• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    DYNK
    DYNK --- ---
    NOISEGATE: Ja takovej seznam drzim v hlave, ale mit ho na papire/v pocitaci je urcite lepsi. Pises si tam i datum, kdyz pridavas novou vec na senzam? To by bylo zajimavy videt zpetne jak dlouho clovek bez ty dany veci "vydrzel". Ja si takhle malem koupil boty, u kterych jsem pak uznal, ze je momentalne nepotrebuju. Jsou to odhadem tak dva roky a vubec mi nechybej :D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: dost mi pomohlo sepsat si "wishlist" věcí který si chci koupit o opravdu si je pořídit až když tam nějaký ten týden leží napsaný, eliminuje to impulzivní nakupování. Dřív jsem byl hodně benevolentní k věcem jako jsou např. knížky, dneska i ty dávám na wishlist (a začal jsem opět chodit do knihovny) + všechny věci který koupim na hobby / sport / pro radost / neřesti / dárky píšu na seznam.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Investment Growth Retirement Calculator – Personal Finance Club
    https://www.personalfinanceclub.com/investment-growth-retirement-calculator/
    Prehledna kalkulacka, vse jde zadavat v korunovych castkach
    DYNK
    DYNK --- ---
    Mám radost, že mezi námi jsou i jedinci, kteří už nezávislosti dosáhli. Pokud se budete chtít podělit o info jakým způsobem jste nezávislosti dosáhli, jak dlouho to trvalo nebo o cokoli dalšího, bude to určitě přínosné pro všechny, kteří k tomu cíli zatím jen vzhlížíme.

    Já osobně jsem ještě cca před třemi lety měl jen penzijko a měl jsem pocit, že tím je o všechno postaráno. Následovalo období, kdy jsem věděl, že k penzijku musím ještě investovat. Tak jsem investoval, ale celkem bez cíle a v malém měřítku. Měl jsem vždycky pocit, že na finanční nezávislost člověk musí mít minimálně stovky milionů. Když jsem zjistil, že stačí o řád míň, tak to najednou přestal být nereálný sen a to mě nakoplo k tomu, že jsem si spočítal jakou částku bych potřeboval mít, abychom z toho jako rodina mohli žít. Zároveň jsem se začal více zajímat o to do čeho investovat, aby to bylo bezpečné (daytrading už mám za sebou za mlada a za tu zkušenost jsem rád) a sepsal jsem si plán.

    K tomu jsem začal víc přemýšlet nad tím co si kupuju a hlavně proč si to kupuju, co mi to dává. U většiny věcí jsem zjistil, že nic a vlastně mě majetek spíš zatěžuje. Nicméně je tu pořád dost oblastí, kde omezování neplánuji, protože nechci žít stylem, že teď si budu odpírat, abych se měl v budoucnosti líp. Beru to tak, že se nemusím dožít zítřka a podle toho se řídím. Snažím se užívat si současnost a zároveň vylepšovat potenciální budoucnost. A s tím vybalancováním mám teď asi největší problém. Někdy mám trošku pocit, že si užívám na úkor svého budoucího já :)

    Jo a taky vnímám, že bych v zájmu co nejvyšší efektivity měl jet podle rozpočtu, ale k rozpočtu mám takovej odpor, že si jen sleduju náklady. Mít rozpočet, podle kterého bych se měl řídit by pro mě bylo dost svazující a ve výsledku nekomfortní.

    To jen tak na úvod. Zítra sem naházím nějaké odkazy. Pokud máte své oblíbené zdroje, klidně je sem dávejte, dám je na nástěnku.
    DYNK
    DYNK --- ---

    V jaké jste fázi?


    Instrukce:
    Anketa je anonymní.

    105 hlasy od 105 respondentů

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: navrhuji bod c.1 a c.2 na nastenku:
    1.chces-li financne nezavislym byti, nesmis cely dny na nyxu cas zabijeti
    2.chces-li financne nezavislym byti, musis proste tvrde makati

    ;)
    DYNK
    DYNK --- ---
    To bylo rychly:) Diky vsem, kdo hlasovali!

    Pokusim se behem dneska nahodit na nastenku alespon nejaka pravidla co sem patri atd. Postupne budu pridavat i odkazy na zajimave zdroje, temata.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam