• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    PSYTRANCE007: co do toho zas pleteš babiše? "mýtus" kolektivní imunity tady byl už před babišem.

    mám chuť na tebe řvát "co do toho pleteš ten zkurvenej vitenam?!" jako řve dude na waltera při "pohřbu" v big lebowskim :))
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    OUKE: mám podobnou ozdobičku na stromeček. Dával jsem ji známým koroňákům k Vánocům.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    PRAASHEK: Já měl právě za to, že mýtus kolektivní imunity, který šířila Babišova vláda byl vyvrácen. No zjevně ne :-))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GILHAD: "S tím, že jde o jinou verzi covidu"

    Jde o společného předka.

    Účinnost proti úmrtí a hospitalizaci je u současných mRNA vakcín pořád nezanedbatelná, zejména pro rizikové skupiny, a účinnější vakcíny budou dostupné možná koncem roku, jestli vůbec. Dosavadní testované vakcíny šité na míru deltě nebo omikronu neměly lepší účinnost. Riziko komplikací z očkování současnými masivně nasazenými (miliardy dávek) mRNA vakcínami je naopak prokazatelně naprosto minimální.

    Žádnou lež nebo neplatný arguement nevidím, ačkoli některé tvoje navrhované argumenty jsou jistě taky platné a užitečné.
    Přijde mi, že se zbytečně vlamujes do otevřených dveří.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    PSYTRANCE007: "jsou také země", "pak jsou také země"... proč ty země nejmenuješ?

    tobě pořád nedochází, že se jako neočkovaný vezeš na kolektivní imunitě. a hlavně, že by bez vakcinace bylo ohromné množství úmrtí
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GILHAD: Realita expirovaných léků je taková, že jim nic není ještě dlouhé roky po expiraci, ale z legislativních důvodu se nové léky registrují pouze na dva roky a později mohou získat "trvanlivost" pět let, déle ne. Reálně vydrží všechno mnohem, mnohem déle, ale už se nezkoumá, jestli tahle vakcína deset a tyhle prášky až dvacet. To jen tak na okraj, a ničím nesouvisející.
    (Dovedu si představit, že někde ve válečné zóně s neexistujícím zásobováním se budou používat úplně bez problémů prošlé léky a nikomu se nic nestane, na rozdíl od toho, kdyby nedostal nic)
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    E2E4: ale jsou také země, kde rovnou prohlásili, že k této hysterii budou přistupovat jako k sezónní chřipce a pohoda. Pak jsou také země, kde do statistik dávali prokazatelná úmrtí na CoVid a ne úmrtí s pozitivním testem bez zjištěné přičiny, jako u nás. Fráze všech koroňáků, že v cizině to je také je velice známá. Kdo ale trochu dával pozor tak si mohl všimnout, že nám byl silně dáván za vzor Izrael po stránce proočkovanosti ale že se poté jaksi ukázala mizivá účinnost tak o tom už se zase nepsalo. Pak už jenom zase to, jak rozjíždí další tečkovací kolo. Šlo pouze a jenom o tendenční články, kde se zveřejňovala jenom část pravdy proto argument, že je to všude zlo tak u nás nutně být také musí je třeba brát trochu s rezervou.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    E2E4: Nijak, Kvůli kašlíku a několikadenním horečkám nemá smysl do sebe něco takovýho ládovat. Kvůli podzimnímu nachlazení taky nevyšiluju. Stačí zvýšená dávka vitamínu C, trochu klidovej režim a tělo si poradí samo.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Ono já sám jsem se kolikrát mýlili i u věcí, které se zdály očividné a u jejichž počátků jsem byl, ale pak se časem ukázalo, že vývoj jde kupředu tak rychle, že to člověk prostě nestíhá a staré pravdy náhle neplatily vůbec, nebo jen ve velmi omezeném měřítku. Proto dávám přednost argumentaci ověřitelnými fakty před působivějšími způsoby, které ale nejsou (alespoň příčetně jednoduše) ověřitelné. A proto se taky snažím lidi raději přesvědčit, než zesměšnit. Dává to dlouhodobě lepší výsledky a nelze vyloučit, že se občas naopak mýlím já a při korektně vedené diskuzi je možno se dobrat když ne velké pravdy, tak aspoň lepšího poznání.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    E2E4: Co jsem chtěl kritizivat je používání zavádějících/neplatných/nesouvisejících argumentů při vyvracení bludů.

    Že k tomu je lepší použít věci zřejmé až triviální a většině lidí na první pohled pochopitelných je jen takový vedlejší efekt.

    Co se mi na KRAMERIUS: nelíbilo je, že místo něčeho ověřitelného, jasného a k věci odpovídá spíš ve smyslu

    "Covid je strašný, bububu, kdysi, kdesi, v jiné situaci a jiné mutaci byl ještě strašnější. Opravdu si myslíš, že vakcíny proti covidu jsou srovnatelně rizikové nebo ještě horší?"
    (S tím, že jde o jinou verzi covidu a ty vakcíny už jsou skoro prošlé a zanedlouho můžou být prošlé až moc a zkažené a opravdu škodlivé bez ohledu na covid, jen z důvodu expirace a kdovíjakého skladování, protože tak to s expirovanými léky prostě bývá? Rozmysli si sám, jestli dáš na svůj pocit, nebo se zalekneš mého strašení) - čím možná protivníka setře, ale určitě nepřesvědčí. A ani nepomůže celkové situaci. (A už rozhodně nedokáže to, co ty v jeho odpovědi vidíš "nemají velká rizika, skutečnosti těžko můžou mít větší rizika než prodělání covidu jako neockovanej" - protože ZROVNA TOHLE tam doopravdy nikde NENÍ - a pak to vypadá, že se hádají dva a ani jeden to nemá podložené nějaký líp, než pocitem. Což moc vyhrát nejde a blud nevyvrátí.)

    Já bych dal přednost tomu, aby odpovědi byly pochopitelné i protistraně a argumentačně platné.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GILHAD: jinak nízká úmrtnost v Omikron vlnach byla způsobena z velké části existující imunitou ať už z očkování (Singapur, Taiwan) nebo překonáni předchozích variant covidu (JAR) nebo mixem obojiho, zejména v ohrožené populaci.

    vlastní úmrtnost omikronu hrala nejspíš menší roli, viz Hong Kong, kde je velké procento ohrožené populace neočkovano, a ta co je je z půlky méně účinnými čínskými vakcinami. měli plné nemocnice lvl lidí na chodbách a velkou úmrtnost - typu 10k na 7M populaci jen za omikron vlnu (jinou prakticky neměli)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GILHAD: huh? reaguješ na vlákno:

    Dánsko se zbavuje vakcín

    protože jsou experimentální / mají velká rizika

    ne, ve nemají velká rizika, skutečnosti těžko můžou mít větší rizika než prodělání covidu jako neockovanej..

    tedy, to co kritizujes je vyvrácení nesmyslu o nebezpečnosti vakcín, ne proč se danove potřebují zbavit těch nevyužitých vakcín.. (který má triviální důvody jak správne vysvětlujes).

    možná je lepší pro potřeby diskuse napsat ten triviální skutečný důvod, než vyvracet patentní nesmysl, ale u výhercu antivax binga je tak jako tak marný cokoliv. :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    E2E4: nemám rád manipulace a nemyslím si, že odpovídat na manipulaci jinou manipulací je správný postup, který získá důvěru. Zvláště pokud jde tu původní manipulaci vyvrátit i s použitím rozumných zdrojů.
    Používáním manipulace proti manipulaci můžeš dokázat, že umíš řvát hlasitěji, ale sám se stáváš manipulátorem - a pokud to děláš snadno prohlédnutelným způsobem, tak se to pak velice snadno obrátí nejen proti tobě, ale i proti tomu, co podporuješ, protože i tvoje rozumné argumenty pak budou brány jako "to říká ten odhalený manipulátor".

    Dánsko objednalo nějaké množství vakcín, naočkovalo doma všechny, kdo měli zájem, ale nějaké vakcíny mu zbyly. Většinu z nich dalo těm, kdo o ně stojí, 10% přebytku zůstalo a není o něj zájem, navíc jde o vakcínu která je proti aktuální variantě viru méně účinná, blíží se jí expirace, po které by neměla být aplikována a její skladování něco stojí. Pokud si jí nechce nikdo odvézt ani zdarma, je na místě ji zlikvidovat stejně jako ostatní léčiva s p prošlou lhůtou použití, o která není aktuálně (ani v dohledné době) zájem.
    V podobném postavení je většina ostatních evropskách vlád taky.
    Zároveň se pracuje na vakcínách, které budu lépe účinné proti novým variantám viru.
    Státy, kde je proti očkování odpor, samozřejmě mají (s)potřebu vakcíny nižší a ani ony asi nebudou extra nadšené z možnosti draze skladovat vakcíny těsně před expirací, nebo po ní a pak je následně na své náklady likvidovat, když už teď ví, že je neuplatní, takže přijaly tolik, kolik považovaly za potřebné (například 90% dánského přebytku) a víc nechtějí. Což je taky z jejich strany rozumný přístup ().

    Je nutno lhát, aby byl tento postup považován za rozumný a obhajitelný? IMHO nikoli.
    Je lepší vyvracet konspirační teorie fakty, nebo lží? IMHO fakty, zvláště pokud na to bohatě stačí.

    ---

    Jinak k tvému dotazu - kolika lidem očkování zachránilo život přesně nevíme a vědět ani nemůžeme.
    Ale na to se dotyčný ani neptal, ani to není potřeba vědět pro objasnění toho, proč se Dánsko chystá zlikvidovat léky s prošlou expirací o které není zájem a jejichž skladování není zdarma, a proč je dobře, že se to Dánsko chystá udělat.

    ---

    Pokud bys měl ty osobně před sebou těch 1,1 milionu vakcín proti covidu-19 - zcela zdarma - napíchal by sis je všechny naráz do těla? (Při vědomí, že od určitého počtu výš se jejich potenciální účinek snižuje, zatímco vedlejší efekty zhoršují?) Nebo by ses spokojil s dávkou, kterou považuješ za optimální a zbytek s díky odmítnul jak použít, tak opatrovat s náležitou péčí a z toho plynoucími výdaji?

    (Jo to je taky naprosto pitomá a zbytečná otázka. Antivaxxer by si asi nepíchnul ani jednu, příčetný člověk by si vzal právě tolik, kolik by považoval za vhodné pro doplnění svého očkovacího plánu (pokud by ho snad ještě doplněný neměl), hypervaxxer by si jich třeba narval pár stovek, ale ani ten by si je nenapíchal všechny, protože je to očividná kravina)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYTRANCE007, JOHNYTHEDEVIL: mně by zajímalo, jak hodnotite vakcíny nezapadni ?

    Sputnik V
    KoviVak (ruská z institutu čumakova)

    sinopharm a sinovac (čínské)

    Covaxin (indická)

    Soberana a Abdela (kubánské)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HARDCABB: s tím zahraničím je to vůbec zajímavý.

    že je to netrkne - víceméně totéž říkaly a dělaly vlády v Rusku i na západě, v Evropě i Asii, v Číně i na Tchaj-wanu.. jak je možný, že se takoví antagonisti tak dobře shodli?

    Jediný kdo říkal a dělal něco jiného byli Trump, Bolsonaro (oba velky sympaťáci) a prezident Tanzánie (nakonec umřel na covid)..
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    FINSON: to mi prijde hrozne vypovidajici o tom, jak smesne mala je jejich socialni? medialni? bublina kdyz si mysli, ze ja nebo ty tvorime svuj nazor na covid nebo ockovani podle toho, co zrovna rika Babis nebo nekterejch z jeho zmrdu v televizi. jako kdyby ta pandemie existovala jenom v Cesku a Babis byl jedinej zdroj informaci. pak je pro ne asi hrozne jednoduchy se tvarit, ze jsou nad veci a neskocili na spek Babisove vlade.
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: Jenom jedna poznámka: Tys celou dobu nepochopil, že to, že se speciálně osazenstvo virového auditka tady na Nyxu (ale i jiné "ovce") dalo očkovat, není založeno na "víře", rozhodně ne v tom smyslu, v jakém to slovo používáš ty. Nicméně rozumím tomu, proč zrovna lidi jako ty s tímhle termínem tolik operují, a operuješ s ním zcela pochopitelně a oprávněně.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: clovek, co neumi spocitat procenta, si muze verit cemu chce
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    HARDCABB: Tak kauzu, kdy agent StB nabídne lidem jako odměnu za provedení experimentu tenisky. Lže stádu, že neočkovaný ohrožuje očkovaného, lže, že očkovaný nemůže nic šířit a další stovky blábolů (to ani nebudu jmenovat) a oni tomu ještě věří tak toto jinak než CoVidiocií a ovcema nazvat nelze. Sorry ale jméno sestry jsme fakt nezjišťovali a i kdyby tak ho rozhodně nikde nezveřejním, protože by s tím měla problémy stejně jako každý, kdo poukázal na problematiku. Věř si čemu chceš a postávej si dál ve frontě na další včelky. To je každého věc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam