Creature Kitchen / PC / 5 hodin / #dohranoneskutečně chytlavá indie pecka, vdechnuto nadvakrát. vizuálně se tváří jako stará hororovka, předstírá kuchařský simulátor a v reálu je to puzzle adventura z vlastního pohledu :) na to jaká je to ve skutečnosti... blbůstka, mě to popadlo, uneslo a nepustilo dokud jsem to nedohrál a já za ten únos ještě poděkoval a poslal únoscům navoněný milostný dopis s bonbonierou.
příběh je prostý. do péče vám byla svěřena chata v lese s kuchyní a "přáteli" které je potřeba nakrmit jejich oblíbeným jídlem. v praxi to znamená, že se v lese kolem a v chatě za zamčenými dveřmi nachází z počátku relativně normální tvorové (pokud vám přijde normální po dvou běhající žába nebo mýval co rád sedí v houpacím křesle), následně, bůh odpusť, úplně jebnutí, jako pan kalhota, stromová chobotnice, nebo nedopečený golem. objevují se postupně, a co jim máte uvařit se objeví v Knize Přátel, poté co je vyfotíte. jak jsem uvedl, nečekejte gordon ramsy tycoon, pes po vás chce čtyři jídla s hovězím, můří muž zase vegetarianská, ten dezerty, ten itálii... jakmile dotyčnému uvaříte požadovaný počet různých pokrmů, přinese vám klíč který odemkne další kus domu, stodolu nebo skřín.
vaření není komplikované, nachazíte recepty (těch je celkem 43), nalézáte suroviny a podle receptu je připravíte. některé suroviny se dají krájet i použít v celku, některé proženete mixérem a tyto pak prostě nahazíte do trouby, zavřete, počkáte a vyjmete jídlo. trochu jako když Dave Lister v Trpaslíkovi :) adventurní vrstva je vyloženě dětská, pár puzzlů s barvami, přepínaní jističů elektriky, kliknutí na tlačítka ve spravném pořadí atd.
surovniny se získávají poměrně humornou formou. v momentě kdy nějakou novou najdete a použijete, začne se vám automaticky zjevovat a obnovovat v nekonečném špajzu (chodba s policema kterou můžete běžet do skonání věku, otočíte se a za dvě vteřiny jste u vstupních dveří) jehož obsah se refreshuje s každým uvařeným jídlem, nebo v lednici, který se pro změnu refreshuje s každým otevřením, takže prostě zavírate a otvírate dokud se vám nevygeneruje ryba, salát nebo steak.
hra se na první dobrou tváří strašidelně, ale je to hrůza strašidelného lesa pro děti, kde vám ta hrozná čarodějnice udělá kakao, vlk vrčí a slintá protože má v hubě tenisák který chce aportovat a děsivý poltergeist nejraději myje nádobí a páruje ponožky. je to celé neskutečně útulne, roztomilé, a tak nějak zvláštně snové a pohádkové. tomu pomáha oldchoolový vzhled (jo, to rozlišení jde fakt jen v 4:3), báječný ambient a celková střelenost a úlítlost.
a budu si remcat! hnusná pistáciová zelená!
normálně držkuju kvůli umělému natahování herní doby. tak tohle je asi poprvé co udělám opak. nechápu proč už odemčení přátelé nemohli průběžně požadovat nakrmit. klidně se to mohl jejich stav blahobytu nějak propsat do konce hry (který je vyloženě ťuťu! :D). jejich "odemčením" je vybito, motají se po pozemku, ale tím další interakce končí. jo, když jim uvaříte tak to zdlábnou, hodí srdíčko ale jiny efekt to nemá. v reálu se pak stávají jen chodícími popelnicemi pro jídla která vaříte abyste si odemkli achievment Vše-našel-a-uvařil.
a druhý remc, hra je občas solidně matoucí tím, že nacházíte recepty ne v úplné souvislosti s odemykáním surovin, takže najdete nějaký který obsahuje mrkev... ale mrkev jako takovou odemknete ve skříni až za tři další přátele uspokojené přátele. naštestí mi to po třetím seplo a přestal jsem pobíhat jako debil kolem baráku a hledal blbou rybu.
ale sumasumárum, jéé to bylo milé a fajn :) absolutně nenásilné, báječně atmosferické, uchvatné. lahodná jednohubka za osm éček, nelituju ničeho.