• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    AMANT
    AMANT --- ---
    RADIQAL: to prej neni toxicky, ale (asi nejen) u muzu prirozeny od velmi rannyho veku. proto se prej taky casto v detskym prostredi vyskytujou takovyty hry, vymysleny, abych vzdycky vyhral. protoze i ty deti maj testosteron, kterej je pohani, ale v tom tradicnim rodinnym prostredi nemaj moznost bejt prvni, nejvyssi, nejvetsi, nejdal, nahore, sefoval.
    samozrejme nemluvim o tom drtit trilety dite v pexesu a cekat 4 roky, nez te poprve sejme (to ho bude urcite bavit a vydrzel by to asi jen synek z dynastie pexesaku..), ale o ten podvedomej pocit, ze (i) na jeho pohledu zalezi a podle me je dobry ho v nejakych vymezenych mantinelech pustit k casti rizeni.
    kdyz se treba jde do zoo nebo na hriste, tak se jde podle nej i kdyz to z tvyho pohledu jsou uplny nesmysly a na tom hristi litas jak idiot, protoze vsechny houpacky se musej vyzkouset behem dvou minut a jeste prolozit klouzackou.

    nebo treba v kolektivu, kterej nema jasne danou hierarchii, se v tom lidi dost placaj a pomerne vyrazne se ji dozadujou.

    od toho jsou takovyty ruzny HR hry, jak neznamy lidi musej spolupracovat na pomerne komplikovanym ukolu a oni prave pozorujou tendence tech lidi se v ty neexistujici hierarchii zaradit tam, kde se predstavujou.
    treba:
    "hele musime se nejak domluvit, co kdo bude delat.."
    "navrhuju to udelat takhle"
    "ja bych moh kdyztak dolejvat kafe, budete se u toho muset soustredit"

    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    HONZAL: jasny, na to se neptam. zajima me, co se ti ukazalo, co ta nabubrelost a toxicita a kam ses posunul ;)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    AMANT: fer enough, takže se tu dostavame na prvni toxickej shit: potreba hierarchizace a něco co souvisi se šplhem po spolecenskym zebriku.

    i kdyz... pri pomysleni na vlastni potomky netouzime po tom, aby se meli hur.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: jasne, treba omegalol:)
    tak muzeme pouzivat treba pojem hypobeta,aby to nebylo matouci:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: ok dobre ze jsem se zeptala. nekdy to "omega" znamena ultimatni (napr. v kardashev scale je type omega civilizace ta, ktera manipuluje samotnej casoprostor a je teda uz nad hrami o energii), tak jsem si predstavila mozny vyznam - clovek, kterej je mimo tu hierarchickou soutez (pozbylo smyslu to hrat)
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: no nejakej posmesnej opak alfasamce:)
    typek co si obhlidne zrcatkem, co je za rohem, i za bilyho dne, jediny oko, do kteryho je se sebezaprenim se schopnej podivat, je fotoaparat na urade jednou za deset let, kdyz si obnovuje obcanku a tak;)
    neco ve smyslu absolutne neprubojnyho cloveka, kterej bere ohledy na uplne kohokoliv, nechce/neumi/neni schopny se prosadit, protoze mu chybi i zakladni sebevedomi, ze by se vubec byl schopnej neco naucit a nekdo jinej by to ocenil nebo by dokazal nekoho opravdu zaujmout..
    pro me je to spis satiricka figurka.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    RADIQAL: tak myslim, že zrovna internetový diskuze jsou tohodle fenoménu plný. ;-) Přímo ten zážitek a jak se mi to ukázalo asi nemá smysl, to už jsou dost osobní roviny, ale klasicky jako u všech podobných zkušeností se na chvíli dostaneš mimo svoje "vyjetý dráhy" a vidíš se zvenku. Pak mi jedna zkušená uživatelka říkala, že chlapi mají často složitější průběh s ayahuascou a hůř to přijímaj (nemůžu potvrdit, výzkum na to asi neni).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: tak chytrá holka a tak hloupá otázka, snad je to jen otázka řačnická
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a co to teda je, ta omega?
    AMANT
    AMANT --- ---
    RADIQAL: no volil bych asi jiny slova, nez "vozit", to je podle me nejaky dlouhodobejsi proces, ale jinak mas pravdu. ja se nenecham zhierarchizovat nejakym primitivem jen proto, ze ho znervoznujou lidi mimo tu jeho osobni strukturu, pred kym se ohyba a koho ohyba on. oni to vetsinou pochopej, ze to mam jinak a berou me pak mezi sebou jako hosta a zarazovat se nemusim.
    mam to tak uz od zakladky, mival sem strasne dobry znamky a tahal se se sigrama a vyuzival svoji inteligenci k vymejsleni ruznejch promakanejsich sigrovin:)) nebo si to jen namlouvam a tahal sem se s nima jako beznadejna omega, ale to mi nikdy neprislo:) je ty napady taky bavily:))
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    AMANT: tak vozit se po “toxíkách” a na vlastních hřištích vystavovat jejich slabosti, to taky působí jako hra kdo s koho. sice trochu sofistikovanější a s humornými okénky, ale jestli tví soupeři odchází poraženi, nevim nevim co to v nich muže zanechavat.
    AMANT
    AMANT --- ---
    PALEONTOLOG: no ja tedka taky ne:))) jakoze je nemam kde potkat a ani tuto sezonu nijak zvlast svou hrivu po salonech nepredvadim. ono to ma spolecny celosvetovy duvod..:)
    ale tak jinak v praze vid, klubiky, particky, znamy, znamy znamejch a najednou jsi mezi lidma, ktery te jakoze testujou ve smyslu, ze maj mezi sebou nejakou danou hierarchii, kterou ty neznas, protoze se znaj uz 20 let od stredni (nebo hur z nakyho ucnaku hehe:)) a "cekaj co predvedes". a ty takovej nejsi, na naky explicitni premerovani pindouru s neznamejma lidma. vnimas svet jinak.

    ja bych samozrejme taky moh bejt parchant a rict, ze je to tu klubiki pro nejaky neduzivy nealfa samce, ktery skemraj o svy misto na slunci (a nezbejva jim nic jineho, nez sbirat ozvejkany zbytky po skutecnejch samcich, hahaha). takze pokud to nekdo z kolemjdoucich takhle vidi, necht pokracuje dal, jsem si tohoto mozneho uhlu na vec vedom:)
    me osobne ale na tomto tematu zajima vic to, co v tomhle ohledu predam svym detem, jak se tak chovat/nechovat, jak takove chovani vnimat a vyporadavat se s nim, pripadne jeste jestli dokazu zmenit nebo kultivovat sve vlastni projevy.
    jestli je to biologicky podmineny testosteronem, tak tam jsem biologicky uz za zenitem.
    na fyzickych projevech muznosti uz se to projevit muze, co si budem, fakt mi uz neni 16. bohuzel i bohudik:)
    na dusevnich mi prijde ze naopak. teda ono je to asi dost smesny a mozna pro nekoho i paradoxni , kdyz nekdo mluvi o tom, jak se cejti psychicky muzne:))), ale prijde mi, ze v nekterych vecech jsem (si) proste jistejsi a jistejsi a nektery postoje, hodnoty...mi prijde, ze se dost stabilizovaly.
    ale zase zacinam bejt podrazdenejsi a nedutklivejsi v jinych vecech, treba obecne nevsimavost a bezohlednost ve verejnym prostoru.
    treba je to jen nejakej prirozenej vyvoj, ale snad ze me nebude jednou takovej ten herdekdedek pohanej i v 90 vlastni zluci, protoze je na svete vsecko spatne a hodnoty, ktery vyznava, uz davno zmizely:)))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMANT: přiznávám, že tydle lidi nemám kde potkat, leda omylem na ně narazit v krámě s krávou s yorkshirem, nebo v té hokně, ale v terénu na hard party skupince se teď nejspíš neobjevím.

    jako výřečnej seš dost a debatní aikido ti taky jde, tak si myslím, že nekecáš.

    osobně nejsem lev salónů, a z mejch zkušeností mi vyhovuje mi do lidí rýpat z dálky, protože moje kecy lidi f2f můžou hůř snášet
    AMANT
    AMANT --- ---
    PALEONTOLOG: me s toxikama funguje ty naznaky touhy po souhlasu (vetsinou jde o spolecne vymezeni se vuci nekomu, nebo, jak pises, jak sme vsichni velky kancí a chlapácí) prechazet pitomym usmevem a ty naznaky stretu nebo konfrontace ignoruju.
    ale dotycnyho si pamatuju a pak si zahrajeme ve vhodnejsi cas na mnou zvolenem hristi pred publikem a on, aniz by to vedel, stoji najednou v polocase na hristi, prohrava a okolo se smejou lidi, az se za bricho popadaj, co ze je to za zabavnou hru, tu jeste neznaj.
    nojono, kdyz znate jen tu jednu na pava s nejokazalejsim ocasem, kterej je vlastne uplne na nic...:))

    cimz me volne napada, ze ta toxicita je nejspis fakt chemicka, zpusobena proste premirou testosteronu, ktera nema kam sublimovat, a tak akorat posiluje pocit sebevedomi a takove fyzicke prevahy, ze mi k reseni jakehokoliv konfilktu nebo stretu staci to, jak vypada moje telo nebo o kolik vyssi dokaze vyvinout (domnely?) vykon, nez ostatni.
    pro me ale takovy pristup pro 21. stoleti neni dost dobry:-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMANT: no a teď si vem, že každej má implicitně nějakou úchylku, ale navzájem si po 7 pivech všichni odkejvávaj ty mrdačky s blonckama a velký péra, výdrže, kdo jich měl víc, twl, fakt sanatorium pro osmáky zš
    AMANT
    AMANT --- ---
    "bez tvrdý masky prostě nikým"
    jo, to je trefny:))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMANT: v práci to máme různorodý a na některých je vidět, především ti tzv. konzervativní voliči, že by byli bez tvrdý masky prostě nikým. drží se toho jak hovno košile a bez masky by přestali existovat. nebo si to alespoň myslej :) ale taky to není pravidlem u všech, ale někteří jsou tím fakt postižení. paradoxně jediný co mi v takovým chlapským kolektivu fungovalo je prostě tyhle náznaky ignorovat, občas si ten jejich obraz o mě vyspravit nějakým narativem. ale stejně jsme byli od 2017-2019 dost v úzkým kolektivu a hodně nás rozdělovala politika. ale i tak jsme to myslím dokázali neřešit. ani moc nejde říct, že by to bylo daný věkem, prostě někdo si do tý makovice nechal tu konzervu namontovat a je s ní spokojenej. má svý jistoty.

    tak to je ta debata kolem maskulinně-toxickýho středu. já se přiznám, že se klidně nechám trochu odvanout zas někam na experimentální okraj.
    AMANT
    AMANT --- ---
    (prepsal jsem ukazovaci zajmena, nedavno jsem to tu nekde vedle tepal, tak at nekazu vodu..)
    AMANT
    AMANT --- ---
    PALEONTOLOG: jasne:) taky kolikrat nemam lepsich slov, nez je na wiki:) porad je to "spolecenskej" a "konstrukt". z myho pohledu to znamena, ze se s nim nutne nemusi kazdej ztotoznovat, natoz se mu podvolovat. nicmene z neho imho vyplyvaji urcite siroke spolecenske konvence, ale pokud pripadne nenavazujes vztahy, ktere se vsemi temi konvencemi pocitaji jako s nevyrcenymi predpoklady, neni na tom nic spatneho.

    to neni nic osobniho, zadny jinotaj nebo rafinovany sarkasmus, jen obecne zvyraznuju lajny hriste, na kterem si hrajeme, aby si nekdo treba nemyslel, ze to hriste je daleko mensi, nebo je tu nejaky tajny seznam zakazanych pohybu:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMANT: nemam lepsich slov nez jsou na wiki. Prirozene bude souviset s bio pohlavim, ale maskulinita je spolecenskej konstrukt. Predstava pravidel. A to se bude menit napric spolecnostmi i casem, ale tak nejak po evropsku to vnimame myslim vsichni podobne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam