Avowed/PC/71 hodin/#dohranoPoměrně kvalitní akční RPG od Obsidianu. Bojový systém, 3rd person pohyb a animace trochu pokulhávají, ale zase to má zajímavý příběh, postavy a spoustu možností rozhodovat o osudu toho koutku světa, kde se hra odehrává (ale to se opakuju).
Co mi přišlo hodně zajímavé bylo zasazení a to, jak do něj zapadá vaše postava. Totiž, hra se odehrává v čerstvě kolonizovaných Living Lands / Americe. Aedyrské / Britské impérum, které si na ně činí nárok právě začalo trochu přitahovat otěže což se místním samozřejmě moc nelíbí, a do toho přijíždíte vy, vyslanec onoho impéria. Takže vám místní moc nevěří, a dělají věci jinak než v tom impériu, někteří jsou uprchlí zločinci co hledají nový začátek, jiný praktikují animancii co je v Aedyru zakázaná, a je na vás rozhodnout se, že takhle to dál nejde a nebo že jsou vlastně v právu. To má ale dvě velká ale:
ALE 1) Tohle na mne fungovalo hlavně v půlce prvního aktu, potom to jde tak trochu na pozadí a je to nahrazeno klasickými fantasy prvky jako houbovým zombie morem, vstáváním z mrtvých a tajemnými hlasy v hlavě, a událostmi, co možná otřesou metafyzikou celého toho světa, a možná taky ne.
ALE 2) Jestli je to Amerika, tak analogem Indiánů jsou xauripové - takoví koboldi/goblini, co tam zjevně žili před tou kolonizací a ta jim ubírá místa, kde mohou žít a lovit, mají nějakou svou kulturu a jazyk a podle jednoho questu pravděpodobně i duši (což je v tomhle světě objektivně měřitelný fakt), a po dvou questech v prvním aktu slouží už jen jako kanónfutr a nikdo je ani nezmíní když se rozhoduje o osudu Living Lands.
BIMBAS: Vzhledem k tomu, že damage a tak skoro vůbec nezáleží na levelu ale na itemech, věřím, že za 15 hodin se to dá dohrát, pokud jde člověk jen po main questu a ignoruje všechno ostatní. Já jel poměrně 100% a taky jsem hru párkrát zapomněl zminimalizovanou když jsem nebyl u kompu nebo dělal něco jiného. A nejlepší kombo je v jedné ruce bambitka, v druhé grimoár.