• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    MUXX
    MUXX --- ---
    GHOSTSTALKER: Petiletakum bych dal nejdriv cardboard VR s telefonem na vyzkouseni. Bude to dost individualni. Moja to hraje tak jednou za tyden na hodinu. Ale ona si radsi maluje, nebo hraje s ostatnims nez pari. Soused ma PSVR1 a rikal, ze to maji podobne. Petilety synovec z netechnicke rodiny se toho VR vylozene bal. Navic bych se u nej bal, ze se bude schopnej s VR rozbehnout proti zdi/televizi. Taky ten headset neni uplne lehkej (500g), takze se to neda hrat dlouho. Na hrani doporucuju nejakou podlozku, aby clovek neztracel kontakt s realitou - je dost jednoduchy v zapalu hry skoncit ve zdi. Stalo se to me a kolikrat to slysim i ve hre jak se hrouti veci a lidi nadavaji co rozbili…
    Ze to negativne ovlivni vnimani bych se nebal. Spis bych rekl, ze to rozviji prostorovou predstavivost.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    GHOSTSTALKER: ze zkusenosti me a okoli na motion sickness trpi hlavne lidi co maj bud tupozrakost, nebo rozdilny pocet dioptrii na kazdem oku. Plus nektere hry co maji rychle pohybujici se veci blizko stredu oci taky nepomuzou
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MUXX: Jak jim sedi VR modul, zda jim z tohoto neni blbe, co hrajete, zda nepozorujes zmeny v chovani... :-)

Mam mladsi deti - 4 a 5 let. Nechci to kupovat prvoplanove pro ne, ale je mi jasne, ze kdyz si k PlayStation poridim VR, tak na nem take budou chtit hrat, a premyslim, na kolik je to vhodne. Ani ne tak optikou her, jako spise te technologie - cetl jsem, ze to proste neni delane pro zrakove a nervove ustroji deti, ze to muze ovlivnit vyvoj vnimani vc. toho, ze pak deti nejsou schopny zcela rozeznavat realitu od VR/misi se jim vzpominky z VR a z realneho sveta.

Diky.
    MUXX
    MUXX --- ---
    MUXX: Dcera hraje beatsaber, vacation simulator, job simulator, ale pokud muze s nekym hrat roblox/minecraft, tak to preferuje vic nez VR.
    MUXX
    MUXX --- ---
    GHOSTSTALKER: Co te zajima? Mam oculus quest a deti ve veku kolem 8 let v pohode. Hravam online a potkavam spoustu decek. Nejmladsimu co jsem potkal byly 4 a celkem slusne jsme si zastrileli. Vcera klucina co mel tak 10 povidal, ze na nej jde motion sickness a ze se musi odpojit. Takze si ty decka umi rict sami dost. Ve VRchat jsem si pripadal jak ve skolce…
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Mate nejake zkusenosti s hranim VR her s detmi? Koukam, ze treba PS VR2 ma ze zdravotnich duvodu vekove omezeni 12+
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    2023 Publisher Weekend
    https://store.steampowered.com/sale/disneypublishersale2023

Save 70% on Disney Winnie the Pooh on Steam
    https://store.steampowered.com/app/319400/Disney_Winnie_the_Pooh/

Save 70% on Disney Fairies: Tinker Bell's Adventure on Steam
    https://store.steampowered.com/app/318350/Disney_Fairies_Tinker_Bells_Adventure/

Save 70% on Disney•Pixar Brave: The Video Game on Steam
    https://store.steampowered.com/app/301830/DisneyPixar_Brave_The_Video_Game/

Save 70% on Disney Princess: My Fairytale Adventure on Steam
    https://store.steampowered.com/app/319080/Disney_Princess_My_Fairytale_Adventure/

Save 70% on Disney•Pixar Toy Story 3: The Video Game on Steam
    https://store.steampowered.com/app/300820/DisneyPixar_Toy_Story_3_The_Video_Game/

Save 70% on Disney Tangled on Steam
    https://store.steampowered.com/app/318950/Disney_Tangled/

Save 70% on Disney•Pixar Finding Nemo on Steam
    https://store.steampowered.com/app/331450/DisneyPixar_Finding_Nemo/

a mnoho dalšího
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Výhoda mít tři děti je ta, že když prvního (8) nebaví Lego hry, tak druhý (5) se chytl hned. Začli jsme s NinjaGo a nemůže se odtrhnout. Jak tu před nedávnem byla akce na Lego hry za babku, tak se to konečně zužitkovalo.

(PS až se divím, že dítě odkojené "addictive sračkama" chce hrát takovou kvalitu, hehe)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KAJJAK: Záleží na věku a na platformě
    Hry od Amanita Design - Chuchel, Pilgrims, Samorost
    Alba: A Wildlife Adventure - výborná nenásilná hra
    Scribblenauts - vtipná hra s anglickými slovíčky
    It Takes it Two - pro 2 hráče super plošinovka
    Trine 1-3 - plošinovka taky zábavnější, když se hraje ve 2-3 na jednom zařízení
    Stardew Valley - sandbox budování malé farmy
    My Time at Portia - sandbox budování řemeslné dílny

Klukovi bude 12 tj už jede normální i "nedětský" hry, pouze filtruju extrémy
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    HONCKA:

posli ten tvuj vyber singleplayer co by jim neco mohly dat, treba to nekomu pomuze ze nemusi delat vlastni pruzkum :-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: Já s tím problém měl ze začátku, že na Roblox nefungovaly omezení přes screentime, tj syn si to klidně pustil v noci, pak jsem si o tom víc načetl, skusil to hrát a skončilo to, že jsem to komplet zařízl na firewallu. Chvíli ho to sralo, ale pak už po tom neštěkl ani pes, dcerka to ani nezačala hrát a nějak jí to nechybí. Já mám pro děti hry rozdělený do 2 kategorií multiplayer blbiny typu fortnite, brawlstars, atd.., ty můžou hrát 3x týdně 30min a pak výběr singleplayer her, který by jim něco mohly dát a ty můžou hrát 30min každý den
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: teoretik ohledně Robloxu jsem myslel. Sedět u toho s nima nemusím, stačí mít cca přehled. Jasně, hrajou často blbé klikačky. Ale čím jsou starší, tak jdou sami po lepších hrách (kterých je v Robloxu taky dost). Staršího (8) už Roblox občas nebaví a proto zkouší dál. Mladší (5) střídá Roblox s Minecraftem a hrama na Switchi. Ony ty děti nejsou bezduchý zombie, co zůstanou u "totální addictive sračky" a konec. Proto si myslím, že Roblox posuzuješ hlavně skrz to, co ses o něm dozvěděl. A ne podle toho, že aktivně pozoruješ svoje digitální děti a to, jak se jejich vztah s Robloxem vyvíjí (v kontextu toho, co za kontroverzní platformu to je).

Díky za video, to už jsem viděl. Vím co se tam děje. I proto mě to baví sledovat, protože to má vývoj. V počátcích se v Robloxu řešili úchyláci a to už je pryč (imho). Roblox to docela hlídá. Teď spíš řeším scamy a phising. Ale to není nic, co se nedá dítěti vysvětlit. Dobrá škola do budoucnosti.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: ale houby teoretik, jsem aktivní hráč cca 35 let.
    Tohle je pěkný, ale musíš u toho s dítětem sedět, jinak si vybere nějakou totální addictive sračku, která přímo útočí na první signální a je jich Roblox plný, OK na tohle alternativa není, ale ty zápory vysoce převyšujou klady, her je hromada, akorát to nebudou mít ve stejný grafice a se stejným ovládáním (já to teda beru jako klad, že nemusí pořád čumět na to samý). Moje děti jedou hlavně minecraft, mají vlastní server, kde hrajou se. svými spolužáky a kamarády. Syn (11) pak jede z multiplayer Sea of Thives a Destiny 2, jinak hraje už i náročnější singleplayer, celkem ho baví Civilizace a Xcom. Jinak doporučuju skouknout tohle video.
    Roblox Pressured Us to Delete Our Video. So We Dug Deeper.
    https://www.youtube.com/watch?v=vTMF6xEiAaY
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    HONCKA: No to ani nahodou teda. Roblox je krasnej v tom, ze si tam dite vybira hru uvnitr hry.
    Moje deti (3+6) si tam hrajou spolu trebas, ze si hrajou na skolku / tatinka a maminku, hrajou ty ruzny obstacle courses apod.

K tomu hrajou Minecraft, kde si v Creative stavi domecky (survival je jeste moc na ne)
    A k tomu jedou nintendo Mario veci semnou (+ veci typu SackBoy)

Ono asi dost zalezi na tom, jak stary to dite je. Ja treba u moji dcery cekam, s jeji prudce rostouci anglictinou, ze bude hrat treba World of Warcraft do 2 let ... a naky Robloxy ji nechaj chladnou.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: ok, od "škodlivosti pro dítě" jsme se dostali ke "škodlivosti jako takové" ;). Tam uznávám, že to není rozhodně pěkný. Podporuju to (už ne finančně ale, to bylo dřív) a snažím se na to nemyslet. Svět nespasím.

K té alternativě. Opět je vidět, jak jsi teoretik. Hlavní výsada Robloxu je 1) sociálnost/multiplayer a 2) škála typů her. To vše na jedné platformě se stejným ovládáním, gui, avatarem, sociálním kruhem. Ukaž mi alternativu prosím.

Rád bych prcka odvedl jinam, proto jsem byl rád, když hrál TF2 a teď to Plague Inc. Ale zároveň se mu vůbec nedivím, že se vrací k Robloxu. Protože v tomhle ohledu imho nic lepšího není.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ASACHI: Nevím co je konkrétně baví, jestli sandbox tak Minecraft, pro trochu starší Space Engineers, jestli openworld, tak Lego City Undercover. Jestli chtějí vytvářet hry, tak bych spíš se zaměřil na regulerní programování např přes Unity
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    HONCKA: co je alternativa k robloxu?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: když chceš tohle podporovat tvoje věc, ale existuje hromada alternativ
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: Aha, ok. Na to jen odpovím, že prcek hraje roblox už přes tři roky, s mým dohledem. A nic z toho se ho nedotýká. Teorie vs praxe. Kritiku Robloxu přijmu jen v tomhle kontextu.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: Gambling, jak se staví k sexuálnímu obtěžování dětí, systém odměňování zaměřený na co největší závislost, zmrdské obchodní praktiky
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: Pročpak?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: rozhodně Roblox je pro děcko mnohem škodlivější než ten Plague
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam