• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

    Aktuálně:
    texty, ke kterým se můžete vymezit:

    - Úvod - | Amentum Wiki
    https://wiki.amentum.cz/
    rozbalit záhlaví
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    SLL_QUY: kde je vlastne v tydle hre ta zabava? :) jsem to s detma chvilku hral, ale nejak jsme tomu nikdo neprisel na chut
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    Nejlepsi

    A Short Hike - Launch Trailer - Nintendo Switch
    https://www.youtube.com/watch?v=usBVx4J4CUM


    A Short Hike on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1055540/A_Short_Hike
    MUXX
    MUXX --- ---
    LAUNCHER: Jo ty myslis klikaci pristup. To me vubec nenapadlo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MUXX: Jiste. Mluvim o tom, ze to ma pitome GUI pro staveni neceho vetsiho pro moje 6yo + 9yo decka a tudiz je to vede k trestuhodnemu otrockemu staveni / vypnuti hlavy.
    MUXX
    MUXX --- ---
    LAUNCHER: V minecraftu jsou prikazy. Da se tam delat spoustu veci. A je toho na youtube spoustu.

    Dite pak delalo takovy divociny jako “liska na voditku”. Liska nemuze mit voditko. Ale muzes vzit psa, nastavit ho neviditelny, dat mu skin lisky s dat si ho na voditko.

    Me bavil command block, kde jsem si treba udelal napousteni a vypousteni bazenu tlacitkem na stene.

    Obrovsky steny postavis jednim prikazem za par vterin.

    https://www.minecraft.net/en-us/article/minecraft-commands
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    YMLADRIS: Minecraft nás nejdřív nechytil vůbec. Ale teď to tu jede nejvíc spolu s Teardown. Trik byl u nás v tom, použít pro začátek hotový zajímavý level, takže kluci si na úvod jen dostaveli nějaké třeba epic město.

    Co je hrozně blbý, že to nemá snadno přístupné nástroje na nějaké inteligentnější stavení než "přidej jeden blok". Vede to pak k debilizaci, že decka otrocky staví něco, co by bylo lepší aby si udělali nějak inteligentněji. Snad to časem autoři napraví 🙄

    Super je hra po síti, synové mají svůj server kde hrají jednak oni dva, druhak se tam připojuje kamarád. V jejich věku jim to umožnilo snadný průnik do fungování online světů. Headsety pomohou.

    U nas se mmch na Minecraft naučili číst (inventorář) a obsluhovat QWERTY klávesnici (aby si na cedulky napsali co chtějí).

    Bohužel na Androidu není profil propojeny, takže nemají v offline svůj svět i na tabletu.

    Mají mmj spoustu minecraft oblečení, školní tašky a nevím co ještě, proste hrozný hit 🙂

    Co jsem slyšel, tak fajn je i to, že jedna z mála her, na kterou reagují v pohodě i různí gaming hejters. Takže jestli máte třeba nějakou na hry nevrlou babičku tak slušná šance, že si tohle děti zahrají i u ní bez dohadování se.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    YMLADRIS: CP2077: Nej grafika, co jsem kdy na PC viděl. Spolu s deckama mě napadá snad jen to propojení, že když je naučíte na podobné hry, tak zapracují na kariéře, aby na tu 4090 RTX také měli 😊
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    YMLADRIS: System Shock 2:

    Nej příběh co jsem kdy ve hře zažil, asi spolu se Stray. Doporučil bych to jen pro starší děti a určitě jako výuku EN pokud chytne příběh, protože pak bude chtít rozumnet všemu. Je tam spoustu audio logs od mrtvé posádky a můžete si je pouštět dokola. Je to lekací, což spoustu puberťáků bude bavit.

    Doufam, ze tomu vyjde nějaký epic remake, jako nedávno vyšel pro SS1. Ten miluji vizuálně, ale ne herně, SS1 je úplně jiná hra než SS2 a mám rád jen SS2 - samozřejmě nic proti gustu.

    Jestli se SS2 bude jednou líbit mým klukům, jako ho miluji já, tak budu moc rád. Ale nenutil bych je do toho, jen jim jho jednou ukážu 😊
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    YMLADRIS: Titanfall 2, single player:

    Opet miluje můj 6yo s laskou k mechům. Dohrál i můj 9yo a líbila se mu. 6yo to dohrál poprvé v 5. Na easy lehke, což je fajn. Klukům se moc líbil příběh, oboum. Škoda, že je to v single hrozně krátký a že to nemá žádného nástupce. Ty "logické" úlohy pokrocilejsiho ovládání jsou fajn, ale reálně jen pro začínající hráče a/nebo malá děcka.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    YMLADRIS: Armored Core 6:

    Miluje můj 6yo. Nechápu jak to dělá, je to těžká hra cílená na dospělé, složitá jsou pro dítě i menu, než se to naučí. Dohrál myslím že druhý průchod. Občas mu pomáhám s cfg mecha, najdu mu YT video průchodu, kde autor na začátku ukazuje vhodnou cfg.

    Miluje mechy všeho druhu, to ho k tomu přivedlo.

    Učí ho to pasivně angličtinu z textů (pomáháme), krotit emoce u těžkého úkolu, pochválit se po vybojované výhře. Problem solving a jak najit pomoc okolo. Pozor, nevim jestli to neporesili, ale po vydání byl boss na konci prvního levelu jedním z nejtěžších bossů ve hře, co se prvního průchodu týká.

    Moc se těší na DLC, ale zatím nebylo ani ohlášené.
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    YMLADRIS: Space Engineers je takovej vesmirnej minecraft, dcery ( 9 let) to bavi, ale zatim jsou to prvni krucky, ma to spoustu souvislosti (jakoze treba hydrogen motor potrebuje hydrogen nadrz a pospojovat to potrubim atd.). V cestine a tutorial je pomerne prehlednej a dost napovida. To by mohlo bavit, mne to teda bavi dost :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    YMLADRIS: Jak je tu psáno. Hodně z těch her vůbec nejsou strategické.

    Já přihodím jednu stavěcí/příběhovou, co jsme zkoušeli - Dragon Quest Builders 2. To je něco jako Minecraft s prvky RPG a s příběhem.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    YMLADRIS: To vypada jako seznam uplne vseho mozneho, jenom ne jako seznam her pro deti.
    Factorio je podle me na strategicke mysleni nejlepsi.
    StarCraft je neco jako sachy, tj kompetitivni bitvy.
    Spore je nuda.

    pridal bych:

    FTL: Faster Than Light - budovani lodi a hodne short-term i long-term rozhodovani a velka flexibilita
    Advance Wars - tahova strategie, typove podobne starcraftu, i kdyz uplne jine
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    YMLADRIS: Jako ne že by Deus Ex, Metal Gear Solid 2 a další z toho nebyly skvělé hry, které se zaobírají zajímavými a vážnými tématy (spíš pro starší až dospělé), ale nějak by mě nenapadlo je řadit do her extra rozvíjejích tyhle vlastnosti.

    Spíš bych se teda podíval na Warcraft, StarCraft, Age of Empires, Transport Tycoon, Rollercoaster Tycoon, Theme Hospital, Civillization, Dwarf Fortress, Battle for Wesnoth (volně dostupná tahovka), Terraria, Stardew Valley…
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    YMLADRIS:
    mas tam spoustu bezboznych strilecek:
    deus ex - cyberpunk stealth/strilecka
    MGS 2 - stealth/strilecka
    system shock 2 - hororova stealth/strilecka, zadny vzdelavani
    cyberpunk - co jsem zatim odehral spis strilecka
    prey - dalsi velmi zajimava stealth/strilecka

    kerbal - staveni raket a letadel - spis pro starsi deti, 5ti letak na to tenkrat moc nemel

    to spis ty Portaly, kdyz uz jsi zabredla do FPS
    anebo co nejaky ty 'the incredible machines' klony jako 'crazy machines' ci jak se to jmenuje?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    YMLADRIS: SystemShock je spis sci-fi strilecka s prvkama hackingu

    co se tyce X-COM, tak za me super tahova/budovaci strategie, ale subjektivne:
    a) nebrat ty dily, co vydalo 2K - seznam tady https://en.wikipedia.org/wiki/XCOM ... nikdy jsem se neszil s tim, ze jim nejak zmutoval ten turn-based pristup
    b) pokud jim nevadi stara grafika, tak puvodni XCOM zije v open variante https://openxcom.org/ ... jde to hrat bez problemu i na tabletu (OXCE)
    c) popr. existuje modernejsi varianta - Xenonauts


    Deus Ex, Cyberpunk, Prey, MGS2, NieR - afaik ani jedno z toho neni moc strategy/building, ale nehral jsem a vychazim z referenci, tak posouzeni prenecham fundovanejsim
    (+ Deus Ex ma jeste novejsi 2016 release)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    prosim o radu. chtela bych pro maminky napsat clanek o hrach rozvijejich strategicke a building mysleni, nasla jsem tento seznam ale syn mi na to rekl ze krome Factorio a Minecraft z toho nic nehral, tak predpokladam, ze to bude asi tezke a pro dospele. Znate ty hry? Pro mladsi skolni vek to asi nebude, co deti na druhem stupni (chytra decka se zajmem o techniku)? Nebo asociacne, nejake podobne hry tohoto typu, ale jednodussi? Syn rad hraje Mindustry

    diky za pocity a dojmy

    Factorio (2016)
    Deus Ex (1999)
    Kerbal Space Program (2015)
    Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty (2001)
    Stellaris (2016)
    System Shock 2 (1999)
    NieR:Automata (2017)
    Cyberpunk 2077 (2023)
    Minecraft (2009)
    Space Engineers (2013)
    Starcraft II (2010)
    Spore (2008)
    Armored Core VI (2023)
    No Man's Sky (2016)
    X-COM 2 (2016)
    Prey (2017)
    Titanfall 2 (2016)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Trochu kontroverzně, ale co už :)

    Na Switch je teď velká sleva na Quake 2. Tak jsem na to namotal syna (9). Střílečky moc nehraju, on je zvyklejší z Robloxu a Team Fortress. Na konzoli je to těžší. Ale! Mohl jsem mu ukázat legendární hru, Switch verze je remasterovaná a vymazlená a hlavně je tam couch coop se split screenem! Takže můžeme hrát spolu, na easy obtížnost a střílet padouchy.

    Nevýhoda teda je krev a kusy těl. Nejde to omezit v nastavení. Grafika je teda kostrbatá a tak to není zas tak reálné, ale ustřelená hlava atd, to tam je. Prcek už je na leccos zvyklý, takže jsem do toho šel a jeho to baví...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Hlásím, že na na Switchi je aktuálně sleva 70% na Lego Star Wars (slevy jsou na to často, na tuhle jsem čekal asi 3 týdny). Právě to hrají spolu bráchové (6 a 9). Je to teda anglicky (CZ tam není), ale starší prcek překládá. No a já abych si koupil druhej Switch xD.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DAVESADE: jj, pamatuji na reklamy o advanced console computer vision multimedia games at your local store
    KRUPAN
    KRUPAN --- ---
    STAROJDA: Ano, pri registraci noveho uzivatele
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam