• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NAVRYDIY tavba hliníku a dalších kovů, propanem nebo uhlím, pro zábavu nebo odlévání
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: jaky kontejnery na hlinik, to se bud vykupuje nebo zadarmo strci ke kovovym obalum
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tenhle klub je telepatie, zrovna tuhle jsem si říkal, že jak u nás ani nejsou kontejnery na hliník a jak se nevyplatí s tím do toho kovošrotu jezdit a koukaj se na mě jak na bezdomovce, že by to chtělo 3D tisk z hliníku :-) no a pokud z něčeho chci 3D tisknout, musím to nejdřív roztavit, že jo...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOZKA: heled, kdyby se pokus s plechovkama opakoval, muzu pro ucast dodat nejaky pytle s plechovkama, mam jich dost
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    jinak i ten spálený písek se pak dá jaksi nějak obnovovat pomocí nějakýho obnovovače. Asi by víc poradili přímo v té firmě.
    Já odléval do písku když jsem neměl ještě formy a jde to. Plánuju časem zvon :) Mít svůj dobře znějící zvon je moje priorita co jsem se o tohle začal zajímat :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KARLOSK: abych doplnil, mám pocit, že neposílají. Takže jedině osobní odběr pokud máš někoho kdo jezdi kolem Brna :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    XBAHNO: záleží kolik ho potřebuješ... za 800 můžeš mít 25kg pytel ze https://www.sandteam.cz/ - jmenuje se to Bentomix A
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TOXICMAN: Zkoušeli jsme to v hackerspacu kde ta spotřeba energiťáků byla enormní, měli jsme asi pět plnejch 80l odpadkovejch pytlů sešlapanejch plechovek. A jako jde to, ale za prvý jak bylo řečeno, chce to mít jich fakt hodně, a za druhý to STRAŠNĚ smrdělo. Takovej fakt hnusnej chemickej zažírající se smrad. Plus hodně bordelu na hladině.

KARLOSK: Časem případně rád dodám fotografie popálenin - tu tavbu hliníkovejch plechovek jsme odložili protože v DIY plynový peci se nedařilo vytvořit dostatečnou teplotu (udělalo to takovou řídkou kaši, ale odlejvat se nedařilo), ale autor projektu se k tomu chce časem vrátit. A když jsme to testovali poprvé, tak chtěl jako provizorní formu na ingoty použít betonový závaží z pračky a trval na tom, že není potřeba je nahřívat. Nezměnil názor ani potom co jsem mu vysvětlil, jak může hliník z vlhké formy doslova explodovat do ksichtu. Takže až se mu to stane, doufám že nepřijde o oko ani o prst a že z toho bude záznam pro budoucí generace.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KARLOSK: Tuhle pec jsem videl, ale mam predstavu spis na uhli. Ale co se pece tyce, tak tam uplne problem nevidim. Spis jsem fakt nevedel, v cem tavit.
    Jeste jeden dotaz do plena - kde sehnat "pisek"(ano, vim ze to neni jenom pisek) na formy? Chtel bych odlevat na ztraceny modely vytisteny na 3d tiskarne, to je vlastne primarni motivace, prevedst plastovy vyrobky na kovovy.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Můžu říct, že ne všichni YTbeři sou dementi :) Bigstack a jiní vše pěkně ukazují co vše jde a nejde. Když k tomu člověk bude přistupovat rozumně, nic se mu nestane.
    Přiznám se, že mám na ruce pár puchýřů, ale to je z nezvyku, že je to vše tak horký a prostě na tu formu člověk i po deseti minutách hrábne a ono to má furt cca 200°C :)
    Takže na vše sikovky nebo jakékoliv kleště, není to úplná prdel :)
    Covid má taky dobrou vlastnost, jak se člověk nudí, ještě se naučí různý věci, akorát co neutratím v hospě, nasypu do tohodle či jiných nových koníčků.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KARLOSK: Brýle! Důležité při porcování kovu flexou. Fakt mít nějakou šponu v oku nikdo nechce. Boty mám starý, pracovní, uvázaný tak aby když mi na ně dopadne kus žhavýho kovu, mohl je rychle sundat.

Nějaký prskání kovu nehrozí, tedy pokud:
    1) nahříváme vše do čeho lejeme kov - formy hlavně. Grafit cucá vlhkost, takže po nějaké době nepoužívání a to mluvím o řádu dní, když bychom bez nahřívání nalili tekutý kov do formy, hrozí exploze páry a vystřelení kovu do prostoru. Není to výbuch sopky ale zase, mít na obličeji kus roztavenýho hliníku fakt nechceš. Nahřívám i kovové formy. Sice nemají v sobě nacucanou vlhkost, ale můžou být studené a už rozdíl teplot cca 30°C a 1000°C udělá svoje. Nahřívám samostatným hořákem, nebo položením okolo komína pece.

2) Nahřívám i kleště, nepřilepí se ke kelímku

3) nahřívám i nerez lžíci na sbírání strusky, na nenahřátou se nalepí zbytečně moc roztaveného materiálu. stejné je to s kusem roxoru na míchání taveniny.

4) neházíme studený kov do roztaveného v kelímku. U hliníku je to jedno, ale měď a mosaz, zase předehřát u komína a nebo samostatným hořákem.

XBAHNO: doručují českou poštou. stačí napsat na: rene.rytych@ceramic.cz nebo se domluvit a nechat si poradit na 602 538 772 - pán je velice ochotný.
    Kdyby si chtěl do toho investovat okolo 3000,- sežeň si prázdný sud od piva. Pak hořák, to je tak 1500,- , sibral jako tepluvzdorný matroš a ten se přetře šamotovou maltou.
    Samozřejmě, pokud to chceš jako občasnou srandu a nechceš jako já tavit vše co přijde pod ruku, tak:
    https://www.youtube.com/watch?v=EKnd2eQfWZI&ab_channel=dR%C3%A1pek
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KARLOSK: Cau! Kelimky jsou super, ale ostrava je trosku z ruky... neni nekde nejakej eshop?
    Jinak jsem premejslel nad nejakym dnem tlakovy lahve nebo tak, ale stejne nevim kde to vzit.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    KARLOSK: ha, přehlíd jsem :) ještě mám pro mladýho slíbenej srnčí hřbet, hrozně si touží odlejt cihličku :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    doporučuji tady člověka z Austrálie. má dobrý buldočky https://youtube.com/c/bigstackD
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    z plechovek je dost odpadu tavil sem jich asi 40 a sotva bylo hliníku na dně kelímku

jinak hadry! rukavice určitě, koupil sem svářečské a propalil je za minutu. pak za 700 do 500° salaveho tepla a furt je to málo. po otevření pece jde na ruce až 1500° malé peklo no
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK: a tzv. zinková horečka :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    jinak na hliník i měď je cajk, ale z mosazi se odpařuje zinek a je to asi dost toxický, takže doporučuji používat všudypřítomné respiratory.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KARLOSK: co nejaky rukavice neno hadry, brejle stit a boty?

Jinak jsem zvazoval podobnou zabavu, mam dost kilo plechovek od napoju, ale na samostatny porizeni stroje to neni,
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    má někdo ponětí, jestli lze tavit i tenkostěnný hliník? víčka od jogurtů, plechovky apod?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK: paráda :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    NAVRY: grafitove formy je toho plný ebay viz můj setup
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam