• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OVERDRIVE: Zrovna na twitter to asi nebude mít kýžený efekt, tam to nikdo moc nečte .) FB by měl větší dosah :)) neboli "rýč"!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ORIKA: Mně se taky hůř dýchá, zvlášť když jdu delší dobu hodně rychle. Řeším to tak, že se zastavím tam, kde široko daleko nikdo není, respirátor si stáhnu a párkrát se zhluboka nadechnu. Ale procházet za současné situace hloučkem lidí bez ochrany obličeje? To fakt ani nápad.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ECLECTICA: ja dokazu pochopit, kdyz si nekdo na chvili sunda respirator, protoze se mu v nem spatne dycha. Zvlast kdyz je na ulici, kde nejblizi dalsi lidi jsou nekde v dali a tim padem fakt nikoho neohrozuje. Ale sundavani respiratoru z duvodu huleni me vylozene se*e. Jo, jsem netolerantni nesnasenliva ku*da, ale proste tohle je na me moc. Kazdej den kdyz jdu do pekarny prochazim kolem cyklosportu, kde prodavaci stoji v hloucku venku a hulej. Ten smrad je citit az za roh. A nejlepsi je kamoska jednoho z nich, ktera tam s nima kazdodenne vyhuluje a ma s sebou v kocaru maly dite, kterymu to vsichni foukaj pod nos.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jen pro zajímavost, včera odpoledne v Kobylisích: přibližně třetina lidí si se zakrytím dýchacích cest vůbec nelámala hlavu, a to ani v bezprostřední blízkosti ostatních. Nějaká babka si bezostyšně sundala respirátor při čekání na zelenou a zapálila si. V tu chvíli jsem fakt nenáviděla lidi :(
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Nevim, zda je to rano moudrejsi vecera, ale napadl me takovy maly twitter (urcite to pujde i na jinych sitich) happening: nechat zablokovat ty vladni PR ucty. Proste se domluvit, a hromadne je nahlasit jako sirici ... zlo. Potazmo falesne ucty ...
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    TRISSIE: Dík za tu otázku. Nechci se nestýkat, mám je pořád ráda. Ale překonat ten vztek a odcizení bude chtít čas.
    Zachraňuje to, že se jim nepodařilo stáhnout na svoji stranu (na imunitu stačí to 3x prodělat, očkování zlo) rodiče.

    Jinak s poválečnou situací zkušenost nemám, ale klukům vyprávím o rodinných srdečných oslavách zarytého komunisty, věřících a antikomunistického příbuzného :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TRISSIE: s s příbuznými nebo přáteli bych přerušila kontakt pouze v jediném případě - kdyby aktivně volili a propagovali myšlenky komunistů nebo xenofobních rasistů (spd, trikolora). To je pro mě něco, co bych nedokázala sama v sobě zpracovat, neboť jsou to postojové a názorové směry tak strašně moc vzdálené tomu jak to mám já, že by pro mě byl fakt velký problém s těmito lidmi nějak rozumně komunikovat.
    To, že někteří z mých přátel nesedí v dnešní době poslušně doma na prdeli a nenosí "hadr na xichtě" pro mě není důvod s nimi do budoucna přerušit kontakt, i když já sama doma na té prdeli sedím a ten hadr nosím (a ne, nedělám to proto, že bych si myslela, že tahle vláda to zvládne a ví, proč to nařizuje, dělám to z čistě sobeckých důvodů, protože nechci riskovat, že někde něco chytnu a ohrozím svoje rodiče než budou naočkovaní). Ano, mám kamarádku, se kterou se kvůli tomu vždycky chytneme, x krát jsem jí řekla, že covid fakt není sranda a nasrala se na ní, když prohlašovala něco o chřipečce ač ví, že u nás ten průběh nebyl zrovna sranda, ale je to moje kámoška 30 let a zůstane jí i nadále.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    TRISSIE: Jo no, malo kdo z tech, co zustali na zivu, ma nejak moc tendenci pripravovat o zivot dalsi.

    Ale s tim, jak to furt neni na konci: pripravil bych se i na to, ze budem na strane porazenych. Ne, ze Ty budes resit, co s tchanem, co je kokot a vede firmu jako koncentrak, ale co ze sebou, az nas definitivne ostrakizuji, a nekde (treba) u 100 000 mrtvych se to v podstate zastavi, a Pekova sJanouskem, Mlhou a Buresem nas prohlasi za nepratele.

    To bude teprv pisnicka na ukulele.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    OVERDRIVE: no, ta otázka byla takhle formulovaná schválně, protože dokud to neskončí, lze se kontaktu (minimálně osobnímu) vyhýbat jednoduše (a přes mail a občas i ten telefon má člověk šanci vybublat nebo to ignorovat) - pravá zkouška přijde potom, až nám ty výmluvy padnou.

    Ale příměr s poválečným stavem je dobrej, mám (měla jsem) v příbuzenstvu lidi z obou stran fronty, dokonce i z obou stran jednoho bojiště, a zvládli se na svatbách ožrat společně bez toho, aby si rozbili hubu...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    myslim ovsem, ze otazka je postavena na spatnem axiomu, ktery rika "az tohle zkonci"
    ono to nezkoncilo, a ani se tomu neblizime, tech lidi, kteri jsou ted "ve strane" je sakra vic nez nas, kteri jsou ... hmm odboj... a tak dpouzivam vazne hodne zvyraznene terminy. nebo ne?
    neni otazka, co se bude dit pak. to je jasne. ucitelka, ktera byla zatvrzely komunista, bude ucit dal, pac ji nema kdo nahradit, dedecek, co byl v SS, bude porad dedeckem, pac to nenahradis.
    jenze tam nejsme. a ani nemame plan, jak tam byt. to, ze se budem muset smirit s tim, ze vetsina nasich predku byli komunisti, nebo nackove [zalezi na casti Evropy, o ktere budes premyslet], to je asi jasne.... a dal?
    TUILE
    TUILE --- ---
    TRISSIE: ano, budu s nima nadale udrzovat kontakt (pokud sem ho doted udrzovala a mam pocit, ze mi ten vztah neco prinasi a prinasel). budu na ne nasrana, budu jim to vycitat, ale proste odstrihnuti mi neprijde jako reseni.

    je to uz dlouhy. kazdej mame nejaky ulety, ktery uplne neodpovidaj predstave o izolaci a nesireni.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Stojim frontu na Ag a diky ni mam nejvic slunicka za celej tejden
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dodam obrazkem: trochu si myslim, ze nam zustane podobne trauma.



    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    TRISSIE: Ne nezbytně. Naštěstí v rodině nic takového zatím nemáme, takže to nemusím řešit, ale rozhodně si dovedu představit scénáře ve kterých bych nějakou část rodiny odstřihl - a ono to nemusí úplně nutně souviset jenom s covidem ale i jinými oblastmi mezilidských vztahů. Nicméně já nikdy nezastával názor že rodina je nadevše, krev je víc než voda a musíš s ní koexistovat za každou cenu prostě protože se to tak dělá.

    Podobně to celkem nevyhnutelně může profiltrovat okruh známých a kamarádů. Ono takové to klasické "je to blbec, ale kámoš, tak co naděláš" má svoje rezervy za které už jít nejde. S někým kdo přešel na druhý břeh a totálně propadl dezinfu se těžko kamarádit - o čem si mám povídat s člověkem který vnímá realitu konceptuálně zcela jinak než já?
    BLULAJTA
    BLULAJTA --- ---
    TRISSIE: To jsme asi v jiné sociální bublině, takový lidi fakt neznám... maximálně jsme se hodně omezeně viděli s nejužší rodinou na Vánoce a tomu předcházelo týdenní odříznutí od světa a den před testování všech zúčastněných, v tom fakt nevidím "užívání si života na úkor ostatních"...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: tak uprimne - s casti rodiny se nebavim uz delsi dobu, prave kvuli podobnym vlnam totalniho wtf, nejde ani o nejakou nastvanost na ne, ale proste nechci, aby mi zasahovali do zivota svejma bludama a sobeckosti. Kruh se akorat rozsiruje, mno. Osekava to kontakt? Osekava.. ale proste mi to setri energii a cas na lidi, se kteryma ten cas opravdu travit chci.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    TRISSIE: abych to pojal sirej: 2 z prarodicu mi umreli v koncentraku. Co bych ja mel delat, jako nastupujici generace tech, kteri to prezili. Mstit se? (A ne, ze by mne to mnohokrat po nocich netrapilo.)
    STENNY
    STENNY --- ---
    TRISSIE: Pravděpodobně ne/pouze nezbytný. Spousty lidí jsem si přestal vážit na základě jejich nezodpovědnosti nebo utopení v dezinfu a hlásání aktivně škodlivých informací. Otázka je, jestli se (až přejdou největší problémy) ti lidi zase srovnají, nebo pojedou tuhle linku dál, to neumím posoudit. Asi bych se jinak díval na člověka, který se zamyslel a vrátil k njakému věcnému vnímání reality, než na někoho, kdo (až léky a vakcinace srazí incidenci covidu pod nějakou kritickou hladinu) bude hlásat "vidíte, vymizelo to samo, Peková měla oravdu."
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    TRISSIE: porad rikam, ze i 1% sance na napravu, je lepsi nez trest smrti. Porad je tady ta vec, ze se k nekterym lidem uz nikdy neotocim zady.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    OVERDRIVE, BLULAJTA: a kdyby šlo o lidi, kteří jsou vzdělaní, informace mají, ale programově se rozhodli, že jejich pohodlí, užívání si života a tak podobně je nadřazené ochraně byť i jen jejich blízkých?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam