Nasdílím své dosavadní pocity (pls, nekamenujte mě za nepřesnosti; rozhodně nejsem žádný matematik ani kdovíjaký programátor) založené na pár článcích a chvilkovém hraní s kvantovým principem v IBM appce (hře) Hello Quantum.
Myslím, že kvantové počítače a programování jsou dnes dostupné na úrovni čehosi jako "Assembler". Řešíme qubity, hradla, pravděpodobnosti... IMHO si tímhle stádiem musíme projít. Masovému využití QC (Quantum Computing) ale nutně v budoucnu musí předcházet vybudování nějaké odstiňovací, zapouzdřovací vrstvy. Stejně jako dnes programátoři píšou for smyčky, používají sort a search funkce, aniž by se jakkoliv zabývali tím, jak jsou na dané platformě reálně implementované, bude muset toto nastat i ohledně QC. Jen budou kompilátory napsané jinak a ve výsledku budou využívat rychlosti QC. To umožní běžným lidem psát běžné programy s řádově lepším výkonem a zajímavějšími out-of-the-box dostupnými metodami a knihovnami.
Druhá větev budou dedikované algoritmy ušité na míru QC. Tady se ale dostávám na tenký let. Ruku na srdce, kdo z nás běžně zvládá aplikovaný maticový počet? Kdo reálně zná a umí pracovat s pojmy, o kterých píše
RAGUPKI (Blochova sféra, Pauliho matice, Kroneckerův součin, "udělat Toffoliho"). Drsná znalost aplikované matematiky bude pro takové programátory absolutní must. QC je IMHO dělané na genetické algoritmy. Široká vstupní data, masivně paralelní zpracování, do kterého člověk moc nevidí, rychlý výstup. Neuronové sítě si o to IMHO přímo říkají. Pořád ale budou muset vznikat programy na uzavření hypotéky a obsluhu leasingové smlouvy, kteréžto související business algoritmy podle mého QC nijak zvlášť neusnadní (alespoň ne za našeho života; než celé ERP jakékoliv firmy zvládne převzít jedna kvantová neuronová síť, která se pomocí real-world čidel na firmě natrénuje, optimalizuje a po dvou třech měsících převezme zpracování a propustí 90 % zaměstnanců :)).
That being said, pro mě osobně je fajn chápat plus mínus základy. Ale stejně jako jsem nikdy nepronikl do Assembleru (a začínal až v Basicu), asi se nikdy nebudu snažit proniknout tak hluboko do QC, abych nadšeně programoval qubity a hradla. Nejspíš počkám na QPHP nebo něco podobného. Tedy pokud se toho nedočkají až moje děti :)