• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NOFNAK: rozhodně
    It Takes Two – Official Gameplay Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=GAWHzGNcTEw
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NOFNAK: Já se přidám - neznáte nějaké současné hry co umožňují hru na jednom PC?

V mých dobách to byla třeba Dyna Blaster, Wacky Wheels a pod. Spousta srandy :))
    KULHY
    KULHY --- ---
    LAUNCHER: Super tip, ma zrovna docela Disney/Pixar obdobi. Vubec jsem o tehle hre netusil. To ho bude bavit myslim. Diky!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KULHY: Rush: A Disney–Pixar Adventure (Windows nebo Xbox)

Rush Pixar dobrodružství od Disney Xbox Series X CZ Dabing 4K 60fps
    https://youtu.be/2Dfs2eOlq78
    KULHY
    KULHY --- ---
    Napadaji vas nejake soucasnejsi hry pro sestiletaka s ceskym dabingem? Jak obcas hrajeme ty hry z Decka, tak si rikam jak je to fajn to namluveni.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    STEVIE: Microsoft Game Pass a nasledně v rámci předplatného zároveň na PC a Xbox. Kromě toho spousta dalších her.
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Se synkem nejdradši hrajeme spolu na xboxu na "split screen". Poradíte hry, které fungují na jednom xboxu na rozdělené obrazovce? Zatím hrajeme Overcooked 2, již zmiňované Gears of war. Sem tam mne kluk ukecá na Fortnite, ale to mne moc nebaví.
    VONY
    VONY --- ---
    STEVIE: Pokud koupíš na PC, tak dostaneš Bedrock i Java (to je teď nově). Na druhou stranu, když to koupíš na tablet, tak to zas můžeš hrát kdekoli (a to i s gamepadem třeba) ...a vyjde tě to levnějc ;)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    UBIK: ono je otázka, co jim z toho KCD pouští, předpokládám, že jim asi nepouští chlastačku + šukačku děveček s knězem.
    BTW můj 11letej synátor třeba na ipadu hraje Company of Heroes, což je strategie z 2. světový války a je PEGI 18
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    KULHY: to asi bylo od rodicu, co jako mali prejizdeli demonstranty v GTA a na stadion v carmageddonu jezdili zasadne s bleskovym powerupem. A vuuuuubec je to nepoznamenalo 😉
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UBIK: Tech pedagogů, kteří využívají mmj KC:D pro výuku dějepisu je spoustu. Není to povinné, alespoň co je mi na jednom případu známo. Tudíž pokud Ti to nebo Tvým dětem v 6. třídě nebude vyhovovat, určitě se půjde domluvit na alternativním řešení. Můj osobní názor je ten, že ty průměrné šesťáky i jejich učitele trochu podcenujes, ale nic proti gustu.
    UBIK
    UBIK --- ---
    Na začátku mé úvahy bylo zjištění, že jeden populární a progresivní pedagog využíval KC:D pro výuku dějepisu v šesté třídě.
    Každopádně díky za vaše reakce.

KULHY: Jsem velký kluk, to zvládnu.
    KULHY: S tím postřehem PEGI cs. komplexita se dá jen souhlasit. Co se explicity týče, tuším, že z psychologického hlediska je bráno explicitní násilí stejně, ať už je v 800x600 meno ve 4k.
    Se zbytkem pak souzním. Hodnocení nemá smysl, pokud člověk hry dětem velmi pečlivě vybírá, když jim rozumí. Já taky málokdy nechám děti hry hrát samotné a zásadně kontroluju online verze, resp. je nehrajeme.
    DAVESADE: Naprosto souhlasím. Jenže požadavky rodičů mohou být různé. Např. se mi zdá, že zrovna ty tvé odpovídají mým, ale neodpovídají zcela těm, které vybral LAUNCHER. I když MGS nevím.
    JUNGLER: You are fun!

Shrnuto - doporučení nedělají blbci a asi se podívám, jak přesně see určuje. I kdyby se jím rodiče neřídili zcela, tak nastavuje neměnné univerzální parametry ve vztahu k jistému věku. A věk je tu také zástupným číslem pro jistý stupeň vývoje a senzibility.
    KULHY
    KULHY --- ---
    UBIK: Nechapu za co dostavas minuska — prekvapeni a obavu muze mit kazdy. Me tvuj dotaz prijde naprosto v poradku.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KULHY: ad doom - u nas treba bylo pravidlo, ze jsem mohl hrat Doom (1,2) ale ne Wolfenstein. stejna hra, stejny engine .. s jednim podstatnym rozdilem - v jednom se strilely prisery, v tom druhym lidi
    KULHY
    KULHY --- ---
    LAUNCHER: Trochu mi prijde, ze tady michas dve miry hodnoceni do jednoho. PEGI, ESRB a jejich dalsi obdoby jsou tu od toho, aby varovali pred nevhodnym obsahem, nikoliv aby pomohli vybrat hru s vhodnou obtiznosti, konplexitou.

Osobne taky ratingy nepouzivam, protoze o hrach mam dobry prehled a jsem schopen lepsiho rozliseni nez tyhle plosny hodnoceni. Na druhou stranu jsou rodice, kteri se o hry nezajimaji a jim to muze pomoci nekoupit hru s kterou by nesouhlasili, aby jejich dite hralo. Specificky u techto rodicu asi bude mensi nejaka guidance tech deti tim obsahem.

Treba nasili v puvodnim Doomu proti treba soucasnymu Doomu 2016/Ethernal je taky uplne jina liga explicity.

Deti dnes zacinaji s hranim v o poznani utlejsim veku a verim ze u tech nejmldsich je nejaka obezretnost na miste.

Kazdy rodic, dite i hra jsou individualni a nelze najit nejaka unifikovana pravidla. Ale nehazel bych ten rating uplne do kose.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Ratingy berme ciste orientacne. Ja sam razim zasadu, ze nedam hrat detem hru, kterou jsem si predtim nenastudoval. A podle svych vlastnich deti se rozhodnu, jestli hru dovolim ci ne - rating nerating.

Jednoduchy priklad - hra nemusi mit ani kapku krve, ale ma-li toxickou komunitu a behem multiplayeru si tam pubosove resej komplexy ponizovanim proti- i spoluhracu, tak samo do takove hry svoje deti nepustim, jelikoz si nepreji, aby byli vystaveni blbcum, krutostem a nespravedlnostem. A rating muze byt klidne 0+.

Jiny priklad - neskodna hra, ktera je ale designovana jenom na co nejrychlejsi uvolnovani dopaminu. Sem spadaji prevazne mobilni hry s lootbox mechanikama. Takove nam nesmi pres prah.

Opacny priklad - ukazoval jsem detem Metal Gear Solid - samozrejme na pacifistu - a je to sice 18+, ale uzili jsme si u toho par veceru a bylo to prinosne. Povidali jsme si u toho o technologii, kamere, dabignu, designu puzzlu, ovladani - moc prijemne straveny cas. Tolik podnetu, kolik jim hra dala, to se nestava casto. (A Portal jsme taky hrali spolu a nemaji na to oficialne vek dle ratingu).
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    UBIK: Jen se s těmi tvými obavami prosím už nikde jinde nešiř aby se toho náhodou nechtěl chytit nějakej znuděnej zákonodárce.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UBIK: Když jsem byl sám dítě, nebral jsem na ratingy ohledy (Doom 1993 - PEGI 16 atd). Nebylo by tedy férové, abych je nutil mým dětem.

Co hůř, moje děcka (oba plavci) chodí v 7 a 5 mmj na tobogán, který je od 10 let (Horažďovice - naprosto neškodný, běžně na něm jezdí i mladší děti) a staví Lega které mají na krabici vyšší minimální věk než jim je.

Slovy čísel:

Stray - PEGI 12
    Marvel's Spiderman Remastered - PEGI 16
    Portal 2 - PEGI 12
    Marvel's Guardians of the Galaxy - PEGI 16
    Spousta Lego her (Undercover, Incredibles, Ninjago atd) - PEGI 7

Opačný extrém: Microsoft Flight Simulator - PEGI 3 (hodně štěstí přeji pro 3yo piloty)

Takze 5yo by teď hrál leda tak ten Flight Simulator 🙄 a oba kluci by si na svoji Stray a Portal 2 ještě hodně dlouho počkali. A na Spidermana a Guardians až do věku, kdy doufám už budou spíše běhat za holkama.

To Tě radši necháme, ať se překvapuješ a trochu děsíš i nadále, promiň 😇
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    STEVIE: je jen java verze (ta jede na jave) a pak Bedrock (prepsanej engine do .netu aby jel i na xboxu). Dungeons je offspin, nejvic se podoba asi Diablovkam- isometricky pohled, mlatis prisery a neni tam staveni
    UBIK
    UBIK --- ---
    Překvapuje mě (a trochu děsí), jak málo rodičů se řídí při výběru her pro děti hodnocením PEGI. Berete na něj ohled?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam