OVERDRIVE: mám za to, že očkování (jakékoli) by mělo být zcela dobrovolné. Ve spoustě zemí tomu tak je a to i u dětského očkování a přijde mi to v pořádku. Mám v UK rodinu i přátele. Prababička (91) mého kamaráda tam vakcínu proti covidu odmítla s tím, že celý život byla zdravá a nějak nemá potřebu na sklonku života začít vyšilovat s očkováním. Její rozhodnutí akceptovala rodina i úřady. Hlava jí stále velmi dobře slouží, je si vědoma toho, že (čistě kvůli věku) spadá do rizikové skupiny a je ochotan toto riziko přijmout.
Z mého pohledu je to tak v pořádku.
Každý člověk nese zodpovědnost sám za sebe. Zasahování státu do jeho svobody a přebírání zodpovědnosti za jeho rozhodnutí je něco s čím nesouhlasím (samozřejmě exitují výjimky v případě krajního ohrožení, ale o těchto extrémech tu teď není řeč). Mě nikdo nenadává, když se svobodně a na základě relevantních informací rozhodnu, že se očkovat nechám. Nevidím důvod, proč bych já neměla akceptovat rozhodnutí kohokoli, jehož rozhodnutí bude jiné. Proč by moje svobodná volba očkovat měla být "víc" než svobodná volba někoho jiného neočkovat?
Já si uvědomuju, že tady budu jediná, protože nyx obecně je bublina "provax" a covid je tu od začátku vnímán až extrémně a kdokoli, kdo to vidí jinak, je okamžitě ostrakizován a urážen. Na druhé straně na dalších sociálních sítích jsou bubliny z druhé extrémní strany, věřící konspiracím a adorujícím lidi jako je Klaus, Landa nebo Csáková. Pro mě osobně jsou oba přístupy/pohledy prostě špatně. Nechápu, jak může kdokoli věřit konspiracím, teoriím o židozednářském spiknutí, snaze o ovládnutí světa, chemtrails, očkování jako genocida a dalším kokotinám. A ano, lidé co tomuto věří jsou často velmi agresivní, vulgární a méně inteligentní. Druhá strana si s nimi ovšem, bohužel, v ničem nezadá. Je stejně agresivní, mnohdy stejně vulgární, plácá nesmysly o odmítnutí lékařské péče komukoli, kdo se odmítne podrobit očkování. Navzájem se tyto skupiny nesnáší, obviňují se z toho kdo je větší "ovce" a poukazují na to, jak za čas jedna/druhá skupina prohlédne a pozdě pozná, že první/druhá skupina měla pravdu.
Takže, v zájmu zachování zdravé psychiky, jsem to jak na nyxu tak na ostatních sociálních sítích přestala sledovat. Bralo mi to poslední zbytky víry v lidstvo a vzbuzovalo to ve mě nevolnost a výčitky svědomí, že jsem do takové společnosti porodila své děti. Když mám dotazy nebo pochyby, obracím se na 3 různé lékaře, kterým důvěřuju (tady na nyxu je to Kaiserin) a kteří mě nebudou urážet jen proto, že se na něco ptám. Na základě jejich informací a doporučení se pak sama rozhoduju.
mno, sorry za výblitek, k anketě jen řeknu, že s ústavou i listinou jsem obeznámena :)
hezkej večer a buďte zdraví :)