DUCATIMONSTER: Za mě bylo hlavní uvědomění, že všichni ti dětští psychologové a neurologové pořád neví, s čím pracují. Současná generace malých dětí (alfa generace) je první takto ponořená do digitálu. Psychologové / neurologové to popisují na základě svých starších vědomostí a snaží se to nějak naroubovat. Četl / slyšel jsem spoustu rozhovorů na toto téma a máloco mě přesvědčilo. Jsou to spíš jen dohady a opatrné rady. Nejsou studie, nejsou skutečná data o tom, jak ty děti budou fungovat. Takové studie budeme mít třeba až za deset let - kdy dítě co od 5ti let jede mobil/tablet/počítač bude dospívat.
Třeba klasické soustředění - koukání do displejů, shorts, tiktok - to vše ničí pozornost a soustředění. Jenže - je soustředění opravdu to, co máme v životě chtít? Např. já se nedokážu taky soustředit, nejsem ten typ. Našel jsem si povolání, kde multi-taskuju, mám různé mikro-úkoly a ad hoc komunikaci po mailu, slacku atd (jsem produkťák). Nepotřebuju se soustředit, moje pozice to nepotřebuje. No a třeba v budoucnu bude takových pozic většina a tedy děti bez soustředění budou mít výhodu. Prostě nevíme, technologie jsou v takové míře jsou pořád novinka...
Samozřejmě neříkám kašlat na pravidla. Nastavte si to tak, abyste měli doma klid a jistotu. Ale prostě to nebrat moc vážně a hlavně důvěřovat dětem, že si tu cestu životem najdou. Zásadní je jít sám příkladem.