Cyberpunk 2077 / PS5 / 117 hodin / #dohranoGotta delta, choombas, ale tahle hra ve mně zanechala silnou stopu.
Mám cyberpunk jako žánr moc rád. A CD Projekt Red se povedla fůze různých pramenů přesně dle mýho gusta. Výborná estetika, zbraně, dopravní prostředky, herní mechanismy.
Night City je hnusný. Ze všeho nejvíc mi připomínalo LA - rozplizlá obrovská hmota bez pořádných orientačních bodů a struktury, plná špíny, rozkladu který zakrývají nové a nové nátěry, a mezi tím akvárka pro horní 0,1%. A přesně takový cyberpunkovej svět chci. Včetně megabuildings, oslňujících světel, mimoúrovňových křižovatek, reklam na všechno, hromady odpadků (extra body za skládku). Ale ze začátku jsem měl problém se orientovat.
Hrál jsem jako chlap Corpo netrunner, a mocně žeru že a) hra zvolenou start pozici táhne celou hrou pomocí dialogových voleb a b) umožňuje dost odlišné styly hraní.
Projel jsem 7/6 endingů hlavního příběhu, a hlavní linku stojí za to dohrát kvůli každýmu z nich, protože jsou napsaný a udělaný výborně, a hra při nich řeže do živýho. Mise hlavního příběhu nejsou příbehově úplně vyvážený a někdy mi unikal smysl, ale celkově to funguje.
Odbouchal jsem všechny side gigs, a přesto že mechaniky se opakují (neasi), bavily mě kvůli různým settingům, doplňkovým informacím, a morálním dilematům, před který je V stavěnej. Samozřejmě jsem díky tomu byl tak od půlky strávenýho času v god mode, ale nevadilo mi to. Dodělal jsem příběhový oblouky svých kámošů, který jsou taky super. Nedodělával jsem akorát NCPD alerty, protože to je imho nudnej grind.
Keanu byl skvělá volba, jeho Silverhand je postava jak víno.Taky jsem ještě před prvním průchodem hlavní linky projel vychvalované Phantom Menace DLC. A teda, s tím jsme se zásadně minuli. V Dogtownu se mi špatně hrálo - je to úplně zbytečně složitý prostředí na pohyb, a zároveň trestuhodně nevyužitý hlavní prvky architektury, připadal jsem si jako v nedávno zmíněném Deus Ex - Mankind Divided. Příběh mě nechytl, byl hrozně přes závit (jestli to teda neměla bejt satira), a Idris Elba phoned it in, change my mind.
Jinak ale chápu (nevím jeslti správně) že Phantom Menace přidala i mechaniky a content mimo Dogtown takže jsem rád, že jsem to koupil v bundlu.
Co mě sralo:
- jako chlap nemáte šanci u nějvětší kočky ve hře, Judy. Panam je sice taky micina, ale 99% času naprosto na pěst.
- pořád (skoro 6 let po release) to bugovalo a padalo víc, než jakákoliv jiná hra, co jsem na PS hrál. Ale díky častým savům jsem netrpěl moc.
Protože platina chce a) grind b) achievementy z bojových situací, který pro mě nenastávají :-), nechávám to být.
Díky CD Projekt Red, tohle se vám podle mě fakt povedlo. Zajebiście.
Tapeta bez spoilerů (snad), včetně screenu, kterej má snad každej, a "akira bike", můj nejčastější dopravní prostředek.