku.

    Ale pokud bych fakt mel vybrat, tak Zakariu o tom, ze jestli ropa pude extremne nizko (vlozeno jim mezi radky) zkrachuje uz ted nacate Rusko, a bude pruser.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    E2E4: zrejme jde o to aby - receno klasikem - pacient lecbu taky prezil. tzn. je fajn ze budeme vsichni ochraneni od koronaviru, ale uz neni fajn ze nebudeme mit co zrat. musime to nejak vybalancovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    dnes se změnil se zeitgeist. skoncilo obdobi roušky, začalo období strachu o kolaps ekonomiky pro pokračování karantény.

    tuhle fázi měli v USA, včetně konzervativních seniorů nabízejících své životy na oltář ekonomiky. pak začali mít přeplněný nemocnice.

    vysvetlete mi někdo, jak nemá uvolnění karantény vést k další vlně, jaká tu byla po příjezdu lyžařů z Itálie.

    ale jinak úvaha je to rozumná, pokud budeme úspěšní v potlačování šíření, budeme muset čekat než se postupně nakazí celá populace a pár procent z ní přeplněnou intenzivní péčí, což bude trvat měsíce.. se stojícím hospodářstvím.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Huxleyho information overload :)

    OVERDRIVE: Který ze svých postů na nyxu za dnešek bys vybral za ten nejlepší, "most worth it", kdybys mohl postnout jen jeden? ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jak jsem tu dostal vynadano, ze “kazdemu je prece jasne, jak to funguje, ty balicky”, tak kazdemu mozna jo, ale...




    Televizní proklamace o nutnosti být rychlí a velkorysí v praxi narážejí na to, že většina balíčků pořád není v definitivní verzi, natož aby už fungovaly. Návrhy jsou navíc plné kliček a nástrah, jako by stát hledal cesty, jak slibovanou pomoc raději nedat. Živnostníci mají dostat ošetřovné, ale záhy se ukáže, že ho nejspíš budou muset za rok zdanit. Na tiskové konferenci je řeč o půlročních prázdninách na sociální a zdravotní pojištění, odpouštět se budou ale jen minimální platby. Objeví se příslib jednorázové dávky 25 tisíc, ale s absurdní podmínkou, že nárok budou mít jen živnostníci s propadem příjmů v prvním čtvrtletí, kdy koronavirus ještě nehrál žádnou roli.


    Vic: https://www.respekt.cz/tydenik/2020/15/nejvyssi-cas
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak Fareed Zakaria v clanku v Respektu vidi pruser po ekonomicke strance vicemene obdobne jako ja...

    Napriklad o rope pise:

    Potom jsou tu ropné státy. I když se spor mezi Saúdskou Arábií a Ruskem podaří vyřešit, poptávka po ropě již zkolabovala a hned tak se neobnoví. Jeden ze znalců oboru mi prozradil, že jeho firma předpokládá, že se cena ropy propadne na deset dolarů za barel a už tam zůstane. Představte si, co to znamená pro země jako Libye, Nigérie, Írán či Venezuela, v nichž výnosy z prodeje ropy představují hlavní zdroj vládních příjmů (a často celé ekonomiky) – a které začínají na ropě vydělávat, teprve když se cena pohybuje nad hranicí 60 dolarů za barel. Očekávejte politické otřesy, uprchlíky, dokonce revoluce v míře, jaké jsme nebyli svědky po desetiletí, rozhodně ne od éry ropy za deset dolarů, kdy zkolaboval Sovětský svaz.

    Obavam se, ze clanek je v placene casti, ale maji super appku (ktera clanky muze i predcitat, a da se nakupovat po cislech, bohuzel furt ne po clancich....

    Malí kluci, velký problém • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2020/15/mali-kluci-velky-problem

    )
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Doporucuju precist tenhle rozhovor, pan je optimista (i kdyz vyrok za 10 - 20 let budem obchodovat daleko vice nez dnes... je ten casovy rozsah optimisticky, za me je jen spravny).

    Nicmene tam pise, ze se treba otoci politicke spektrum, ve vetsine zemi se dostane k moci opozice, coz muze byt dobre, je-li tam populismus, zas treba ve Francii z toho muze byt Le Penova...

    No, neni to zly clanek:

    Mounk: Ani koronavirus svět dramaticky nezmění • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/rozhovor/mounk-ani-koronavirus-svet-dramaticky-nezmeni
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JVMLOK: doporučuju vymoct si test na PSA, případně si ho klidně zaplatit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam