• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TAPINA: Aha, takze pokud od druhe davky do treti uplyne 183 dnu, mam imunitu na zbytek zivota, ale pokud 182 dnu, je to imunita jenom na sest mesicu? Chapu to spravne?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    TAPINA: to je zaujímavá teória, máš pre to nejaké podklady? Lebo štúdie v Lancete hovoria niečo iné, za všetko napr. táto:

    DEFINE_ME
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02717-3/fulltext
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GRANTORINO: Profesní prioritní skupiny přece nemají rozdíl v intervalu boosteru, jen to celé mají posunuté dřív.
    Třetí dávka šest a víc měsíců po druhé je booster. Třetí dávka méně měsíců po druhé je random třetí dávka zas na nějakou chvíli. My nechceme očkovat lidi náhodně co chvíli, my jim chceme dokončit základní imunizaci 2+1, abychom dosáhli co nejkvalitnější a nejdlouhodobější imunity. Máš vakcíny, kde po 2+1 je imunita na celý život, máš jiné, kde je to na několik let. Tomu se chceme přiblížit, ne dávat další vakcínu co tři měsíce nafurt.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    TAPINA: No, ono to takhle napsané vypadá trošku nekompromisně a 5 měsíců je opravdu dost jiné číslo, než šest, ale v reálu už to tak přímočaré není. Ano, já jsem si třeba došel pro booster dřív. Ale ne o měsíc dřív, ale jen o 8 dní dřiv (protože by mi to vyšlo hned po vánocích a na tu jedinou rodinnou akci které se zúčastním už budu raději po třetí dávce). A ono těch 6 měsíců bude taky takové pěkné ZAOKROUHLENÉ hausnumero kdy to tak u vakcín hezky v průměru vychází aby se dobře pamatovalo že je to půl roku. Ale asi mě úplně nepřesvědčíš, že byly provedeny důkladné studie které zjistily, že čirou náhodou je to opravdu nejlepší úderem šestého měsíce a ne třeba pět měsíců a dvacet dní, nebo sedm měsíců a tři dny.

    A k chaotičnosti: No, drtivá většina dvou milionů lidí s oficiálně prodělaným covidem jde s očkováním časově mimo své kategorie. Takže už je to jedno. Smysl to mělo u druhé, teď už ho to začíná postrádat a až (jestli a pokud) bude nějaká čtvrtá, tak už je to úplně mimo, protože budeme vůbec rádi, když se někdo bude chtít očkovat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    CORNELA: protože je v tom komunikační šum a chaos. Babiš mluvil o zkrácení na 5 měsíců a narizeni MZ jsou tajemna jak Hrad v Karpatech. Kdo se v tom ma vyznat?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TAPINA: to by dávalo smysl, kdyby se stejne ty kategorie neprolinaly už kvuli prioritnim skupinam z rad ruznych tech profesí, kde to slo tak chaoticky.
    Zvlášť, kdyz si člověk lisoval skoro v loterii, jestli bude ve zvolenym centru vcas vakcina nebo bude cekat.
    Z praxe vim, že nektere ucitelky kuprikladu naočkovaný už kolem dubna, ja se dostala presne do situace, ze zvoleny OC proste mělo nejaky problem s dodavkou vakcin, nakonec jsem se prehlasila a doockovano 3.6. Coz bylo fakt hrozne prioritní 14 dni pred koncem roku vyhlasenych reditelem XD... Ale zpatky k veci, stejne to tedy neni v tech vlnach, jak by si nekdo pral. Takze nekomu ty treti davky aktualne nabidlo nebo byli krok od sesti měsíců.
    Navic opravdu se nikde fronty netvoří. Chaoticky to neni vic nez aktualni situace, kdy to stejně jde na preskacku. O tehotnych se nove vsichni shoduji, ze jsou vysoce rizikove. Starší lidi a kde kdo ma nejaky medicinsky duvod uplbe regulerne.
    Najednou je potřeb řadu, když je to celou dobu proste rozlozeno ruzne? Nedava mi to snysl, sorryjako, ale i ten Babiš tohle pochopil... A
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GRANTORINO: Tak když dáš booster většině lidí v řádném termínu a pár ohroženým výjimkám individuálně dřív, tak máš boosterem neočkovanou populaci a pár výjimek, které se budou individuálně řešit. Když dáš třetí dávku každému kdo si řekne, tak máš chaoticky naočkování populaci, které bude individuálně klesat imunita (nenaboosterovaná, takže zase na pár měsíců). Jestli je až takový rozdíl mezi 5 a 6 měsíci, se v současnosti nedá říct. Booster dávky jsou ale standardně v rozmezí 6 - 12 měsíců, ne 5, ne 4 a už vůbec ne 3.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    CORNELA: moc do toho nevidím, ale jaky je důvod to davat po šesti měsících, jsem myslela, že se to dost upravovalo podle potřeb viz treba rozestup mezi dvěma dávkama. S tímhle to bude totéž, ne?
    Fakt je tam nutný medicinsky důvod pro dřívější dávku o dva tři týdny?
    Není to tak, že kde není žalobce, není soudce?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CORNELA: Aji, ok
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CORNELA: Známej to uhrál na kontakt s lidmi v práci.

    Zkusím totéž, však mám živnost i jako tlumočník.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: ja to vidim tak. Popravde urednik muze kecat, co chce. Podle linky 1221 o tom rozhoduje lekar. Lekar napíše, ze o tom rozhodnul ze zdravotnich duvodu a hotovo. Jen ted to bububu to zazdi na chvili. Ted se z toho neposrat. Ale to uz dost lekaru pochopila a ti nakloneni ockovani, ti podle mne suverénně budou davat dal. Ale uz to radsi nikde neříkejte, protoze evidentne je lepsi o tom byt zticha, protože cokoliv v tomhle státě začne aspoň trochu fungovat, je potřeba hned zase rozesrat...
    Asi už začnu taky věřit na spiknutí, spiknutí debilů :D
    EKG
    EKG --- ---
    CLAVEN: Uprimnou soustrast do Cech. Treti davku mi nabidli presne na den po peti mesicich, zasobena lekarna mene nez mili od baraku. Pro citlive duse doporucuji nebookovat hned prvni slot, tedy 10:05 rano, ne kazdy touzi sledovat zavazeni skladoveho prostoru jehlami a vubec celkovou pripravu k reznicine.

    Chodi mi teda dalsi smsky, ze mam narok na booster, ale pry je mam ignorovat, pokud uz ho mam. No tak je ignoruju;)



    Booster slots available tomorrow

    To Book

    Online Appointment Healthcare Platform | Swiftqueue
    https://www.swiftqueue.co.uk/pre_timescreen.php?id=$2y$10$pFKjaTE2jGD7RWxAWiQpxOgzAXMlkLU5EolECCq9T1Bhx.t2GaVR2

    Please ignore this message if you have already had it or booked in.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Já jsem třetí dávku dostala před 14 dny a v Kongresáku jsem mohla dvacet minut poslouchat, co si doktoři a spol. kolem mne povidají (omdlívám, byla jsem uložena na lehátko a chodili mě kontrolovat). Bavili se o tom, jestli teda už pod padesát jo nebo ne, a velmi často směrem k vládním rozhodnutím používali slovo "bordel".
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RYNA: oni museli dostať niekedy v priebehu dňa od niekoho vyššie strašnú čočku, lebo ešte ráno boli veľmi v pohode.
    RYNA
    RYNA --- ---
    Pan v Kongresaku teda dnes vypadal, že ze mě asi neusne, když jsem se takovým způsobem pokoušela PORUŠIT ZÁKON. Prosím pokud se budete někdo zítra či pozítří očkovat na Zbraslavi, podejte zprávu, ať nejezdime zbytečně i tam. Díky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Bych blil. No stejně tam zítra pojedu, když už jsem si udělal volno. Hodlám popustit uzdu stavidlům výmluvnosti a v peněžence mám pro sichr dost hotovosti na případnej úplatek.

    Trochu mne uklidňuje, že v mým případě nepůjde o „registraci na místě“, protože jsem se regnul už dneska po telefonu.

    Tak zítra poreferuju.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: ale proč teď rozhodli zakázat praxi "ockvoat kohokoliv po 5 měsících na základě registrace na místě" to netuším..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ATUARFIK:

    prostě na začátku byl asi dobrý úmysl (prioritizace 3. dávek podle věku, protože tak to má největší dopad), tak se těch 5 měsíců povolovalo postupně podle věkových skupin.

    nesmyslně pomalu, protože ockvoaci centra aspoň v Praze zeji prázdnotou, praktici potřebují vyockovat svoje zásoby..

    a do toho přišel omikron, jehož dopad můžeme zmírnit masovým doockvoanim tretich dávek. všude ve světě zkracují interval na 3-4 měsíce, v UK chtějí aby třetí dávku měla celá populace do konce roku.. u nás tohle nějak ještě nedoteklo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ATUARFIK: Protoze ten urednik, co o tom rozhodl, z toho ma erekci, jakou ma moc!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    A proč to vlastně nedovolují? Aby případní zájemci nevycmrndali vakcíny těm davům, co se tam hrnou na první dávku?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RYNA: bohužiaľ to dnes MZ zaseklo, zdá sa. Válek bude úplná tragédia.

    https://i.imgur.com/Fou3qUj.jpg
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    RYNA: U Samaritanu dneska vecer manzel uspel. Je 5 mesicu a par dni k tomu po 2. davce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam