• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: hlavne bance je jedno na co ty penize pujci, nemusi byt omezena jen realitama, ze.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CUKI: prijde mi, ze se banky domnivaji, ze je mnohem jistejsi investice zavazat lidi ke splatce vlastniho domova, nez mit potencialne vyssi zisk, ale taky starost a riziko spojene s vlastnictvim nemovitosti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: proc by to delala, kdyz jeji byznys je prace s penezi a ne nakup realit. [facepalm emotikon]. vzdyt sam vis, ze nejlepsi byznys je byznys s penezma. velky penize zase umi generovat velky penize. a kdyz dojde na pruser, ten dum bance stejne pripadne :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, jen nechápeš, že ten zisk pokud by si to ta banka přímo koupila byl mnohem větší.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ABAP: Čas do určité míry koupit můžeš - čas ostatních lidí. Platíš jim za jejich čas, aby dělali věci, které dělat musíš, ale nejsou pro tebe tím nejdůležitějším - což může být např. ta procházka s ženou a dětmi, zatímco ti doma někdo uklidí a připraví večeři.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Je zde i jiný aspekt.
    Skromnost, pokora a odvaha mohou být cestou k finanční nezávislosti, bez ohledu k absolutním číslům.

    Překvapilo mne, že čím více si toho mohu dovolit, tím více si vážím zdánlivě obyčejných věcí. To nejlepší v životě se přitom neplatí v penězích.
    Lidé obětují zdraví a čas, aby získali majetek a následně obětují majetek aby získali zdraví a čas zpět, ale to už není možné.
    Blbé je, že na to člověk příjde až v nemocnici.

    Blízké se snažím dostat k pochopení přístupu "spíše něčím být, než pouze mít". U osobností více obdivovat um a schopnosti, než moc a majetek.
    Krotit závist. Snažit se dohlédnout dál pod povrch, čím se platí za úspěch.

    Vysvětlit manželce, že krásný letní den a procházka s dětmi s hrstí třešní po mezi je pro mne mnohem víc, než kašírovaná nuda na Maledivách a nákupy v Emirátech, je zkrátka výzva.
    Je to pod tlakem společnosti obtížné a jsem za občas prostě za lakomce.

    Možná pomohlo, že jsem se za mlada toulal skoro bez peněz po slumech různě v rozvojovém světě. Definitivně to změní pohled na náši realitu, když zblízka potkáte drásající věci které je neslušné fotografovat a mluvit o nich.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: zil. jsem v tom domneni, ze se vydelava na urocich... proto taky v ramci hypo platis nejdriv uroky a pak pujcenou castku defakto. ale treba to chapu blbe :)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Banka ma portfolio produktu na kterem je schopna vydelat. Ty hodne ziskove a hodne rizikove (spotrebni uvery bez zajisteni). Az po ty mene ziskove a malo rizikove (jako hypoteka zajistena nemovitosti).
    Ja vubec nevidim nic spatnyho nechat nekomu na necem vydelat pokud je to dobre i pro moje ucely. Proto pro mne nejsou produkty co se mi hodi nic zleho. To ze je v dlouhodobem meritku lepsi mit investice a zadne dluhy o tom zadna. Ale dostat se tam chvili trva a nejake to i uverove riziko je obcas rozumna cesta k tomu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: No možná na tom neprodělá, ale největší zisk je v tom aby ta banka ten dům koupila ne?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: dovolim si upozornit, ze hypoteka je obycejny produkt, jehoz smyslem je, aby vydelala hlavne banka. proc by mela banka poskytovat neco, na cem nevydela.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABAP:
    NAVARA:
    Podle mě jsou 2 rozdílné věci.
    1. kdyby ekonomika fungovala jak má, tak hypotéka nikdy nemůže jít do zisku. Proč by měla banka dávat někomu peníze na to co je pro něj ziskové, když to samé může bez prostředníka udělat ona sama?
    2. protože ekonomický trh je velmi pokřivený tak bod 1. je možný, co to ale přinese? Neskutečný rozdíl mezi starší generací a tou mladší. Naše děti budou mít ohromný problém.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    k diskuzi o hypotekach me docela dostaly nektere informace v tomhle .. https://www.youtube.com/watch?v=_-0J49_9lwc takovy trochu makroekonomictejsti pohled co mohou hypoteky dlouhodobe udelat :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ABAP: Tak tohle doposud fungovalo i střední třídě - lidem, kteří do začátku dostali nemovitost nebo rychle vydělali peníze a zainvestovali do hypotéky další/ch nemovitosti/í.

    P.S.
    A na tom také funguje např. i Babiš. Proč myslíš, že tak kvičí po zásazích ČNB.
    Nemluvě o modelu koupě různých společností, které navíc ten dluh investora zaplatí následně ze svých výnosů. To je standardní obchodní model.

    Ale běžným lidem samozřejmě postačí ty hypotéky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ABAP: Dokud si půjčuješ si peníze na to, co ti vydělá více než je úrok - a nikoli na spotřebu - tak jsi v plusu,

    Obdobně s hypotékou - dlouhodobá investice, ale je to o tom nemuset platit nájem a nic dalšího z něj nemít. Platit nájem a současně k tomu ještě šetřit 20 let stejnou částku na koupi domu, si většina rodin nemůže dovolit.
    A teď si k tomu vem, že se ti v posledním pěti letech zdvojnásobí cena domu jako teď a tobě jsou ty úspory na dvě věci, protože toho cíle stejně nedosáhneš. Oproti hypotéce, kdy ti ty úroky snižuje inflace.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Možná kacířská myšlenka. Ve škole nám ekonomové tvrdili, že dluh jsou nejlevnější peníze.
    V případě fyzické osoby tomu prostě nevěřím. Státy a firmy fungují trochu jinak.
    Dluh umožňuje pořídit si statky na které jinak nedosáhnu, které ovšem nutně nepotřebuji.
    Kdysi exitovala možnost prodat sebe i rodinu do otroctví a dluh považuji v podstatě za totéž. Přítomní lichváři to možná potvrdí.

    Příklad:na radu poradce pořídím nájemní nemovitosti na hypo a nechám je splácet 20 let nájmem. Spekulaci na růst ceny pominu.
    V ideálním případě tam mám zmražené peníze, 20 let pracuji pro banku na pronájmech a údržbě, oplátkou získám opotřebované nemovitosti k rekonstrukci. Děkuji, nechci.

    Asi jdu proti proudu. Leasing auta, kreditní kartu a hypotéku považuji za sprostá slova. Neskutečná akcelerace cash flow, kterou jsem tím časem rodině i firmě přivodil mi to ospravedlňuje.

    Mnozí možná sledujete FIRE movement (Financial Independence, Retire Early). Rady jsou v podstatě jednoduché. Příliš neutrácet a zbavit se co nejrychleji dluhů podle zátěže - půjčky, kreditní karty, auta, ponechat snad pouze ty státem zvýhodněné, jako školné a hypotéky a co nejdříve investovat. V ČR se vláda bude snažit zkopírovat systém individuálních investičních důchodových účtů. V US IRA, IRA-Roth, IRA-vklad před zdaněním, daní se výběr , IRA Roth - vklad po zdanění, nedaní se výběr. Nyní je velké téma zrušení možnosti přesunů mezi nimi a tím legální vyhnutí se zdanění. Omyl je myslet si, že se nás to netýká. Osobně i v podnikání je nutné být alespoň 3 měsíce napřed před erárem i konkurencí.

    Doporučuji zajímavě čtení:
    Manifest bývalého šéfa libertánské strany (spíše o mindsetu, není tolik o penězích):
    https://www.goodreads.com/book/show/82104.How_I_Found_Freedom_in_an_Unfree_World
    Navzdory stupidnímu názvu působivý příběh čínské imigrantky v Kanadě (je do detailu o penězích, skutečný příběh a to včetně doložení konkrétních částek): :
    https://www.goodreads.com/book/show/43345855-quit-like-a-millionaire
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Já nedělal na sebe v tom byl ten problém.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: nic proti ale jestli si jako IT uctujes 1500/h a zbude ti tretina tak něco děláš špatně =)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: jo to je základ
    ALTOR: Já bych nechtěl prezentovat, že je to cesta každého, ale největší boost jak píše WARBABY8: bylo to, že jsem tím vlastně začal makat na sebe. Když si to pak člověk spočítá, tak ta práce je pak úplně jinak ceněná. Pro představu (převedeno na dnešní ceny) Já sice jako IT specialista účtoval klidně 1500Kč+/h ale sám jsem z toho po zdanění a odečtení nákladů měl tak třetinu, zatímco jako zedník kterýho bych platil třebas 400Kč/h jsem si tím že jsem nikomu svou práci nedanil, nemusel ho hledat, nahánět a hlídat vydělal třeba trojnásobek. Všechno stojí čas, všechno se několikrát zdaní a ten rozdíl mezi platem zedníka a IT specialisty je rázem fuč. A takto to funguje ve všem...
    Nejhorší je mít ty koule začít dělat na sebe, protože začátky nikdy nejsou snadný. Akorát varuju, myslel jsem si že je těžké se dokopat do práce a ono bylo těžké si spíš najít čas na sebe a své okolí. Dneska už na to pohlížím jinak, ale před tím jsem si několik let nedokázal dopřát nějakou dovolenou, protože to bude stát moc peněz. Všechno se zastaví, za všechno to čekání platím, ...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: u mě byla nejzásadnější změna, která vedla k finanční nezávislosti, když jsem místo vydělávání někomu jinému začal vydělávat sobě. Diky tomu se mi podařilo boostnout portfolio a pasivní příjem.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Pojistky beru jako protekci cesty k financni nezavislosti. Nikoliv zrychleni. Neco jako svodidla u cesty. Sice mi nepomohou se rychleji domu dostat, ale zase mohou pomoct neskoncit v rece.
    Samozrejme vse s nejakym rozmyslem. Jak jde videt dle mnozstvi textu nize tak averzi k riziku mame kazdy jinou. At se to vztahuje na pojisteni nebo na hypoteky.
    Jeste takova drobnost. Asi bych nestavil na stejnou uroven obecne pujcky a hypoteku. Myslim, ze je dost znacny rozdil pujcovat si na spotrebu a pujcovat si na neco co muze cast nakladu offsetovat.
    Kootcha a Cuki jsou takovi jednorozci. Bez nejakejch velkejch financnich investic si do znacne miry vlastnima rukama a sikovnosti postavily domy/domky a tim o dost zkratili cestu svoji cestu rizikem. (nizsi naklady, zadne urokove naklady atd.)
    Ja treba zas tak na ruce sikovnej nejsem, tak si najimam profesionaly, kteri neco stoji. Sam si pujcim na to abych koupil a postavil. Pak zase hodne pracuju abych rychle splatil a mel driv klidnejsi spani. V podstate konecny stav asi v leccem podobny, ale cesta jina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam