The Sinking City / 18h / xbox / #dohrano Do potápějícíco se města jsem se vlastně ponořil až na podruhé. Když před pár týdny vyšel ten remaster, tak jsem se zastyděl, že ještě nemám dohranou původní verzi. A taky na webu TrueAchievements byla výzva "crazy random achievement bash", kde se po mě chtělo, abych v té hře o kousek pokročil.
Hra rozvíjí systém detektivní hry, který použili ve svých hrách o Sherlocku Holmesovi, ale zasazuje ho do otevřené mapy města. Hlavní hrdina je opět soukromý detektiv, ale jmenuje se Reed a je to bývalý armádní potapěč. Čili ve hře je několik krátkých podvodních misí.
Město zaměřené mořem je krásně vymodelované a je radost ho prozkoumávat, i když ta původní verze hry v UE4 má občas hodně divné světelné artefakty. Doufám že až si dám remasterovanou verzi v UE5, tak bude práce se světelnými zdroji a odrazy opravená. I tak je atmosféra pěkně Lovecraftovská a stvůry a kultisti správně hnusní.
Boj ve hře není nic moc, navíc podobně jako v Metro sérii místní obyvatelé používají náboje jako platidlo, takže střeliva jsem nikdy neměl přebytek. Ve hře se dá střelivo, zápalné lahve a improvizované granáty craftit, ale opět střelný prach je vzácný. Slabší stvůry tak je třeba mlátit lopatkou.
Oceňuji, že většinu případů je možné řešit několika různými způsoby, přičemž každé řešení je úspěch. Z vraždy je tak možné obvinit nevinného, pokud se hodí, že pak tato nepohodlná osoba zmizí na popravišti.
Hra dokonce dává achievementy za to, že hráč zabije nebo zradí nevinné NPC. A na konci hry to dokonce začne jistým zvráceným způsobem dávat smysl, takže za mě palec nahoru za odvahu mít morálně zkaženého hrdinu.
S odstupem času si rád dám ten remaster, je to sice hra se spoustou nedostatků, ale tak nějak je všechny dokážu odpustit a nechat se pohltit atmosférou vlhkého rozkladu a čvachtajících chapadel.