• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    Fotky a obrázky lišek, sov, ježků, jezevců, vlků a mnohých dalších kamarádů z lesa. Zvířátka z džungle jsou taky povolena (to značí zelenou pro lenochody, orangutany a další!).
    rozbalit záhlaví
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FAIRIELLA: i v londynskych parcich byli kdysi medvedi:)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    CYBERKOTLIK: Což se stává obzvlášť v anglických městských parcích! :D
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    FAIRIELLA: jeste bych dodal, ze ty zasoby na ruzny mista dava proto, ze ji to chodi vybirat medvedi, ktery jim ty schovany orisky obcas vycmuchaj vyhrabnou a sezerou:)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Dnes si povíme něco o veverkách popelavých. Na rozdíl od naší původní veverky obecné je ta popelavá možná o kousek méně chumlavá a rozkošná, avšak o to veselejší.
    Ne, vážně(ji): u veverek popelavých se zjistilo, že před obdobím, kdy bude třeba uložit se ke spánku, se jim zvětšuje mozek. Existuje hypotéza, která zatím není vědecky podložena, ale už se na tom pracuje, že se tak stává proto, že veverky zapínají mozek na plné obrátky. Musejí si totiž perfektně zapamatovat, kam zahrabaly který oříšek. Veverky obecné schraňují většinou všechny nasbírané oříšky v jedné spižírně, ale ta kujónka, veverka popelavá, má oříšky rozesety po celém svém rajónu, a jen ona ví, kde, na centimetr přesně, leží který oříšek. Zjistilo se také, že si třídí oříšky dle druhu, aby se jí lépe pamatovalo, kde co je. Jednou za čas vždy obejde všechna stanoviště svých oříšků, zkontroluje je, očichá a má se zato, že tak činí i proto, aby si ještě o to lépe vryla do paměti, kde přesně ten který je.
    Protože brzo přijde zima. A zima znamená útlum. A útlum znamená, že už si milá veverka nic nového nezapamatuje. V zimě je to náročné, protože na napadaném sněhu je veverka jdoucí si pro svůj oběd pro predátory velmi nápadná, musí to proto proběhnout rychle. Seběhne po kmeni stromu a šup, vyhrabe díru přesně v místě, kde si pamatuje, že byl vlašák. No, nebo lískáč. A pak zase frrr do bezpečí. Dalo by se říci, že tato metoda je oproti našim ducatým červeným kamarádům z Evropy o něco účinnější, už proto, že najde-li taková veverka popelavá spižírnu veverky obecné, je to mnohem větší průšvih, než najde-li pár oříšků, které si separátně zahrabala paní Popelavá chytře po velké ploše.

    Tak jako veverky popelavé fungují i veverky liščí, které vypadají akorát jako obtloustlejší veverky popelavé. Asi jsou v tom zásobování na zimu ještě o něco lepší a umějí si vybrat ty nejtučnější plody lesa.

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    lasice hranostaj

    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    GANYAL_YABANI
    GANYAL_YABANI --- ---
    Sice neni uplne lesní, ale chundelatej je až až..

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ZUULUU:
    ZUULUU:
    So many fox given today!

    Děkuji!

    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Ptákem roku 2020 je jiřička obecná. Titul opeřenci, který žije v blízkosti lidí a na zimu odlétá do Afriky, udělila Česká společnost ornitologická (ČSO) – chce tak upozornit na ubývání vhodného životního prostředí pro ptáky vlivem stavebnictví a zásahů do hnízdišť. Loni ornitologové ptákem roku vyhlásili hrdličku divokou.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: celá já
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUULUU: tak nevyspalý oči jsem na žádným jiným zvířeti neviděl

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Sýček, co je připravený na krutost života.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Máme teď na zahradě mladé rehky. Fotku jsem si půjčila od někoho (https://www.naturephoto.cz/blog/priroda/ptaci/417/rehek-domaci-prvni-chvile-mimo-hnizdo), kdo to umí.

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Těžko pro mě z tohohle úhlu určit druh, mohl by to být puštík proužkovaný. Nebo jiný puštík.

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAIRIELLA: Angry Birds :)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Veveřička nejmenší
    Žije v Jižní Americe v amazonském pralese, pohybuje se vysoko nad zemí ve stromoví, kde konzumuje různé ovoce a semínka, ale také hlodá kůru některých stromů a olizuje pryskyřici. Někteří jedinci si udělali hnízda v opuštěných termitištích. Aktivní je přes den a vyskytuje se v malých skupinkách čítajících nanejvýše tři jedince.
    Měří asi 10 centimetrů plus zhruba stejně dlouhý ocásek.




    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA:
    Do téhož řádu jako kolegové patří též lelkouni soví. Já... já k nim nemám slov. Prostě... lelkouni soví. Kteří existují. Oni... prostě fakt existují.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    lelkoun srílanský

    Patří do řádu lelkounovitých, kteří vynikají širokým zobákem, který při otevtení připomíná žabí ústa. Proto se těmto ptákům v angličtině říká „frogmouth“. Žijí nočním životem, živí se drobnými obratlovci a hmyzem.
    A jsou fakt divní.






    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CAROLIAN: jj a podle mě ještě lepší je fešák - vykastrovaný pes :) mimochodem dětství mi zhořklo ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že ententýk je vykastrovaný kačer a ty dva špalíky nástroj...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam