• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Jo, ja bych artillery klony, vcetne Worms, dal do strategickych her. Jak pises - jde o zisk pro rodice, ne o pedantnost.

Pokemoni - ti klasicti myslim - jsou takova zvlastni RPG se zamerenim na sberatelskej a kompletovaci element. Imho dobre pro deti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: jako Theo je taky frustrovanej kdyz se mu nedari porazit nejakyho bosse v necem... ... ale asi je to, jak rikas, nic proti tomu zazitku kdy parta muzu spolecne bojuje o zivot, jako tym.

Ma to i nejaky pozitiva pro rozvoj toho muzstvi? Predpokladam, ze jo :) ze to nejak buduje charakter, jako kazdej zapas/sport
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Ono to fakt pripomina nejvice kolektivni sport, jako fotbal treba. Musi spolupracovat vsichni, kazdej ma svou specifickou roli, goly dava jenom jeden z utocniku obvykle, ale vyhrava celej tym. Ne snad, ze by obrance nemohl skorovat - muze samozrejme - a je to vlastne dukaz jeho geniality, ze vyuzije ve spravny okamzik spravnou situaci. V tehle velkejch MOBA je to skoro stejny - akorat ze na steroidech.
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: Tlak na vykon vznika uvnitr teamu, vetsinou je priztek hracu zabarven pozitivne nebo negativne podle vysledku jednotlivych zapasu. Je to ta (asi prevazne muzska) potreba dobyvat, porazet. Existuji studie, ze to je duvodem proc se hracske komunity skladaji prevazne z muzu, protoze ta vsudypritomna souperivost je vetsine zen neprijemna, neciti se tam komfortne. Je to jak fotbalovy stadion.

YMLADRIS: Tohle je fakt taky povahove, ja treba jsem prevazne zazitkovy hrac — explorer (tady je takova uz trochu prekonana typologie. Me nechavaji ty kompetence chladnym. Kdyz jsem v zacinajici pandemii privedl par pratel k jedne kompetitivni hre tak po chvili zacali postovat linky na tabulky jak ze vseho ziskat min/max. To byl moment kdy jsem prestal hrat, ztratil jsem u toho ten prozitek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    u nás je to s tou závislostí zatím nevinný. dítě rádo hraje. když má novou hru co ho chytne, hraje víc. jindy hraje míň. přirovnala bych to k dítěti, které rádo jezdí na kole a často chce jezdit na kole. závislost beru jako stav, kdy to člověku narušuje to, jak by chtěl žít, začíná konat proti svýmu svědomí různě

potíž s dětma je, že nemají až tak vyrýsovaný svědomí a ten názor jak chtějí žít, asi, takže nevím od kolika let jsou schopný této sebereflexe

druhá potíž je asi to na co naráží s těmi MOBA hry zmíněnými níže, že údajně dokud děcko hraje singleplayer nebo nějaký klidný hry, tak vlastně ještě netuší co jsou videohry. až na tom LoL s partou kámošů se údajně ukáže, co to s ním dělá nebo nedělá. předpokládám, že bude hodně záležet na povaze dítěte a na okolnostech (jaký další zdroje adrenalinu/dopaminu má ve svým životě)

ale v principu jsem v pozici, že "nevím"

mám za to, že projekt kterej učí rodiče hrát s dětma může přispět k tomu, že hry nejsou principiálně problematizovaný (démonizovaný), že rodiče a děti se o tom můžou bavit, mají ty společný zkušenosti a to téma může být víc komunikačně a konsensualne průchozí jako celek, než v rodinách, kde se myslí že abstinence-only politika bude nejvíc funkční
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: Vetsinova cast serie Lego her je podle me primarne kombinace zanru action-platformer-adventure
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: Zavisly :D (ovsem jen v ohledu toho casu straveneho okolo her, toxicita me odpuzuje)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAZARIUS: ok, dik
    LAZARIUS
    LAZARIUS --- ---
    YMLADRIS: Ano, to platí pro Lego Worlds

Ostatní jsou, přesně jak píšeš, adventury - skákání, mlácení/střílení a logické hádanky se spoustou věcí na sbírání/odemykání
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAZARIUS: ted popisujes ty Lego Worlds, rozumim dobre, ze?

"Ostatni Lego hry" jsou zanrove adventury? Jak to vypisoval tombrider Lego Undercover, LEGO Jurrasic World, LEGO Movie videogame, LEGO Batman3, LEGO Star wars.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: A jaka je tvoje pozice ohledne tohoto tematu?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: DAVESADE jo to mi taky nebylo jasny, to "hlavne vysvetlete decku ze v tom nelze byt nejlepsi". Cim se stane ten tlak na vykon? Predstavuju si, ze se hraje na nejakych serverech, kde jsou vykonnostni tabulky tymu a fokus na ten uspech, jo? Neni bezne a normalni ze by dve rodiny v nedeli odpoledne hraly LoLko proti sobe, v klidecku, jo?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GHOSTSTALKER: vypada to ze ty artillery games se pocitaji mezi strategicke

Strategy video game - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Strategy_video_game

nejsem proti tu stranku o tech strategiich zkomplikovat, ale aby to pro ty rodice melo nejakej vyznam, hodilo by se to doplnit tipem na priklad takove hry, ktera bavi deti. Mas nejakou real time strategii pro decka? Dam tam proklik na ty MOBA veci co napsal Davesade. Mas turn based RPG pro decka?

Davesade tam zminuje ty pokemony, matne si vybavuju ze dite neco takoveho hralo, ale mozna to byl jen mod do minecraftu. Hraje nekdo Pokemony a je to strategicka hra?
    KULHY
    KULHY --- ---
    Ono se to asi tyka hlavne her, ze kterych se staly primarne e-sporty. Myslim ze ten vsudypritomny focus na vykon a uspech mladsi hrace (cilovka toho webu?) solidne odradi. Nebo mate nekdo u rekneme 5–10 leteho leteho ditete zkusenosti s vytrvalejsim hranim techto her?
    AMANT
    AMANT --- ---
    treba kdyz se mi konecne povedlo tohle, tak jsem z toho byl dva tejdny v euforii:))
    [AMANT @ DOTA: Defence of the Ancients (2) Puck out!]
    skocis doprostred nepratel, udelas zemetreseni a vybijes celej jejich team. ale to se mi povedlo 1x za tech iks let. a naopak - tejden se nedari, pomer WIN:LOSS je treba 1:3 a nekde vzadu v palici mi to tam sedi i treba dopoledne a myslim na to. jednu dobu jsem lidem rikal, ze hraju jenom dotu, nanic jinyho cas nemam a v podstate je to pravda. obcas si koupim nebo pustim neco jinyho, ale 99% casu, kdy poslednich 5 let hraju, tak dotu.

jediny obdobi, kdy jsem hral min, tak to byly useky, kdy mi ten dopamin davala naka nova znamost;)
    AMANT
    AMANT --- ---
    DAVESADE: skoda ze jsem se te nezeptal, nez jsem dotu zacal pred 5 rokama hrat. to s tou zavislosti a toxicitou prostredi je naprosta pravda.

YMLADRIS: tak v podstate je to simulator bitky 5vs5, i kdyz je to kresleny a jsou tam kouzla, tak ten pocit uspokojeni z viteznyho hodinovyho stretu je stejnej, jako po hodine oblibenyho sportu. jenze kdyz prohrajes, neboli to a muzes se jit bit znova a jako spravnej adikt to znovu a znovu zkouset, dokud ta slast z vitezstvi neprijde. ta hra ma hodne velkou komunitu, ruzny komentatory a muj oblibenej, kanadan Jenkins, v jednom videu rikal dulezitou vec - After two losses in a row, go get your dopamine somewhere else.
    Nedoporucil bych to mladsim 13 let.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Ty zavislosti by to chtelo mozna sepsat samostatne i mimo MOBA, a ve hrach kde to zminujeme to prolinkovat. Myslim ze pro spoustu rodicu to je velky tema. Troufne si na to nekdo? :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAVESADE: bezva, díky moc!
    Že si lidi nadávají když to jeden z nich neumí to chápu. Není mi jasný ten potenciál závislosti proč zrovna tohle?
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Sepsal jsem něco o MOBA https://wiki.amentum.cz/cs/MOBA
    LAZARIUS
    LAZARIUS --- ---
    YMLADRIS: zhruba tak. Máš náhodně generovaný svět, ale tady je prostorově omezený a má vždy nějaké téma. Můžeš stavět z jednotlivých kostek nebo máš štětce na tvary terénu. Dál pak scanuješ postavené modely a ty pak můžeš stavět. Velký rozdíl proti ostatním Lego hrám je, že tady je všechno (včetně třeba kapek vody) z kostek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam