• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VELADASolarpunk
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    CAPITALD: Zajímavé! Mohu případně doporučit SF autory a editory aktivní v žánru solarpunku, jako první mě napadá Francesco Verso. Více například zde:
    Solarpunk series Archivi - Future Fiction
    https://www.futurefiction.org/category/solarpunk-series/?lang=en

    Z Ameriky by byl skvělý Kim Stanley Robinson. Popřípadě, kdybychom záměr rozšířili mimo solarpunk, mohl by být velmi dobrou volbou (Kanaďan) Peter Watts; témata (ne)udržitelnosti, crypto, biohackingu apod. se u něj objevují hojně a zajímavě. Nověji se do solarpunku pustila třeba (Američanka) Becky Chambersová v románu A Psalm of The Wild-Built, ale ještě jsem ho nečetla, a tak nemohu poreferovat; znám jen její space opery.
    CAPITALD
    CAPITALD --- ---
    CAPITALD: https://ethprague.com/ Hlavni pool speakeru bude z crypto sceny, ale radi bychom je doplnili o zajimave novelisty, architekty, atp
    CAPITALD
    CAPITALD --- ---
    Ahoj, pripravuji crypto konferenci v Praze s tematem Solarpunk. Potrebuju poradit par zajimavych speakeru (idealne z Evropy, ktere bychom mohli privest). Dekuji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pod čarou: Solarpunk. Snění o lepší a funkční budoucnosti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pod-carou-solarpunk-sneni-o-lepsi-a-funkcni-budoucnosti-191909
    VELADA
    VELADA --- ---
    Repost z klimatický změny..

    Izraelská společnost Future Meat otevřela závod na výrobu buněčného masa
    https://forbes.cz/izraelska-spolecnost-future-meat-otevrela-zavod-na-vyrobu-bunecneho-masa/

    Závod má být schopen vyprodukovat až 500 kilogramů umělého masa denně, informovala agentura Bloomberg.

    ...

    Podařilo se jí snížit cenu na čtyři dolary za 100 gramů, což je zlomek původní ceny. Do konce roku 2022 plánuje tuto cenu snížit o polovinu.
    VELADA
    VELADA --- ---
    VELADA: a třeba tady novější údaj..

    V roce 2013 hospodařilo v režimu ekologického zemědělství 4 060 farmářů na celkové ploše více než 492 tisíc hektarů, což je necelých 12 % výměry zemědělské půdy [2]. V současnosti je v České republice registrováno celkem 500 výrobců biopotravin [3].

    Zdroj: https://hnutiduha.cz/aktualne/biofarmari-nam-v-osobnich-vypovedich-priblizuji-svou-praci
    VELADA
    VELADA --- ---
    DZODZO: V České republice
    Bylo zaregistrováno zhruba 263 tisíc hektarů ekologicky obhospodařované půdy, což mírně přesahuje hranici 6 % celkové výměry zemědělské půdy. Průměr zemí EU přitom činí přibližně 4 %.
    Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A9_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD

    Ale teda údaj je to z roku 2004 :-))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ak sa bude ta poda musiet rozdelit remizkami na mensie celky, aby dokazali polia zadrzat vodu v krajine, tak sa mozno ta plocha trocha zmensi, ale zas by to mohlo mat pozitivny dopad na vynosy, predsalen vo vlhkej pode to asi rastie lepsie
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    s tím, že je samozřejmě otázka, nakolik je ta půda "ekologicky obhospodařovaná" fakticky a nakolik jen tak, aby se provozovatel vešel do dotačních tabulek
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    DZODZO: V roce 2016 součet podílů tří dominantních plodin na orné půdě (bez pícnin) dosáhl 63,3 % (pšenice 34,1 %, ječmen 13,2 %, řepka 16,0 %), v roce 1947 tento podíl činil 42,0 % (pšenice 13,1 %, žito 15,7 %, oves 13,2 %).

    Plocha ekologicky obhospodařované zemědělské půdy trvale stoupá. V roce 2016 dosáhl její podíl 12,8 %, což nás v Evropě řadí mezi státy s jejím nejvyšším podílem. Nevyhovující je však struktura ploch. Cílem je v nejbližších letech zvýšit podíl ekologicky obhospodařované půdy. V roce 2016 tvořila ekologicky obhospodařovaná orná půda pouze 12,8 % ekologických ploch, masivně převažovaly ekologické trvalé travní porosty pokrývající 86,1 % ekologických ploch.

    zdroj: https://www.statistikaamy.cz/2018/12/04/statistika-pudy/


    Z toho mi vyplývá, že ekologicky obhospodařovaná orná půda tvoří 12,8 % ekologických ploch, které tvoří 12,8 % (podezřelá shoda) zemědělské půdy, tj. celkem 12,8% z 12,8%, tj. 1,6384% zemědělské půdy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kolko je takych biozelinarov v pomere ku konvencnym zemedelcom a aky je pomer takto obhospodarovanej plochy, je nejaka statistika?
    VELADA
    VELADA --- ---
    KEMAL: volná asociace.. pracuju teď v bio zelinářství a majitel říkal jak si konvenční zemědělci pěstující řepku, cukrovku, pšenici a tak.. stěžujou že maj finanční výnos z jednoho hektaru hrozně malej (číslo jsem úspěšně vypustila). A že on s tou biozeleninou, povětšinou dělanou manuálně má asi stokrát vyšší výnos z hektaru (opět finanční). Takže ono už dnes pěstovat na monokulturních mega polích plodiny typu řepka a pšenice nedává smysl ani z toho 'nejdůležitějšího' hlediska, z hlediska peněz.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Tyjo tak já záložim diskusi a přes samou práci nemam čas psát na internety :-)))
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    XCHAOS: tradicnim zemedelstvim myslim pestitelskou a pasteveckou cinnost typickou sezonnosti a zavislosti na pocasi
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: Pršet ti na to bude i tak, ale pokud to chceš jen sezónně tak ta investice nedává smysl už vůbec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: v zimě to moc smysl nemá a navíc to pole nemá být nějak zakryté, má na něj pršet a sněžit a má se to vsakovat...mě přišlo zajímavé, že by to bylo sezónní.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Není to úplně solarpunk, ale tematicky to souvisí - četl tu ještě někdo The Ministry for The Future od Kima Stanleyho Robinsona?
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: plocha je obrovská a v zimě by měli zemědělci peníze z pole, že kterého by jinak neměli nic. Problém je vstupní investice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEMAL: co je to ale "tradiční zemědělství"? Babišovy lány postižené erozí, na které se musí lejt chemie, aby v tom vůbec něco rostlo? Půda uválcovaná těžkou technikou tak, že se do ní nic nevsákne?

    Sice není úplně jasné, jestli je možný návrat od industrializovaného zemědělství zpět k tomu skutčně tradičnímu, ani kolik lidí by to uživilio - ale možná by právě bylo možné "něco mezi". Zrovna na poli si to o využívání solární energie přímo říká... já měl před lety vize, kdy se po žních rozprostřou po strništích skládací solární panely, sice srpen-září nejsou optimální měsíce z hlediska produkce, ale zase ta plocha je obrovská....
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    VELADA: Jen nějaké úplně obecné matematické modely podle kterých je takový vývoj nevyhnutelný mj.i s ohledem na prognózu, že během tohoto století dojde v globálním měřítku k razantnímu snížení plochy vhodné k provozu tradičního zemědělství.

    Dost mě zajímá, jestli takovouhle eventuální kulturní změnu vnímáte jako "pozitivní".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam