repost z FB - learning by gaming (hlavně ten recess je hodně gaming). nutno umět anglicky. cil je aby děcka jednoho dne byly kvalitni clenove týmů
Online kroužky v angličtině - problem solving v týmu, kde je pevná skupina a rozvíjí se vztahy. Koukala jsem, jaká je teď nabídka, a napíšu, co mě zaujalo. Obzvlášť by se hodili spolužáci do nově vznikající skupiny v CoLAB OD LISTOPADU, STŘEDY od 17h, kdybyste někdo měl zájem.
CoLab: týmy 12 dětí. Jednou týdně hodinu spolu řeší nějakou "challenge". Facilitátor to netáhne, jen facilituje. Plus je k tomu koučing, tj dítko se může pobavit, co mu nejde, co rozvíjet.. když jsem jejich šéfovi na callu říkala, že náš syn je super napřed v logickém myšlení atd., ale jak malé děcko co se týče vyjednávání v týmu a sociálních dovednostech, tak se smál, že to je velmi časté.
Dělají to tak, že se s dětmi domlouvají na malých úkolech (např. pro dítě, které pořád jen mluví a mluví, tak úkol Zkus příště vylákat názor z nesmělého člena týmu) a povídají si, jak to šlo. Respektující přístup, snaha aby děcka měly co největší "agency" samy. Dá se s tím Alanem pobavit, do komentáře dám jeho Calendly. Tady je hlavní výhoda, že ti facilitátoři věří, že má smysl se dětem individuálně věnovat a mají fakt tunu zkuešeností s rozvojem gifted dětí.
collaborativelaboratory tečka com
Quest : Felipe dělal v Brilliant dot org (mimochodem taky dobrý site pro nadaná děcka) a teď má tento start up - matematika hravou formou, ve skupině, prostřednictvím her. Hodinu týdně. Na webu toho moc nemají (joinquest dot com), ale když se jim pošle mail, tak zareagují hezky. První měsíc je na vyzkoušení, možnost full refund
Recess : a tohle vypadá taky pěkně. Je to hodně "child-led". Používají prostředí Gather, což jsou takové jako by místnosti na mapě, někde děcka hrají žravé šachy, někde něco programují v Minecraftu atd. a lze mezitím volně přecházet. Nevím zda ten server běží úplně pořád, ale asi dost často. Jednou týdně je opět dedikovaná skupina, ve které se hraje Mindustry a mocně se diskutuje o tom jak to šlo atd. Syn měl call s někým jménem Ben a dost se mi líbil jeho styl (respekt k děcku a zároveň ale jim dávají ty challenge náročné, aby něco dokázali). Více o tom je na tryrecess dot com