• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MADIETTABarevná typologie
    Věříte barevné typologii? Víte, jestli jste jasná zima nebo tmavé léto? Jaké máte zkušenosti se službami vizážistů nabízejících určení vašeho barevného typu? Koho doporučíte a koho rozhodně ne?
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MINERWA:
    TAPINA: dík!!!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PROMETHEA: Zimní, především true winter.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    PROMETHEA: imho všem se světlou kůží :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    otazka do pléna: dá se zhruba říct, jakým typům sluší royal blue/královská modrá?
    TOPIMAGE
    TOPIMAGE --- ---
    FRENNET: V současné čtyřtypové ani dvanáctitypové typologii Sci\ART, které jsem se učila já, teplá zima není - tyhle přístupy vychází z předpokladu, že zima = studené barvy. Ve dvanáctitypovém přístupu sice existují "mírně teplejší" zimy, a sice Bright Winter a Dark Winter, ale pořád mají studené barvy, jen o trošku míň, protože jedna je mírně do jara a druhá do podzimu a důležitější než teplota barvy je pro ně jiná charakteristika - sytost nebo tmavost barev.
    Se systémem jaro - léto - podzim - zima přišla podle mých informací Suzanne Caygill už někdy ve čtyřicátých letech. Neměla tehdy žádné pevně dané vzorníky a typy byly spíš založené na pocitu, který (protože jí to fakt fungovalo a našli se lidi, kteří se to od ní chtěli naučit) se snažila nějak popsat. Nakonec přišla s tím, že, když by se míchaly zimní barvy, budou obsahovat černou, podzimní zase sienu, jarní čisté pigmenty a letní budou utlumené komplementární barvou (to je ta přímo naproti na barevném kruhu). I když založila akademii, na které to učila, a napsala knížku, nikdy neprozradila všechno a lidi, kteří její akademii absolvovali, tvrdí, že si toho spoustu nechala pro sebe (a občas - hlavně do knížky - prý přihodila i nějakou zavádějící informaci), protože se bála, že to od ní někdo okopíruje a přebere jí klienty. Takže je dneska hlavně v Americe několik desítek typologů, kteří se hlásí k jejímu odkazu (já u jedné z nich taky absolvovala kurz), ale každý si to dělá tak trochu po svém. Ale to jsem trochu odbočila - chtěla jsem tím hlavně říct, že v těchhle přístupech je teoreticky možné mít "teplou zimu", ale je to spíš o slovíčkaření, protože tady fakt není úplně jasná hranice a někdo tomu může říkat zima (protože to namíchal za pomoci černé) a někdo podzim (protože v tom vidí nějakou tu sienu).
    Tak doufám, že to dává aspoň trochu smysl. Podle mě je nejdůležitější, aby barvy k člověku seděly a je už asi celkem jedno, jaký tomu dáme název.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Dotaz na TOPIMAGE:. Existuje nejaky tip tepla zima?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Potvrzuju, že to bylo naprosto skvělé. Taky jsem potěšena, protože TOPIMAGE potvrdila, že opravdu nezapadám do žádné ze 12 škatulek a že "klamu tělem. Nakonec jsme dospěly k tomu, že moje barvy jsou někde na pomezí bright winter a bright spring, takže vlastně takové "předjaří".:-D

    A teda bylo strašně super to absolvovat s někým typově odlišným, protože to prostě úplně mlátilo do očí, jak na Tobě vypadá skvěle černá a bílá, zatímco já můžu maximálně antracitovou a slonovou kost.

    No, a máme potvrzeno, že si při nákupech opravdu konkurovat nebudeme.:-D

    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Dnes s EDERA u paní Makrouškové. Že jsem True Winter, asi vůbec nikoho nepřekvapí, ale potěšilo mě, že pro mě TOPIMAGE objevila úžasný odstín tmavě fíkové barvy, kterou by mě samotnou nikdy nenapadlo vybrat, a taky že mi ukázala, jaký odstín zelené mi sluší, což jsem až dosud netušila.

    Z té fíkové (na fotce úplně vpravo hned vedle černé) si chci nechat ušít kabát, pokud by se mi takovou podařilo sehnat.

    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Ano, chtěla jsem spíš vyvolat diskusi. ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jestli mi něco podstatného setkání s barevnou typologií dalo, tak je to objev, že vlastně každá barva může sedět každému typu, protože existuje v mnoha odstínech a dá se vybrat ten správný. Teplý, studený, sytý, tlumený... snad jedině oranžová neexistuje v chladném podtónu (žlutá jo!) To ten článek okázale ignoruje a pořád pracuje s barvami primitivně, jako kdyby existovala jedna modrá, zelená, červená.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAMARIX: informační hodnota článku: absolute zero.
    TOPIMAGE
    TOPIMAGE --- ---
    GUDRUN: Teda, musím řìct, že ty šaty jsou, jak kdyby je někdo navrhoval podle vzorníku. A sluší. To mě fakt moc těší. :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    V pátek jsem byla na večeři s kamarádkou a ta se mi začala "chlubit", že byla na typologii a vytáhla vzorník...paní Makrouškové ;), našla si ji sama přes vyhledávání
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: omlouvám se, z mobilu to líp neumím...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    GUDRUN: krasny barvy!
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    byly jsme s Moirain u paní Makrouškové, už před nějakou dobou... bylo to fakt příjemné, fajn prostředí, názorné, bavilo mě to. Viděla jsem to na sobě, ale na Moirain ještě líp. Závidím jí černou, že může nosit :-D teda já taky můžu, že jo. Dostaly jsme obě paletky, hezky zpracované v pevném pouzdře, je to fakt praktické na nošení sebou. Už jsem ji využila jak při nákupu metráže, tak teď mi padly do oka jedny šaty v sekáči, tasila jsem paletku a odnesla jsem si je, i když bych je jinak ani nezkoušela, protože moc divoké barvy, fakt se v nich cítím dobře...
    LOTHEA
    LOTHEA --- ---
    MAR_TINA: díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam