• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Možná by stálo za úvahu tu finanční nezávislost více rozvést. Co si pod ní vlastně představuješ?

    Já jsem se stal finančně nezávislý třeba ve chvíli kdy jsem opustil dobře placený svět IT. Tedy jsem přišel o velmi nadstandardní příjmy. Ale zároveň jsem si v tu dobu uvědomil co vlastně v životě potřebuji.
    Druhý krok byl, že jsem zjistil co si představuji od bydlení a to jsem si postavil. Tedy se rapidně snížili mé potřebné výdaje.

    Poslední krok je ten že jsem si zajistil pasivní příjem. Postavil jsem několik domků, které pronajímám..
    Tento krok trvá stále. Našetřím, koupím, postavím, pronajímám...


    Tedy abych to shrnul, vlastně nevím kdy se mi to povedlo, protože na tom stále pracuji, ale základ není podle mě v tom že budu mít velký pasivní příjem, ale v tom že si uvědomím co vlastně potřebuji. Znám lidi co jsou finančně nezávislí, aniž mají nějaký pasivní příjem.
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    DYNK: Mno, já jsem si začal vést tabulku nákladů na auto a musím říct že bych ho už nejraději shodil někde ze skály. Při tom jak málo s ním najezdím tak my vychází amortizace 2 kč/km (+ 2kč/km palivo). Jenže to pohodlíčko, kdy si přes léto můžu zaject kam chci, mě zatím od toho odrazuje :-)

    Každopádně všechny ty pasivní výdaje jako je STK a Povinný ručení i když auto stojí na chodníku jsou depresivní...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: dost mi pomohlo sepsat si "wishlist" věcí který si chci koupit o opravdu si je pořídit až když tam nějaký ten týden leží napsaný, eliminuje to impulzivní nakupování. Dřív jsem byl hodně benevolentní k věcem jako jsou např. knížky, dneska i ty dávám na wishlist (a začal jsem opět chodit do knihovny) + všechny věci který koupim na hobby / sport / pro radost / neřesti / dárky píšu na seznam.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Mám radost, že mezi námi jsou i jedinci, kteří už nezávislosti dosáhli. Pokud se budete chtít podělit o info jakým způsobem jste nezávislosti dosáhli, jak dlouho to trvalo nebo o cokoli dalšího, bude to určitě přínosné pro všechny, kteří k tomu cíli zatím jen vzhlížíme.

    Já osobně jsem ještě cca před třemi lety měl jen penzijko a měl jsem pocit, že tím je o všechno postaráno. Následovalo období, kdy jsem věděl, že k penzijku musím ještě investovat. Tak jsem investoval, ale celkem bez cíle a v malém měřítku. Měl jsem vždycky pocit, že na finanční nezávislost člověk musí mít minimálně stovky milionů. Když jsem zjistil, že stačí o řád míň, tak to najednou přestal být nereálný sen a to mě nakoplo k tomu, že jsem si spočítal jakou částku bych potřeboval mít, abychom z toho jako rodina mohli žít. Zároveň jsem se začal více zajímat o to do čeho investovat, aby to bylo bezpečné (daytrading už mám za sebou za mlada a za tu zkušenost jsem rád) a sepsal jsem si plán.

    K tomu jsem začal víc přemýšlet nad tím co si kupuju a hlavně proč si to kupuju, co mi to dává. U většiny věcí jsem zjistil, že nic a vlastně mě majetek spíš zatěžuje. Nicméně je tu pořád dost oblastí, kde omezování neplánuji, protože nechci žít stylem, že teď si budu odpírat, abych se měl v budoucnosti líp. Beru to tak, že se nemusím dožít zítřka a podle toho se řídím. Snažím se užívat si současnost a zároveň vylepšovat potenciální budoucnost. A s tím vybalancováním mám teď asi největší problém. Někdy mám trošku pocit, že si užívám na úkor svého budoucího já :)

    Jo a taky vnímám, že bych v zájmu co nejvyšší efektivity měl jet podle rozpočtu, ale k rozpočtu mám takovej odpor, že si jen sleduju náklady. Mít rozpočet, podle kterého bych se měl řídit by pro mě bylo dost svazující a ve výsledku nekomfortní.

    To jen tak na úvod. Zítra sem naházím nějaké odkazy. Pokud máte své oblíbené zdroje, klidně je sem dávejte, dám je na nástěnku.
    DYNK
    DYNK --- ---

    V jaké jste fázi?


    Instrukce:
    Anketa je anonymní.

    105 hlasy od 105 respondentů

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: navrhuji bod c.1 a c.2 na nastenku:
    1.chces-li financne nezavislym byti, nesmis cely dny na nyxu cas zabijeti
    2.chces-li financne nezavislym byti, musis proste tvrde makati

    ;)
    DYNK
    DYNK --- ---
    To bylo rychly:) Diky vsem, kdo hlasovali!

    Pokusim se behem dneska nahodit na nastenku alespon nejaka pravidla co sem patri atd. Postupne budu pridavat i odkazy na zajimave zdroje, temata.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam