• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: pekny to mas! Mne se ti libilo, jak delal salam za pouziti startovaci kultury v tomto videu. Kazdopadne, jestli mi dopadne panenka, tak chci prubnout bucek a hovezi :)

    JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ VÝROBA SALÁMU | SAUCISSON SEC
    https://www.youtube.com/watch?v=7JQIHyr9AUc&ab_channel=JendavKuchyni
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem pred nakym casem delal chorizo. koupil sem jen veprovy pecene a udelal sem to dietni, protoze bucek stoji 3x tolik co pecene. v popredi pri tom uzeni sou dve soppressaty.
    je to rvany do hovezich strev, aby to pomalejs schlo. je to moc dobry, ale uz je to skoro sezrany.







    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Ahoj, jsem v tomdle úplná lama a kupuju si hotový produkt. Mám el. sušičku kde suším přebytky chilli tak bych to chtěl využit a tím pádem zkusit sušit rovnou plátky. Mohl by mi někdo prosím poslat link na nějaký ozkoušený a pokud možno snadný postup? Něco jako jak malé to nakrájet, jestli a jak dlouho marinovat a bez jakých koření/ingrediencí se neobejdu (třeba tím cukrem si nejsem jistý). Preferuji hovězí. Díky moc
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Drzte mi palce, at se to nepodela :)

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZAK: Kupuju jen od řezníků :) Jestli jseš pražský, tak mohu doporučit. Na sušení škoda stařeného....
    ZAK
    ZAK --- ---
    Pouzivate na to "normalni" supermarketovy maso a nebo radeji nejaky vymazlenejsi od reznika / z farmy?
    A v pripade hoveziho masa, hodi se k suseni i stareny maso nebo to je spis na skodu?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Jasný u panenky to je fičák- žádný tuk, tak ten úbytek je rapidní.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    HUGILA: Chystám se na ní tento týden poprvé!
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    pěkně zdravím vespolek, nezkoušel jste někdo doma bresaolu?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BUNDA: tak hlásím pokles hmotnosti panenek na 90% po 24 hod.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nechal jsem se nalakat, tak jsem dnes zalozil prvni panenku. Zkousim dle videa zde BUNDA, tak jsem na to zvedavy. Oproti receptu v zahlavi me prekvapuje, ze prvne naklada pouze pres noc, tak jsem zvedavy, jestli to bude dost slany :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NAVRY: sušička na ovoce úplně stačí. Mám nějakou osmi či dvanácti patrovou. Maso suším vždy tak okolo kila, kila a ctvrt. To ti dá čtyři, max pět pater. Ono to seschne, takže během sušení to můžeš seskládat a jedno patro ti ubyde. Víc pater je IMHO drbacka na rozumně prokládání a točení, dělával jsem max šest pater. Sušičku dám na sedmdesát stupňů, v podvečer to zapnu, než jdu spát, tak prochází patra a ráno mám maso hotové.
    Úbytek vahovy počítej cca 70%, když tam dáš kilo masa, tak získás cca 250/300g. Neutracim teď moc za hovězí, většinou kupuju, co je někde za dobrou cenu z vepřového (kýta, kotleta).
    E_D
    E_D --- ---
    NAVRY: Bohatě stačí obyč sušička na ovoce, jerky jsem v tom dělal pravidelně.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DEVIL: ja mam nejakou vychytanou troubu s programem na suseni a tam to slo nadherne

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: to co píšeš, dává smysl. Troubu mám sice horkovzdušnou, ale jestli to bude sušit dost stejnoměrně nevím. A asi dává smysl i umlít to z něčeho libového.

    SIOLA: panenky už visí v průvanu od větráku, tak jsem zvědav, jak rychle budou ubývat na váze.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj všem! Tak se nám to tady pěkně rozjelo :). Jsem rád!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    reply NAVRY|53091675}: susicka na ovoce je imho v pohode. v troube je to osemetny diky tem spiralam jinak s tim budes muset shufflovat jak debil, abys to neupek. zalezi zas kolik rostu toho udelas a jak moc se ti to na ten rost prilepi..
    muzes zkusit ale i porizeni vetraku, kterej namiris primo na maso na rostu a zkusit susit jen tak. v podstate takovej akcelerovanej biltong. musim teda ale zminit, ze mlety je diky zvyseny manipulaci s nim vice nachylny ke kontaminaci cimkoliv...
    nehlede na fakt, ze do mletyho se dava maso z 'okroje' a spousta tuku. cimz se v podstate pripravite na cestu zluknuti toho tuku v tom mletym jerky, ze to pak spis bude kontraproduktivni i vzhledem k cene toho mletyho. nez koupit flak, kterej si pripravite k obrazu svemu... ja kdyz se s necim seru, tak pak sem o to vic nastvanej, kdyz to musim vyhodit kvuli babicovani na zacatku vstupnich procesu - koupe levnyho mletyho
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Jak jste na tom s vybavením na sušení? stačí taková ta kulatá laciná sušička na ovoce? Rád bych si sušení vyzkoušel, protože jerky fakt můžu, ale nechci do toho vrazit rovnou trojku nebo víc za stroj co má třeba tady.. Brácha kdysi experimentoval, a musel přehazovat plotny i kusy ze středu na okraj, aby se mu to usušilo +- rovnoměrně, a to by mně asi dost štvalo
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LSDMASACRE: jo také mě to zaujalo, takže po dokončení panenky (dnes pověšeno) to asi vyzkouším. Jen nemám sušičku, tak to prubnu v troubě. Ale asi budu muset poladit rošt, aby to nepropadlo :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    STEVIE: ja sem to zkousel davno se zadnim masem (eye of round) https://www.google.com/...ye+of+round++&aqs=chrome..69i57j0j46j0l7.4686j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    a jako i pres koreni a cukr to bylo strasne slany a hrozne rychle to vyschlo (mel sem to tenkrat vyveseny v chodbe nad odlozistem pro boty, aby to tam kdyztak kapalo) ale jak se tam casto vetralo tak bylo tri dnu hotovy ususeny. pak sem to dal do sklenice zaviraci, ale i pres to bylo strasne tvrdy a nedalo se to zrat. pomalu sem to hazel vyvarit do omacek a vyvaru. chce to bud ty balicky regulatory vlhkosti co se daj do sklenice, nebo vakuovacku.
    daval sem secuanskej pepr (abych ho dosypal), koriandr, sul, hnedej cukr, vinnej ocet, dijonskej prasek a trochu mirinu
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Btw zkoušel tu někdo dělat Biltong? Moc nevím s čím tam začít a kde na to sehnat pěkný maso
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam