• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGBoomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.

    Jsme Husákovy děti.


    Ano Boomers na "západě" jsou mnohem starší, ale u nás se tento pojem zažíval právě pro lidi narozené v době populační exploze tlačené normalizací.
    https://www.czso.cz/documents
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Za par let budou prvni lety do vesmiru trapny a vypousteni cubesatu na urovni vandalstvi.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SALVATOR: Boomer nebude striktně dospělý před revolucí. V podstatě ses narodil za Husáka, jsi Husákovo dítě :) A ona se doba pět (možná) let na obě strany kolem revoluce pro život v podstatě moc nezměnila (jako přibyla svoboda projevu, ale společnost, její hodnoty a morálka a i věda a technika a přístup k ní se v podstatě nezměnila) Jen se stala elektronika dostupnější (což nakonec tehdy každý vnímal asi jako hlavní benefit revoluce - máme v krámech to co na západě)
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    SALVATOR: Jo, taky se vlastně přidávám. Založit klub, je tady skoro nemožný.
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    HOWKING: Takže tady máš důkaz. Psal jsi, že to nemůžeš prověřit.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A jinak gratuluju k založení diskuze :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOWKING: Na rovinu: nejsem boomer, totáč pamatuju jen matně, v r. 1989 sem byl ve školce a přesto mi tvoje tvrzení nepřijde kontroverzní. Je to holt důsledek vývoje. Renesanční člověk Da Vinciho typu už dlouho není možnej. Snad bych byl opatrnější jen s tvrzením, že tehdy moh každej rozumět všemu. Já třeba neměl nikdy buňky pro elektřinu, slaboproud obzvlášť a mám určitou pochybnost, že starou CRT tv od Tesly bych si zvládnul opravit sám.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Na tý době bylo super, že se dalo všemu rozumět. Technika nebyla kouzelná krabička. Bylo triviální, jak funguje rádio, kazeťák, gramec. Dokonce i CD byla v podstatě banalita. Dalo se rozumět funkci počítače až do posledního hradla a dal se v hlavě udržet celý kód operačního systému (měl cca 20kB :D). Bylo jasné jak technika funguje. Dnes jsou to pro mladou generaci kouzelné krabičky když znají aspoň principy, tak hurá. A je to vlastně ani nezajímá, jak to funguje. Ale není to proto, že by narozdíl od "nás" nebyli zvídaví, ale ono už je vše strašně komplexní a pokud to člověk nesledoval od začátku, tak je strašně pracné pobrat za chvilku to, na co my jsme měli pomalinku půl života. Proto se zájem o techniku vytrácí. (troška kontroverze na rozjetí debaty :D)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PREVRACENY: To přišlo (nebo přijde) všem, co hlasovali pro. Normální funkce NYXu. Neřeš.
    PREVRACENY
    PREVRACENY --- ---
    Howkingu, tohle mi přišlo do pošty:
    "Dává se na vědomí, že byla založena diskuze, pro kterou jste hlasovali: Boomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn."
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    LONESTAR: Jo, data se kopírovala analogově :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hned na úvod mi MOODYCAT [MOODYCAT @ Ženy - čím vás štvou a proč je to jejich chyba - praktické ukázky] zbourala kategorii boomers. :) Holt venku byl baby boom po válce. U nás se ze boomers považují tzv Husákovy děti. (doufám) :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    vzpomínka na "okenní afinitu" pobavila - takhle jsme si na výšce přivydělávali na lenivějších kolezích nebo kolegyních ;)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak já vykopnu :)
    Předevčírem jsem v noci nemohl spát. Furt jsem se budil a měl jsem vzpomínací mikrosny. Jeden byl o mém prvním psu, přišel odněkud s máti do kuchyně z venku a vítal se se mnou. Vzpomněl jsem si na kuchyň před rekonstrukcí. Červené lino, hliníkové spojovací pásky, kachličky u kamen, stůl na někdejším místě a pak jsem v poloprobuzení přemýšlel jak to kdysi bylo. Tehdy před revolucí jsem byl na prvním (povinném) chmelu a při návratu mě pes (co jsem ho měl snad dva měsíce) takhle vítal. Pak se mi vybavil útržek kdy jsem chodil za spolužákem, co měl na kolejích hernu s Atari konzolemi a s nim jsme byli za jedním jeho kámošem co byl paragan (a pohraničník) a probírali jeho vojnu. Předtím jsem se koupal v plastové vaničce do níž se ohřívala voda z pračky. (v tom domě nebyla koupelna) Myl jsem se tak jednou týdně a v podstatě se nedalo od mýdla opláchnout. Asi jsem musel dost smrdět, ale nevzpomínám si, že by mi to někdy někdo vytknul. Pak jsme do té kuchyně přidělali vanu a bojler. Obě vzpomínky byly z 89 - muselo to být v prváku, protože si pamatuju, jak jsem na té vaně praktikoval "okenní afinitu" - ve vaně na dně lampa a na obrubě sklo z kredence a na něm strojnický výkres a na něm druhý papír a obkreslovalo se. (jasně, podvod 😃) Ale vůbec si nepamatuju, kdy a jak se tam ta vana dávala a ten bojler věšel. Prostě to v hlavě nemám a přitom to asi byla dost významná událost v mém životě. Dnes už je z té kuchyně pokoj a normální koupelka je tam, kde byla dřív spíž. Co mě ale zaráží jak mám po víc jak třiceti letech vzpomínky fakt už jen útržkovité a nejasné. Předpokládám, že pokud vážně neonemocním, že za třicet let budu ještě žít a těšit se i mentálnímu zdraví (u nás se všichni dožívají stovky a to že nevypadám na svých padesát mi dává naději, že i já ty geny mám). Budu si z dneška pamatovat taky tak málo. Nevybavím si pokoj, kde právě sedím, ani počítač na kterém to píšu. Budu usilovně vzpomínat, abych si vybavil mého dnešního psa?
    (jak jste na tom se vzpomínkami vy?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam