• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    TRISSIE: kdyby ten člověk věděl důsledky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ano, taky si myslím. Nikdo neříká, že to NEočkování má být jednoduché a příjemné - ale měla by to zůstat možnost, pokud člověk je ochotný nést důsledky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Ono to podle mě časem vykrystalizuje ve volbu nechat se očkovat, nebo pořád dokola všude předkládat čerstvé negativní testy, a dost lidí to přesvědčí. A ty, co ne... tak to už bude jejich věc.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: v pandemicky situaci jaka zousobila obrna se nechal ockovat cely svet
    V pandemicky situaci cobidu necht jsou neockovani oznacenu, at vim, jestli s nimi vhci mit kontakt bez opatreni nebo sd budu bice chranit. Nejakej kravskej label na ucho, at kazdej vi a muze se tak "svobodne" rozhodnout
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ORIKA: Ja bych jen k tomuto tematu rada rekla, ze je samozrejme asi kazdeho vec, zda na ockovani pujde. Co me vadi je to, ze takove dite / jedinec muze nakazit nekoho, kdo jeste nedosel do veku / podminek ockovani.
    Typickym prikladem jsou damy s detmi v mem okoli, ktere se z ockovani mohou zblaznit, ja respektuju, ze se tak rozhodnou (jejich vec, jejich deti) ale jima me hruza pri tom, ze tohle chovani muze zpusobit trebq nakazeni meho ditete, ktere jeste nedoslo do ockovaciho veku, aby bylo chranene.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    E2E4: promiň, ale ty jsi přesně ten extrémní uřvanec, který dokáže jen řvát, urážet a napadat každého, jehož názor se mu nelíbí. Stylem argumentace a napadáním se v podstatě nijak zásadně nelišíš od Volného, který je konspirační idiot a napadá každého, kdo těmto konspiracím nevěří.

    Moje maminka obrnu jako dítě prodělala. Je celoživotně invalidní, teď bojuje s postpoliosyndromem. Děti proti ní očkované máme (proti obrně, nikoli proti mámě). To ovšem neznamená, že budu fanaticky vyžadovat, aby své děti proti obrně nechali očkovat všichni. Bylo to naše dobrovolné rozhodnutí a stejně tak nechávám na rozhodnutí druhých, zda své děti očkovat nechají či nikoli.

    Co se kouření týče, tak jsem již dlouhé roky nekuřák, tudíž jsem do kuřáckých hospod nechodila. Zda se v hospodách kouřit bude či nikoli mě zas tak moc netankovalo. Měla jsem totiž vždy možnost volby do takové hospody nejít.
    EZOUN
    EZOUN --- ---
    ORIKA: Pokud clovek zije mimo lidskou obec, tak budiz. Pokud se rozhodne zit ve spolecenstvi, ktere v 21.stol znamena prakticky vsude “tesny” kontakt, tak spolecnost ma pravo si ockovani vynucovat. Zivot ve solecenstvi nese a vzdy nesl nekolik zakl. povinnosti a v 20./21. stol tim je napr ockovani. Nektere male deti (moc male na to aby byly ockovane) chytnou napr spalnicky od neockovanych deti a skoro na to umrou - co s rodici tech neockovanych deti? Podekovat ze maji jiny nazor? Respektovat jejich zaostalost?
    Nasrat!!!
    Why I No Longer Tolerate Anti-Vaxxers - In Practice In Practice
    https://blogs.jwatch.org/frontlines-clinical-medicine/2016/09/29/no-longer-tolerate-anti-vaxxers/

    Pak taky prava tech deti na medicinu 20./21. stol. :
    Kdyz si budu myslet, ze na zlomenou nohu meho ditete staci hermankovej obklad a zarikavadlo, tak mu to spolecnost ma povolit a nechat dite trpet? Analogii chir. zakroku,sadry atd je ockovani proti nemocem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    E2E4: tak ono ani to očkování proti dětské obrně není "povinné" ve smyslu, že pokud někdo odmítne, přijde policie a odvleče dítě k doktorovi... ale na druhou stranu zřeknutí se toho očkování znamená, že neočkovaná osoba (nebo tedy její rodiče za ni) se současně zříká některých práv, která jsou vyhrazená pro očkované nebo pro ty, kterým v očkování brání objektivní důvody.

    I pokud jde o covid, tak bych fakt nerada viděla, aby odpírači byli očkovaní násilím (ve smyslu za asistence policie a v poutech), protože tam to právo na tělesnou integritu prostě je potřeba zachovat. Ale dovedu si představit, že by ruku v ruce s odmítnutím očkování šly nějaké extra povinnosti (vedoucí k vyšší ochraně okolí) nebo nemožnost/ztížená možnost využívat některá privilegia (zase, taková, u kterých by mohli ohrožovat ostatní).

    Samozřejmě ale u nás ve fázi, kdy bychom se o takových opatřením mohli bavit, nejsme ani omylem. Vakcíny není dost ani pro ty, kteří se očkovat chtěli nechat, některé skupiny mají oprávněný strach, jestli je vakcína konkrétně pro ně bezpečná (=jestli byla dostatečně otestovaná). Ale výhledově si klidně dovedu představit, že třeba u vstupu do plaveckého bazénu se člověk bude prokazovat buď očkovacím pasem, nebo negativním testem, že povinnost pravidelného testování neočkovaných v práci zůstane... protože jejich právo na fyzickou integritu není nadřazené právu ostatních (jak individuálnímu, tak kolektivnímu) nebýt vystaven nákaze.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ORIKA: a plné nemocnice, stav hromadneho ohrožení, tj není možné poskytnout všem lidem péči, která jim zachrání život, to není krajní ohrožení? a jak by podle tebe to opravdové krajní ohrožení vypadalo?

    a opravdu nechceš aby nebylo povinné očkování, třeba proti dětské obrně? vždyť 80% obrny má bezpříznakový průběh, a ochrne z toho trvale jen 1% děti, to jsou asi slabé kusy kvůli kterým nikdo nebude sahat na tvoji svobodu .. ?

    a co když ty děláš něco, co tobě nevadí, ale ohrožuje to ostatní? protestovala jsi taky proti zákazu kouření v hospodách?

    a všeobecně, ona je tu určitá představa, že skutečnost je věc názoru nebo většiny.

    ze když je někdo hloupý a myslí si nějakou blbost (hlavně proto, že mu to emocionálně konvenuje), má to jaksi stejnou váhu, jako když je někdo moudrý a/nebo odborník.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    OVERDRIVE: mám za to, že očkování (jakékoli) by mělo být zcela dobrovolné. Ve spoustě zemí tomu tak je a to i u dětského očkování a přijde mi to v pořádku. Mám v UK rodinu i přátele. Prababička (91) mého kamaráda tam vakcínu proti covidu odmítla s tím, že celý život byla zdravá a nějak nemá potřebu na sklonku života začít vyšilovat s očkováním. Její rozhodnutí akceptovala rodina i úřady. Hlava jí stále velmi dobře slouží, je si vědoma toho, že (čistě kvůli věku) spadá do rizikové skupiny a je ochotan toto riziko přijmout.
    Z mého pohledu je to tak v pořádku.
    Každý člověk nese zodpovědnost sám za sebe. Zasahování státu do jeho svobody a přebírání zodpovědnosti za jeho rozhodnutí je něco s čím nesouhlasím (samozřejmě exitují výjimky v případě krajního ohrožení, ale o těchto extrémech tu teď není řeč). Mě nikdo nenadává, když se svobodně a na základě relevantních informací rozhodnu, že se očkovat nechám. Nevidím důvod, proč bych já neměla akceptovat rozhodnutí kohokoli, jehož rozhodnutí bude jiné. Proč by moje svobodná volba očkovat měla být "víc" než svobodná volba někoho jiného neočkovat?
    Já si uvědomuju, že tady budu jediná, protože nyx obecně je bublina "provax" a covid je tu od začátku vnímán až extrémně a kdokoli, kdo to vidí jinak, je okamžitě ostrakizován a urážen. Na druhé straně na dalších sociálních sítích jsou bubliny z druhé extrémní strany, věřící konspiracím a adorujícím lidi jako je Klaus, Landa nebo Csáková. Pro mě osobně jsou oba přístupy/pohledy prostě špatně. Nechápu, jak může kdokoli věřit konspiracím, teoriím o židozednářském spiknutí, snaze o ovládnutí světa, chemtrails, očkování jako genocida a dalším kokotinám. A ano, lidé co tomuto věří jsou často velmi agresivní, vulgární a méně inteligentní. Druhá strana si s nimi ovšem, bohužel, v ničem nezadá. Je stejně agresivní, mnohdy stejně vulgární, plácá nesmysly o odmítnutí lékařské péče komukoli, kdo se odmítne podrobit očkování. Navzájem se tyto skupiny nesnáší, obviňují se z toho kdo je větší "ovce" a poukazují na to, jak za čas jedna/druhá skupina prohlédne a pozdě pozná, že první/druhá skupina měla pravdu.
    Takže, v zájmu zachování zdravé psychiky, jsem to jak na nyxu tak na ostatních sociálních sítích přestala sledovat. Bralo mi to poslední zbytky víry v lidstvo a vzbuzovalo to ve mě nevolnost a výčitky svědomí, že jsem do takové společnosti porodila své děti. Když mám dotazy nebo pochyby, obracím se na 3 různé lékaře, kterým důvěřuju (tady na nyxu je to Kaiserin) a kteří mě nebudou urážet jen proto, že se na něco ptám. Na základě jejich informací a doporučení se pak sama rozhoduju.

    mno, sorry za výblitek, k anketě jen řeknu, že s ústavou i listinou jsem obeznámena :)
    hezkej večer a buďte zdraví :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    OVERDRIVE: akorát teda asi myslíš spíš tu Listinu základních práv a svobod - Ústava pokrývá takové ty věci, jako že máme prezidenta, Poslaneckou sněmovnu a soudy.
    Pro všeobecný přehled doporučuju každému přečíst si obojí :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    OVERDRIVE: já z ní mám dokonce i státnici :-)

    právě proto tyhle teoretické debaty už znám - a ono i v rámci tohoto klubu, kupříkladu pokud proti sobě postavíš právo jedince na život vs. právo komunity chránit se před nákazou - i tahle dvě práva se musí proti sobě vybalancovat. Jakkoli samozřejmě popravovat nakažené i z nákazy podezřelé by rozhodně šíření nemoci výrazně omezilo, ale ani v tom Janově ve 14. století se omezili jen na to, že je teda zazdili v domech a pustili až po případném vyléčení (pokud teda přežil někdo, kdo si vzpomněl, že tam jsou).
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---

    Cetl/-a jsi ustavu?

    26 hlasy od 26 respondentů

      OVERDRIVE
      OVERDRIVE --- ---
      TRISSIE: mmchodem otazka: cetl/-a jsi ustavu, by byla taky zajimave tema na anketu. Co, dame si ji? Tak jo, no.
      OVERDRIVE
      OVERDRIVE --- ---
      TRISSIE: ptam se v intencich nazvu auditu
      TRISSIE
      TRISSIE --- ---
      OVERDRIVE: pokud se ptáš takhle obecně, tak práva komunity NEjsou nadřazená právům jednotlivce. Právě proto máme takovou tu věc, které se říká Listina základních práv a svobod, která říká, že existují práva jednotlivců, kterou jsou nezadatelná, nezcizitelná a nezrušitelná. Jakmile do tohohle začneš hrabat, ocitneš se na velmi, velmi kluzké ploše.
      Ale současně taky práva jednotlivců NEjsou nadřazená právům komunity, a dokonce ani právům jiných jednotlivců.
      OVERDRIVE
      OVERDRIVE --- ---

      Jsou prava jednotlivce nadrazena pravo komunity?

      19 hlasy od 19 respondentů

        OVERDRIVE
        OVERDRIVE --- ---
        ORIKA: nicmene dobre, vratim se o krok niz a nasleduje anketa
        OVERDRIVE
        OVERDRIVE --- ---
        ORIKA: podle stejneho pravidla je vcelku konecne rozhodnuti ve Varnsdorfu, zda budeme kastrovat ciganske zeny.

        Neptam se na rozhodnuti jedince, jehoz svobodnou volbu ovsem ctim.
        Ptam se veskrze na to, zda by stat mel podle nejakych (mnoha milionu parametru) rozhodovat nejak.
        ORIKA
        ORIKA --- ---
        OVERDRIVE: ne. Ona i ta babicka/dedecek ma pravo se svobodne rozhodnout, zda ockovana byt chce ci nikoli. Neumim si predstavit, ze bych svoje rodice nutila k cemukoli, vcetne ockovani. Kdyby je k tomu nutil doktor, byla bych na nej hodne zla.
        Oba rodice pracovali pres 30 let ve zdravotnictvi, v rodine mame lekaru pozehnane. Rodice maji dostatek relevantnich informaci a maji pravo svobodne volby. A ano, ja osobne bych byla radeji, kdyby se ockovat nechali. Diskuse na toto tema probehla. Konecne rozhodnuti je na nich a ja je budu akceptovat.
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam