30. dubna 2020
Prof. Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice (TN) v Praze: "Šokovala mě ta rozsáhlá opatření, nejsou adekvátní."
Virus ničí především plíce. Vy jako pneumoložka máte pro léčení onemocnění COVID-19 potřebné zkušenosti. Předpokládala jste, že se může nový typ viru objevit a způsobit pandemii?
Víte, my plicní lékaři řešíme pandemie dnes a denně. Léčíme kupříkladu tuberkulózu, jejíž pandemie stále trvá, přestože se o ní nemluví. Tuberkulóza zabije celosvětově 1,5 miliónu lidí ročně. Ale to je každému v podstatě jedno, nikdo ty zemřelé neodpočítává. U nás zabije naštěstí jen málo lidí, nakažené umíme zachytit, izolovat, dohledat kontakty a léčit. Každoročně bojujeme i s chřipkou, která mívá rovněž ohromný rozsah. Abych se tedy vrátila k vaší otázce: že se objeví nový virus, jsem jako lékařka teoreticky předpokládala. Ale ani minutu jsem nepředpokládala, že získá tak extrémní, nepřiměřenou pozornost. Šokovala mě ta rozsáhlá opatření. Když virus přišel, myslela jsem si: „Ano, nějak nás postihne, promoříme se, budeme se muset s ním sžít, budou nějaké ztráty na životech, koneckonců chřipka jen v Česku zabíjí každý rok stovky až tisíce lidí.“ Od samého začátku opakuji, že máme kolem sebe a v sobě víc virů, třeba metapneumovirus, který dokáže „parádně“ zabíjet, a přesto si ho nikdo nevšímá. Takže jsem nečekala, že nový virus vyvolá tak ohromnou reakci celosvětového strachu, izolací, uzavřených hranic, politických kroků, jež někdy zacházejí až za hranice nutných opatření.
Šokovala mě ta rozsáhlá opatření, nejsou adekvátní, říká plicní lékařka Martina Vašáková | Reflex.czhttps://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/100968/sokovala-me-ta-rozsahla-opatreni-nejsou-adekvatni-rika-plicni-lekarka-martina-vasakova.html