• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALIRust - Programovací jazyk
    LOG53
    LOG53 --- ---
    RUDOLF: Nedávno mě na Bevy upozornil jeden hodněnerd a že se na něj mám určitě podívat -- přímo s Rustem zkušenosti nemám, ale některému hernímu enginu se chci pověnovat. Nasbírali jste někdo (za ty dva roky od citovaného příspěvku) praktické zkušenosti, případně jak si stojí v porovnání s (pro měl laika) molochy Unity/UE? Než se utopím na YT ;) Dík!
    URZA
    URZA --- ---
    NYX: tzn. že všechny requesty obsluhuješ jedním vláknem?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NYX: Dík.
    NYX
    NYX --- ---
    AXTHEB: Nepouzivam, psal jsem to jeste nez tyhle vymozenosti byly...ani nejedu pres ty rocket db pooly atd...

    Ceka me casem nejaky poradny upgrade :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NYX: Používáš async-diesel? Funguje to jak slibujou?
    VELDRANE
    VELDRANE --- ---
    NYX: ok dikec :)
    NYX
    NYX --- ---
    VELDRANE: Ja bych do toho zbytecne nerejpal :) Proste z Rustu mam pocit, ze tam v podstate nad kazdou malickosti nekdo premyslel. Kod ktery v nem produkuji se mi libi a dokazu v nem spravne vyjadrit vsechno co potrebuji. A vyhovuje mi v Rustu jak je vsechno pres option/result/iteratory...dobre se mi s tim pracuje. Muzu veci paralelizovat bez sevrenych pulek :D

    V Go jsem delal jeste nez melo generika (ta zvolena syntax se mi stale nelibi) a vsude se to hemzilo interface{} a asserty. Error handling mi nevyhovoval. Celkove ten jazyk cloveka nechal prasit pokud chtel :) A par fuckupu jako kontroly pointeru na nil interace, formatovani data/casu (WTF???) a tak. Kdyz v tom clovek dela opravdu rutinne, tyhle veci se mu zazijou, ale muj denni chleba to neni a jsem rad, kdyz me to co nejvic hlida.

    Ale zatimco Nyx samotny je v Rustu, migracni tool ze stareho sveta byl prave v Go...prave protoze na takovy jednorazovy nastroj mi ten jazyk prisel byt efektivnejsi.
    VELDRANE
    VELDRANE --- ---
    NYX: Mohl by ses prosim trochu vic rozepsat ? Zajimalo by me, co Te vytacelo na golangu a proc nakonec Rust. Ne, nechci zadnej flamewar ale koduju(ok bylo by lepsi rict bastlim :) tak trochu v obojim a tak me zajima jako nedouka proc rust v tomto pripade ano a go ne. Jinak i odpoved "Rust je bozi chapu", ja obcas treba pisu veci v danem jazyce proto, ze do nej chci proniknout.
    BONEFLUTE
    BONEFLUTE --- ---
    THEON: Díky.
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    NYX: Koukám že vývoj Rocketu se zas rozjel :) Měla jsem chvilku strach že tě to donutí k dalšímu refactoringu.
    SHINING_KATE
    SHINING_KATE --- ---
    AXTHEB:

    Web framework: Actix, Axum
    Databáze: pro čisté SQL: sqlx
    Pro ORM: SeaORM, Diesel (U dieselu bacha na fakt že není async)

    Osobně z frameworků preferuju Axum, protože se snaží pracovat víc s existujícím ekosystémem knihoven, Actix si dost věcí dělá po svém.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    NYX: Go je za mně taky v pohodě. Erlang má asi jinej use case.
    NYX
    NYX --- ---
    UETOYO: Tak jakou odpoved cekas? Rust je bozi :D

    Mel jsem nejake prototypy v Go, v Elixiru a uz v relativne v ranne fazi me tam vzdy neco vytacelo. Modernizovat puvodni PHP verzi by znamenalo taky komplet prepis a v takovem pripade je uz na miste zvolit technologie, ktere cloveku pomahaji aniz by je k tomu clovek musel nutit nasilim.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    NYX: Jsem se musel jak blbec zeptat ještě jednou :D Dík. Ty jo, to bych si něco početl ve styly: Why we moved to Rust :))
    NYX
    NYX --- ---
    UETOYO: Jo
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    NYX: Nyx běž na Rustu?
    NYX
    NYX --- ---
    AXTHEB: Hodne frci i axum, sqlx. Nyx je rocket + diesel + askama.

    Prijde mi, ze ty frameworky obecne pocitaji spis jen s api, podpora formularu je dost tristni. Rocket je v tomhle asi vyjimka, nedavno dodelali rozumnejsi podporu pro zpracovani dat z formulare. Ale vykreslovani formularu je asi na tobe, rozumne hotove reseni jsem nikde nepotkal a napsal si vlastni.
    THEON
    THEON --- ---
    AXTHEB: Já skončil u actixu a dieselu, mám pocit že to je jedna z těch častějších kombinací
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tak nějak úspěšně jsem prošel základními učebnicemi a nakoukal spoustu videí, ale neorientuji se v ekosystému - jaké balíčky si mám nastudovat, pokud chci napsat web appku? Rád bych nějaké ORM, něco co mi pomůže konzumovat API s OpenAPI speckou, mít vlastní API s OpenAPI speckou a nesložitý frontend ( zobrazování nějakých dat v tabulce/grafu a pár formulářů)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam