• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    PAD
    PAD --- ---
    The coronavirus is most deadly if you are older and male — new data reveal the risks
    https://www.nature.com/articles/d41586-020-02483-2


    E2E4
    E2E4 --- ---
    s tou vakcínou to bude takové trošku složitější..

    A COVID-19 Vaccine Reality Check - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/07/covid-19-vaccine-reality-check/614566/
    GORG
    GORG --- ---
    Koronavirus se podepsal na psychice Čechů. U lidí přibylo depresí a fobií - Deník.cz
    https://www.denik.cz/zdravi/koronavirus-a-psychika-deprese-fobie-20200702.html

    Počet lidí s příznaky depresí vzrostl z necelých čtyř procent téměř na 11,8 procenta. Sklony k suicidalitě, tedy sebevražednosti, se pak u respondentů zvýšily ze 3,9 procenta na 11,9 procenta.
    GORG
    GORG --- ---
    Years of life lost due to the psychosocial consequences of COVID19 mitigation strategies based on Swiss data | medRxiv
    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.20069716v3

    Methods: We used years of life lost (YLL) as the main outcome measure as applied to Switzerland as an exemplar. We focused on suicide, depression, alcohol use disorder, childhood trauma due to domestic violence, changes in marital status and social isolation as these are known to increase YLL in the context of imposed restriction in social contact and freedom of movement. We stipulated a minimum duration of mitigation of 3 months based on current public health plans. Results: The study projects that the average person would suffer 0.205 YLL due to psychosocial consequence of COVID-19 mitigation measures. However, this loss would be entirely borne by 2.1% of the population, who will suffer an average 9.79 YLL. Conclusions: The results presented here are likely to underestimate the true impact of the mitigation strategies on YLL. However, they highlight the need for public health models to expand their scope in order to provide better estimates of the risks and benefits of mitigation.

    // podle tehle studie postavene na Svycarech, zemrou nekteri lide o cca 10 let drive v dusledku probehleho 3 mesicniho lockdownu.
    z ceskych dat se teda u nas udajne 3x zvetsil pocet lidi s depresemi a uzkostmi.
    V USA se v zari ocekava, ze pres 10 milionu Americanu prijde o bydleni (bude tehdy koncit statni Corona dotacni podpora)
    GORG
    GORG --- ---
    UK death toll drops by 5,377 as Government changes way fatalities are counted | Metro News
    https://metro.co.uk/...d-13121285/?utm_source=fark&utm_medium=website&utm_content=link&ICID=ref_fark

    Britain’s coronavirus death toll has been lowered by more than 5,000 after the Government adopted a new way of counting fatalities.

    Questions were raised over the Government’s methodology after Oxford University academics found Public Health England were including the deaths of anyone who tested positive for Covid-19, even if they were hit by a bus months later.
    GORG
    GORG --- ---
    https://magazin.aktualne.cz/...?fbclid=IwAR0T_5g3OqSUKBRfb1_21CMyGaTj9YdBBIRtZHYWZ91XeOaJESlzUtcHq7M

    "Masturbace, používání sexuálních pomůcek a sex po telefonu či před kamerou jsou vůbec nejbezpečnější, protože se v takovém případě nedostanete do blízkosti s nikým dalším," uvádí se v příručce sepsané zdravotníky z Terrence Higgins Trust.

    nevim, jestli zivot stylem, aby clovek neprisel do blizkosti s nikym dalsim, stoji vubec za ochranu.
    zivot prinasi rizika.. a to ani clovek nemusi lezt po skalach, ale nevim, jestli ma nejakej smysl tahle prioritizace bezpeci.

    nedavno jsem zahlidl v metru zamilovany mlady par, ktery se pak romanticky polibil pres rousku... skoro se mi udelalo fyzicky nevolno :) ani se mi nezda, ze tim s tou rouskou uplne pracujou spravne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ‚Zbytečné obavy laiků.‘ Politik prosadil utajení zdravotnických dat, znepřístupnil i čísla o koronaviru | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/soud-uzis-nzis-statistika-covid-koronavirus_2008030705_cib
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GORG: Tak turistu min bude, protoze omezeni nase, omezeni jejich zemi a mnohe zajezdy, co mely vest nekolika zememi se rusi, protoze nektere jsou rizikove .. coz postihne hlavne centra turistickych oblasti

    Pak tu mas to, ze kdyz nasilne na delsi dobu narusis zabehly ritual, tak se misto nej ustanovi jiny a po skonceni ruseni se to nevrati zpet, aspon ne hned.

    Pak tu mas lidi, co chodili do hospody treba na jidlo, protoze si ti neumeli jinak zaridit a ani je to nenapadlo. Ted si to proste nejak zaridit museli, nekterym to staci, jini se vrati jen castecne.

    Pak tu mas hlubokou duveru ve vladu - kdyz Babis prohlasil, ze neni treba kupovat zasoby, tak byly obchody delsi dobu vykoupene. Kazdy mel dostat 3 rousky, neznam osobne nikoho, kdo by dostal aspon jednu. Ze dne na den se zavrely restaurace, protoze jsou strasne nebezpecne. Pak se uredne rozhodlo, ze se v nich virus ve dne nesiri, jen v noci. Pak vlada vyhlasi, ze jsou restaurace bezpecne. Takze se tam vsichni urcite nahrnou jako tesne pred jejich nahlym zavrenim.

    No a pak tu mas lidi, co vidi cisla nemocnych podobna zacatku prvni vlny a jak to zase leze nahoru a nejak nereflektuji na vladni vyjadreni, ze jde o neco zcela jineho a neni potreba delat opatreni (nacez vlada ta opatreni zacne delat) ...
    GORG
    GORG --- ---
    SCHWAB: Je teda zajímavý, že oproti titulku článek nijak nepojednává o viru, ale o důsledcích lockdownu v Indii - že někteří lidé musí putovat i stovky kilometrů pěšky, aby se dostali třeba domů, protože jim nejely ani vlaky. Taky že jich mraky přišlo o práci a nemají na jídlo, a vlastně ani není, kde co koupit. Nevím, jestli se jim úplně povedl ten titulek o "hrůzách koronaviru" :-)

    Já muset ujít tisíc kilometrů, tak asi taky zdechnu, a to jsem dobře živen.

    Holt by se měly vždy uvažovat klady a zápory. Když musí spousty lidi zemřít, aby se neumíralo, musíme vědět, jestli to skutečně bude míň lidí. Debata o negativních důsledcích je velice raritní.. u nás se víceméně stáčí na Antivirus a jeho finanční podporu podnikatelům.. a dluh půl bilionu Kč. To je dost dramatické,ale ještě se z toho ČR může vyhrabat.. jen se to nesmí už znovu prohlubovat.
    Třetina(?) restaurací asi bude muset zavřít, protože počet hostů po otevření je asi třetinový oproti předchozímu stavu.
    Trochu nechápu proč? Lidi se bojí chodit do restaurací/hospod nebo ubylo turistů?

    Třetina může zavřít. Jak jsou na tom hospody v Česku měsíc po otevření - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hospody-restaurace-trzby.A200701_195456_domaci_cern
    GORG
    GORG --- ---
    https://www.youtube.com/watch?v=LINSRUlsa54

    Tenhle týpek měl dobrý recenze filmů a seriálů, ale od března se podobnou optikou zaměřil na coronavirus, a měl i interview s irskými doktory na svým kanálu, včetně jednoho z prominentní doktorů, který kritizoval lockdown, a naprotest zacházení se seniory i odstoupil z lékařské rady.

    https://www.independent.ie/...l-board-resigns-over-coronavirus-crisis-in-nursing-homes-39141161.html

    Jinak kritika vakcíny na koronavirus se klasicky splachuje, že je někdo antivaxer, ale sami doktoři, kteří se už před 40 lety pokoušeli udělat vakcínu na koronavirus, to nevidí tak optimisticky jako Bill Gates. Zjevně to není tak jednoduché, a nyní nadějné vakcíny nejsou ve skutečnosti tradiční vakcínou ale mRNA vakcína postavená na jiném principu.V kombinaci s tím, že se dohledatelně testuje ve zrychleném režimu, kdy jsou určité fáze testování vynechány... normální testování nové vakcíny trvá roky až desetiletí.
    Nicméně debatuje se, že bude asi povinná resp. nevakcinování bude nějakým způsobem penalizováno.

    https://www.statnews.com/2020/05/26/moderna-vaccine-candidate-trial-participant-severe-reaction/

    No, polemizovat jde o ledasčem, ale jak trefně řekl Tomas Woods v MISES níže, současné předkládáné postoje i reakce často mají nedostatek pokory k faktoru neznáma (limity poznání, skepticismus,...). S tím ale že se ta tvrzení i ze dne na den mění. Ve výsledku jsou někteří rezolutně přesvědčeni, že se Covid nešíří snadno u lidí bez symptomů nemoci, a jiní zas naopak přesvědčeni, že to je hlavní zdroj šíření nákazy.

    Velký vlny způsobilo, když v červnu šéfka covid sekce ve WHO řekla novinářům, že studie neukázaly přesvědčivé důkazy, že se ten virus šíří u lidí, co nejsou nemocní - prý jen ojediněle. Taková hereze si vynutila masivní protireakci, že po pár dnech svoje tvrzení stáhla/opravila.

    https://abcnews.go.com/...ks-rare-asymptomatic-spread-coronavirus-misunderstanding/story?id=71156748
    https://time.com/5850256/who-asymptomatic-spread/

    A top World Health Organization (WHO) official called the spread of COVID-19 by people without symptoms a "very rare" occurrence, sparking confusion about why we've all been wearing masks and staying indoors.

    Dnešní doba neumožňuje nejistotu v poznání.. Všechno se ví. Takže se už i trénují psi na detekci lidí s Covid. Psi natrénování na základě testů, které samy o sobě vzbuzovaly určité pochyby, co vlastně přesně testují. To bude paráda se nechat vyčmuchat takovými psovody.

    Záchrana života za každou cenu se stala hlavním motem, ale společnost to odlidštilo. Lidé většinou nemůžou navštívit umírající příbuzné v jejich polsedních dnech života. Ti ho musí strávit o samotě.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-umirani-nemocnice-zakaz-navstev_2005230630_bej

    Jsem zvědavej, jestli v ČR udělaj znovu ten lockdown.. politici tvrdí, že ne.. a je možný, že fakt zůstanou jen u roušek apod. , nicméně v zahraničí bych to nadějně neviděl. Zrovna Irsko například.. to my si tu žili teď víceméně jako předtím, ale v Irsku doteď nemůže nikdo normálně do hospody. Tam se všechno permanentně změnilo.. lidi nemůžou volně chodit, seznamovat se v hospodách. V UK podobně nejde ani u nikoho přespat. Na to člověk musí mít povolení od státu do tzv. "bubliny". V bublině může být maximálně 1 člověk na domácnost.

    Tohle fakt není už delší dobu o žádném viru, ale o těch opatřeních jako takových. Debata o viru je odborná a tam stěží může laik s jistotou něco vědět, ale tyhle omezení a regulace se citelně dotýkají základního lidství a svobody. Pro lidi obávající se viru to působí jako srabácká vystrašenost z dočasné mírné ztráty svobody, ale a) není to dočasné, jak vidíme... naopak není už ani stanoven žádný enddate, ale neustále vznikají nové, b) nad takovými regulacemi přece není možné jen tak mávnout rukou.

    Protože není lepší zemřít, než žít ve světě, který se někde začíná už rýsovat?
    I slovo karanténa pochází ze slov "quaran" "tena" ... 40 dní.. Je to jasně časově omezená operace. Člověk je v karanténě a nechodí do práce. Je hermeticky uzavřen. My tu zavádíme přitom různé svévolné rozhodnutí typu - restaurace musí zavřít v 20 hod. Jakoby se virus přes den nepřenášel? Co je to za karanténu?

    "Lidi, kteří jsou karanténě, ztrácí volební právo" je taky krásná věta, kterou jsem se dočetl v novinách. Ještě tam čtu vyjádření, že lidi, kteří přicestují z jiné země, co jsou pak 14 dní v karanténě, nejsou v karanténě, takže se jich tohle omezení prý týkat nemá. Ale co je to za blázinec? Celou dobu tomuhle říkali karanténa.. a najednou to karanténa není? :) Tahle různá tvrzení a zmatky dost znedůvěryhodňují celou tu agendu.. svévolně se zachází se slovy a jejich významy.

    Pro mě to ztratilo dost na kredibilitě, když se úplně zapomnělo na "flatten the curve". Tenhle termín lidi naučili říkat skoro jak básničku. Někteří to skutečně dokonce i zpívali. Ze zploštění křivky se nakonec stal nový permanentní mód něčeho, co mělo být dočasné časové omezení, aby předešlo zahlcení kapacit v nemocnicích. Nebylo jasné, jak moc k tomu dojde, a tehdy jsem to chápal. Ale teď se různě ozývá "Zvykněte si na nový normál" a že se bude opakovaně lockdownovat příští 2 roky minimálně. Někde se zakazuje i zpívání jako takové. Nebudou koncerty, festivaly.. a dost věcí, které život dělají zajímavý k žití. Došlo k nárůstu sebevražd a domácího násilí. No jasně.. rodič se stal nezaměstnaným a je zavřenej doma s dětma, kterým zrušili školu. A debata o kladech/záporech skoro neexistuje. Zachránit život za každou cenu.. uvádí se, že roušky snižují riziko, tak šup, proč je nenosit, že? Ale i ty mají svoje zápory.. od psychologických (redukce mimiky) po zdravotní (jde si dohledat i starší studie, kde zkoumali dlouhodobé důsledky nošení roušek u zdravotníků... oproti kontrolní skupině většina zkoumaných zvyšeně trpěla migrénami... a přitom tohle se nesmí zmiňovat.. roušky jsou svaté.. a kdo do toho rejpe je "nezodpovědnej zmrd".. to je mi teda atmosféra)

    howgh
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    Indická novinářka vydává svědectví o hrůzách koronaviru, píše AFP


    Indická novinářka vydává svědectví o hrůzách koronaviru, píše AFP | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/...dicka-novinarka-vydava-svedectvi-o-hruzach-koronaviru-pise-afp/1912148
    GORG
    GORG --- ---
    E2E4: Ve Švédsku ty statistiky ukazují skutečně úmrtí mnohem větší než za posledních min. 5 let.. tam se jeví rozhodně nezvyklý výkyv a dramtický nárůst umrtí. Na druhou stranu to porovnání s jinými zeměmi mi pokulhává.A ani ten není úplně nebývalý.. , i když v poslední letech ano. Z nějakého důvodu v řadě zemí zemřelo víc lidí než normálně.
    Ale ne zas tolik, když porovnáme třeba s rekordním rokem 1999 v UK.Tehdy se to jeví podobně ke dnešku... o něco hůře tehdy.

    Jinak ta lokalita vs agregace hrát roli bude.. Když se to "vyředí" zprůměrováním na celý stát. Jestli máš v oblasti mnohem víc jevu... tak se to může v součtu jevit relativně v pohodě (nebo dejem z celku zakřivovat, když je přitom problém jen v jedný oblasti, který zas stahuje celý stát).

    Samozřejmě, pokud konkrétní lokalita umí stáhnout statistiky celého státu do něčeho varovnýho, by indikovalo, že je tam nějaký fakt zrádný virus, který je takhle lokalizovatelný a šíří se právě v postižených oblastech.

    Běžně se ty počty porovnávají s úmrtím na covid, jehož testování je nejisté, takže .. lepší by se bylo držet absolutních čísel (test nepotřebují) a asi to byl i důvod, proč takhle rozjeli ten EuroMOMO kolem chřipky. Zvláštní ale, že kolem roku 1999 tam u UK žádný spike nemaj.. tak nevím, jak může být pravda, co jsem psal v prvním odstavci :) Ale koukal jsem i na tehdejší statistiky na jejich státním statistickém serveru.Jen to nevím porovnat se z-index. Každopádně to tehdy dělalo titulky v novinách. Ale EuroMOMO tu žádný výkyv nemá. Ani sebemenší.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: Ono je zkreslující že to jsou agregovaný čísla, v ohniskach kde byl level plný nemocnice to překračovalo běžnou úmrtnost o desítky procent někde i přes 100, pokud se dobře pamatuju. to se asi Švédsku nestalo, ale znatelně větší úmrtnost měli, na druhou stranu málo testovali, zvlášť že začátku, viz greta (kovidní příznaky ale nekvalifikovala se na test).
    GORG
    GORG --- ---
    https://www.nytimes.com/2020/07/07/business/sweden-economy-coronavirus.html

    Když pristaneme na Zemi a podíváme se na statistiky..je to méně senzační. Norsko a Finsko nemělo žádný výkyv v posledních x letech.. ani během covidu. A porovnání s USA pokulhává, že sice indexem úmrtí na počet obyvatel nevím, ale reálný pohled na jak moc se Swedsko odklonilo od jejich trendu ( kde se skutečně viditelné oddelili od Norska, Finska, kde není žádná známka jakékoliv křize.. vlastně na tom byli líp než předtím .. během "koronakrize" zažili pokles úmrtí. Dobrý vzorek na porovnání.
    Nicméně poměrná změna v USA a Švédsku je znatelně odlišná ... V USA umíralo nezvykle více lidí.
    Ale když dobře vybereme statistiky , tak to vychází pro Švédsko nejhůř :) I když na tom byli v kontextu , který se vnímá, vlastně nejlíp ... Magie statistiky. Při pohledu na úmrtí oproti předchozímu trendu tam je znát propad .. nezvykle velký.. ale jinde je větší.
    GORG
    GORG --- ---
    https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13811

    Most healthcare workers develop de novo PPE‐associated headaches or exacerbation of their pre‐existing headache disorders.
    GORG
    GORG --- ---
    Man Wearing N95 Mask Passes Out While Driving, Crashes into Pole | PEOPLE.com
    https://people.com/...interest/man-wearing-n95-mask-passes-out-while-driving-car-crashing-into-pole/

    “The crash is believed to have resulted from the driver wearing an N95 mask for several hours and subsequently passing out behind the wheel due to insufficient oxygen intake/excessive carbon dioxide intake.”
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Zpátky do kanceláří? Netřeba, další firma zavádí home office navždy. - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...tky-do-kancelari-netreba-dalsi-firma-zavadi-home-office-navzdy-111573
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DRZEEF: S linkou covid už jsem řešila asi pět věcí a ani jednou se nestalo, že by něco věděli. Se svojí hygieničkou jsem (byla) samozřejmě v kontaktu, ale odkázala mě na moji doktorku, která mě zase odkázala na tu hygieničku (na dovolené). Tak já zkusím telefonicky lovit zástup, jen jsem se tomu chtěla po předchozích zkušenostech vyhnout.
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    JANISKA: zavolej na linku covid nebo mistni stanici hygieny, at ti to potvrdi zda konci automaticky po negativnim testu za 14 dni.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Snad tu nejsem blbě, ale mám praktickej dotaz: Kdo ukončuje správně karanténu? Jsem evidovaná jako kontakt nakaženýho a moje hygienička se mnou moc nekomunikuje, teď je navíc na dovolený. Z elaborátu od MZ jsem se dočetla, že karaténu ukončuje praktickej lékař, ale moje praktička mi telefonicky sdělila, že ona to teda nedělá, vidět mě nepotřebuje, zajímá ji jen můj výsledek testu a že se mám domluvit s hygienou. Takže karanténu by mi měla nějak ofiko ukončit hygiena 14. den od kontaktu, bude-li můj druhej test negativní? Nebo ta karanténa končí automaticky 14. po druhym negativnim testu? Nevíte?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam