• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    V__MMáchův Industriál
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    V__M: To může bejt i tím, že už je září a budget vyčerpanej. Možná po novým roce by to šlo.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    V__M:
    Bejt to pexeso za 6 mega, asi by to šlo. Ale co si kdo ukradne z pouhých šedesáti tisíc?
    V__M
    V__M --- ---
    Rumunsko na vlně dekarbonizace (nebo deindustrializace?).

Po nedávném zastavení všech výrobních linek v železárnách Liberty Galati přichází další studená sprcha. ArcelorMittal v západní části země právě ohlásil ukončení výroby a propouštění v ocelárně Hunedoara.

Chtěli jsme zelenou Evropu, tady jí máme.
    V__M
    V__M --- ---
    Ocelářská Unie se základním kapitálem 41 milionů Kč, která se mnou chce navázat spolupráci, NEMÁ 60 litrů na vytištění firemního pexesa s mými fotografiemi.

Nenávidim tohle zasraný český škudlení. Fakt ať už ty hutě všechny zavřou a je klid.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    V__M: aha, tak to je skoda, teda. Doufam, ze tam nekoho osviti a pusti te. Nebo se stanes jeste slavnejsim a budou hrabat prstickem :D
    V__M
    V__M --- ---
    FRENNET: VSZ asi nikdy, protože jejich vlastník (US Steel) patří k nejparanoidnějším podníkům na světě a i přes 12 let zkoušení to absolutně není možné.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    V__M: to jsem se chtela zeptat, kdy se zjevis v ex-VSZ. Litas po svete a jeden mega podnik "hned za rohem" a ty nic. A je to tu.
    Bratranek tam dela u pece, a prej se xavrit nechystaji.
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    V__M:: impozantní pohled!
    V__M
    V__M --- ---
    Nejsem a nebudu nositelem dobrých zpráv. Bohužel, taková je doba.
    Liberty Galati, největší železárna v Rumunsku a v podstatě poslední doposud jakžtakž fungující závod indického pseudopodnikatele Sanjeeva Gupty, zastavila výrobu na dobu neurčitou.
    Situace je tak kritická, že jsem dokonce v jedné rumunské skupině na ochranu zvířat zaregistroval zprávu, že stovky psů, které v železárně žijí, nemá ani kdo krmit a hrozí jim uhynutí.

Byla to krásná epocha, kdy na horizontu plály vysoké pece a dělnické bary praskaly ve švech.

Kdo zažil, nezapomene. Kdo nezažil, nepochopí.

Železárnu jsem navštívil dvakrát: https://www.viktormacha.com/galerie/sidex-galati-71/
    V__M
    V__M --- ---
    Jinak tedy děkuji za všechna kafata, nepříjdou nazmar.
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    V__M: jasný, jen tak vtipkuju :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    QNEDLEEQ: Tak víš co, vyfoceno už má...

Ne, vážně. Je super, že ty provozy máme zaznamenaný. Díky.
    V__M
    V__M --- ---
    QNEDLEEQ: Jako ano, ale zrovna tady bylo tušené uzavření provozů důvodem celé mé cesty do JARu. .)
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    V__M: Už možná vím, proč se Tě někteří bojí pustit fotit do svých provozů :) Už se rozkřiklo, že kam strčíš objektiv, tam to brzo zavřou :)
    V__M
    V__M --- ---
    Na web jsem nahrál 417. galerii fotek. Ta poslední fotografie má pořadové číslo 7109 a je z jihoafrické ocelárny Vaal Works ve Vereenigingu (kousek od Johannesburgu).
    I téhle ocelárně bezprostředně hrozí uzavření, protože se její indický majitel rozhodnul zastavit veškerou výrobu dllouhých produktů v Jižní Africe.
    Zdá se tedy, že jsem byl posledním fotografem, který zdejší výrobní proces zdokumentoval. Otázkou zůstává, jestli to vůbec někoho zajímá.

Na snímku vidíme exotický hrubovací stojan od firmy Hitachi z roku 1972. Japonská investiční stopa je v celém JARu silně přítomná.

Komplet: https://www.viktormacha.com/galerie/arcelormittal-vereeniging-gauteng-570/

Konto fotografa v tísni: https://buymeacoffee.com/viktormacha
    V__M
    V__M --- ---
    Já se tady vykecávám o Balkánu a úplně jsem zapomněl postnout nový set fotek!

Tohle je vlastně taky trochu Balkán - Východní Slovensko.)) Konkrétně slévárna Eurocast v Košicích, v samém srdci Východoslovanských železiaren.
    Tam se snažím dostat už 15 let a nelze. Tak jsem se propašoval aspoň do slévárny.
    Pěkná je, příští rok bude mít šedesátiny.

No a jedná se o 416. závod na webu.

Komplet zde: https://www.viktormacha.com/galerie/eurocast-kosice-568/
    Milodary přijímám zde: https://buymeacoffee.com/viktormacha
    V__M
    V__M --- ---
    LEENVECKA: Bogovina;) Víc neřeknu.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    V__M: to bylo presne kde? ze by si clovek kouknul na google maps jak to vypada :) diky :)
    V__M
    V__M --- ---
    Toulám se Balkánem.

Už po několikáté a tak mám zhruba představu, jak to tady chodí.

Přijedu takhle na jednu šachtu a vím, že bez souhlasu direktora to nepůjde. Ale co dělat, když na emaily nikdo nereagoval a v neděli tady nikdo z vedení nebude?
    Je to prosté, jsem přece na Balkáně.

Zaparkuju u haldy na opačné straně dolu, ploty nejsou, cedule nejsou, vejdu do areálu přes pole, nafotím si vše potřebné, za strojovnu nejdu, za tou už je hlavní brána.

Vrátím se do auta a jedu suverénně na bránu zkusit to oficiálně.

Z omšelé budky vychází hlídač.

Zdravím a ptám se:

-“Do you speak english?
    -“Ne.”
    -“Sprechen Sie deutsch”?
    -“Ne.”
    -”Parlez vous francais?”
    -“Ne.”

Jdu na jisto:
    -“Gavarite pa ruski?”
    -“Da!” a široce se usměje, protože konečně poznává nějaký jazyk slušných lidí.

No a samozřejmě se dozvídám, že fotit nelze, protože je třeba souhlas direktora. Ha!
    Ptám se tedy, jestli je možné si důl cvaknout aspoň z ulice?
    -“V žádném případě, tohle je kritická infrastruktura! To se fotit nesmí!”

Samozřejmě respektuji, s poklonou se loučím a mizím.
    Hlídač ze mně ještě dlouho nespouští oči, svou práci dělá zodpovědně.
    Přeci jen, kritická infrastruktura je kritická infrastruktura!

Zdař Bůh!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam