• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud se bude psat stranka o te #bezpecnost, tak tady je pak nejaky kratky kurz pro deti o zaludnostech internetu (autori Jirka Kral plus Avast) https://www.avast.com/cz/besafeonline/online-kurz
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

používáte Family link?

Instrukce:
    pokud se odhlasuje "ne", kašlu na to, a nebudu se snažit pochopit jak to funguje a co s tím lidi dělají. pokud se odhlasuje "ano", budu se vás vyptávat jak to používáte - může inspirovat další rodiny. dík

11 hlasy od 11 respondentů

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAVESADE: mirne jsem upravila, "pro matky", snad jsem moc nerozbila

Strategie: týmové zápasy | Amentum Wiki
    https://wiki.amentum.cz/cs/MOBA
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAZARIUS: a jsou ty lego adventury hratelne pro predskolni deti, nebo spis pro skolni? diky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

samorost

prirostlo to prosim k srdci nekomu tak, ze by byl ochotny napsat trosku delsi recenzi, ci spis subjektivne pojatou upoutavku na tema proc si to zahrat s detmi, co se vam libilo, klidne nejake zkusenosti.. muze to byt pojate civilne, jako byste to vysvetlovali bratranci, nebo i jakkoliv jinak ..?
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    VYHULENY_UFO: Technicka - Doom bezi na konstantni framerate, takze hrac na 386 urcuje fps na 486 na kabelu :).
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    heleme, Townscaper je i jako webová stránka... kdyby se takových jednostránkových věcí bez instalace našlo víc, taky by se to dalo sepsat do stránky... na mobilu to nicméně asi nejede

vím, že na archive.org je několik kolekcí starých a starších her, které šly hrát v browseru, ale nevím, jak se tam případně dá ukládat hra...

Townscaper
    https://oskarstalberg.com/Townscaper/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    no, já takhle hrával týmově 3D akce, a řekl bych, že to rozvíjející může být, když se to tak pojímá - hrát v týmu s nováčky nebo sólisty je otrava, hrát v týmu, kdy si ani nemusíte psát a jenom se rozběhnete do různých stran řešit každej něco, co víte, že je potřeba, a je na to spoleh, je parádní pocit dobře promazanýho soukolí a člověk může cítit hrdost na to, že je jedno z těch koleček, díky kterým to funguje
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

rozvinulo vas nejak hrani her jako DOTA, LoL?

Instrukce:
    hry na principu zápasu v týmu. psali jsme si o rizicích (nevraživé chování v týmu, touha hrát furt znovu kvůli pocitu z vítězství/prohry ...). má to i nějaký přínosy do života? teď nemyslím rozvoj znalosti taktik v konkrétní hře nebo potenciální kariéru v esportech, ale jako že rozvoj charakteru, překonávání překážek, fungování pod stresem, growth mindset, "být lepší chlap"

16 hlasy od 16 respondentů

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAVESADE: toz to je vynikajici zprava! nebo teda doufam ze te bude nejak motivovat ty vhledy do principu jednotlivych her sem postupne davat. myslim ze to je presne to, co rodicum chybi - nechapou o cem to je, nevi podle ceho se orientovat, ... nemaji kapacitu to zkoumat
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Ja jsem na hry pes a velice prisne kontroluji, co hraji. Nemam pro ne ale zadne zanrove omezeni. Kriterium je hlavne muj a jejich pocit ze hry. Kdyz od kompu/telky vstavame se smichem ci s usmevem, tak to hrajem. Pripadne s pocitem "dobre odvedene prace". Jsem rad, kdyz parej Minecraft se spoluzakama, pripadne to LoLko.

Jelikoz tem hram relativne dobre rozumim, tak my pred samotnym spustenim hry nekolik hodin rozebirame, o cem ta dana konkretni hra je. Hledam pro ne prirovnani (prece jen hraji od dvou let, takze mame mnoho referenci), vypichuji, jakych detailu ve hre si maji vsimat a cim se pak ta hra lisi od jinych her, byt podobnych.

Teprve, kdyz jsem si jisty, ze chapou smysl hry, tak je k tomu pustim - a prvnich par hodin u toho s nimi sedim. Co mam za spatnou zkusenost je prave pustit deti ke hre, kdyz maji nerealisticka ocekavani jak od sveho vlastniho vykonu, tak od smyslu hry jako takove. Kdyz je nejprve naladim, tak pak od te hry vstavaji s prijemnym uspokojenim, i kdyz prohrali.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Ja hraju s detma LoLko nebo Dotu zasadne ve skupine proti botum. Tim odpada to nejhorsi. Postupne se naucily, ze je to fakt narocnej zanr a nemaj na sebe tak vysoky naroky. Proti zivejm parkrat hrali, ale nebavi je to, protoze to ve svem veku pochopitelne nemuzou umet tak, aby jejich prispevek ke hre mel smysl. Zatim jeste ani nechapou, proc vlastne vyhrali (nevidi tu tymovou taktiku mejma ocima).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAVESADE: mas s tim osobni zkusenost? vidis v tom nejakej rozvoj pro sebe? "dovolis" synum timto prochazet?
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Jo, ja bych artillery klony, vcetne Worms, dal do strategickych her. Jak pises - jde o zisk pro rodice, ne o pedantnost.

Pokemoni - ti klasicti myslim - jsou takova zvlastni RPG se zamerenim na sberatelskej a kompletovaci element. Imho dobre pro deti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: jako Theo je taky frustrovanej kdyz se mu nedari porazit nejakyho bosse v necem... ... ale asi je to, jak rikas, nic proti tomu zazitku kdy parta muzu spolecne bojuje o zivot, jako tym.

Ma to i nejaky pozitiva pro rozvoj toho muzstvi? Predpokladam, ze jo :) ze to nejak buduje charakter, jako kazdej zapas/sport
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Ono to fakt pripomina nejvice kolektivni sport, jako fotbal treba. Musi spolupracovat vsichni, kazdej ma svou specifickou roli, goly dava jenom jeden z utocniku obvykle, ale vyhrava celej tym. Ne snad, ze by obrance nemohl skorovat - muze samozrejme - a je to vlastne dukaz jeho geniality, ze vyuzije ve spravny okamzik spravnou situaci. V tehle velkejch MOBA je to skoro stejny - akorat ze na steroidech.
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: Tlak na vykon vznika uvnitr teamu, vetsinou je priztek hracu zabarven pozitivne nebo negativne podle vysledku jednotlivych zapasu. Je to ta (asi prevazne muzska) potreba dobyvat, porazet. Existuji studie, ze to je duvodem proc se hracske komunity skladaji prevazne z muzu, protoze ta vsudypritomna souperivost je vetsine zen neprijemna, neciti se tam komfortne. Je to jak fotbalovy stadion.

YMLADRIS: Tohle je fakt taky povahove, ja treba jsem prevazne zazitkovy hrac — explorer (tady je takova uz trochu prekonana typologie. Me nechavaji ty kompetence chladnym. Kdyz jsem v zacinajici pandemii privedl par pratel k jedne kompetitivni hre tak po chvili zacali postovat linky na tabulky jak ze vseho ziskat min/max. To byl moment kdy jsem prestal hrat, ztratil jsem u toho ten prozitek.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    u nás je to s tou závislostí zatím nevinný. dítě rádo hraje. když má novou hru co ho chytne, hraje víc. jindy hraje míň. přirovnala bych to k dítěti, které rádo jezdí na kole a často chce jezdit na kole. závislost beru jako stav, kdy to člověku narušuje to, jak by chtěl žít, začíná konat proti svýmu svědomí různě

potíž s dětma je, že nemají až tak vyrýsovaný svědomí a ten názor jak chtějí žít, asi, takže nevím od kolika let jsou schopný této sebereflexe

druhá potíž je asi to na co naráží s těmi MOBA hry zmíněnými níže, že údajně dokud děcko hraje singleplayer nebo nějaký klidný hry, tak vlastně ještě netuší co jsou videohry. až na tom LoL s partou kámošů se údajně ukáže, co to s ním dělá nebo nedělá. předpokládám, že bude hodně záležet na povaze dítěte a na okolnostech (jaký další zdroje adrenalinu/dopaminu má ve svým životě)

ale v principu jsem v pozici, že "nevím"

mám za to, že projekt kterej učí rodiče hrát s dětma může přispět k tomu, že hry nejsou principiálně problematizovaný (démonizovaný), že rodiče a děti se o tom můžou bavit, mají ty společný zkušenosti a to téma může být víc komunikačně a konsensualne průchozí jako celek, než v rodinách, kde se myslí že abstinence-only politika bude nejvíc funkční
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: Vetsinova cast serie Lego her je podle me primarne kombinace zanru action-platformer-adventure
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam