• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HLIDKA: Mam plan, ktery mi rika, jaky majetek potrebuji v konkretni cas v budoucnu mit, abych z nej mohl brat vecnou rentu, a mam spocitane, kolik musim v soucasnosti prubezne sporit, abych takovy majetek vytvoril.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    FRONEMA, GHOSTSTALKER, DYNK:

    Pro mě zatím tahle diskuze byla opravdu přínosná. Třeba https://earlyretirementnow.com/safe-withdrawal-rate-series/ jsem neznal a hodně mi to ujasnilo, v čem jsem předtím jen tápal.

    K FN jsem směřoval vždycky, a moje otázka vždycky byla, jestli to nepřeháním. Na tu pořád dobrou odpověď nemám. Ono se totiž snadno řekne, že šetřit a vydělávat je dobré, ale kdy s tím skončit? Já jsem tomu dal hodně. Zkoušel jsem cestování s bagetou a sýrem a přespáváním ve křoví v parku nebo na golfovém hřišti, stopování, to bylo prakticky zadarmo. Večer si číst nebo stáhnout film, když ostatní popíjejí, jezdit všude na kole. Zároveň jsem i ty příjmy vždycky optimalizoval. Nejdřív víc úvazků zároveň, pak stěhování po světě tam, kde platí nejlíp. A v investování jsem měl štěstí, aniž bych přehnaně riskoval.

    Dneska jsem díky tomu v situaci, kdy 6% z majetku ročně by mi pokrylo náklady celé rodiny, ale intuitivně jsem cítil, že to vůbec neznamená, že můžu práce nechat, a díky téhle diskuzi jsem získal poprvé pocit, že když ještě vydržím, aby stačilo 3.5%, můžu o tom opravdu seriózně uvažovat a přemýšlet, co dál.

    Hlavní otázka dneška ale zůstává: jaká je míra úspor, na kterou mám cílit? Mám teď jezdit na kole, abych měl v důchodu auto? Mám si přestat péct vlastní chleba, abych měl víc času teď? Mám si do domu pustit elektrikáře nebo instalatéra, když jsem to zatím vždycky nějak vyřešil sám? Mám teď přestat s dětmi jezdit na lyže, abych skončil o rok dřív? Tyhle otázky se pořád vzpírají nějakému pravidlu, podle kterého bych je dokázal správně rozhodnout, takže mám proč číst dál.

    Je mi jasné, že nejsem opravdový extrém, mám kolegy se statisícovými platy, co přespávají v dodávce na firemním parkovišti. Jak poznáte vy, jestli to nepřeháníte?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    WARBABY8: Ceny nemovitosti pujdou nahoru v zavislosti na cene materialu a stavebnich praci a taky s rostoucim poctem obyvatel v lokalite. To, ze je prilezitost ke koupi se rika porad. Dulezity je taky technicky stav veci. Investovat do bytu na pronajem je podle me rizikovejsi nez treba orna puda, ktera je zakladnim statkem, jehoz cenu ovlivnuje mene faktoru. Byt, bytovy dum je na opacnem konci, kdy technicky stav muze ovlivnit vetsi pocet lidi, kteri mohou udelat chybu. Proto je i rizikovejsi. Celkova nalada a nastaveni lidi ve spolecnosti, v tom smyslu, ze si nevazi cizich veci, muze vest k tomu, ze prijem z najmu pokryje rekonstrukci a muze se zacit odznovu. To plati stejne pro byt na vsi i na Vinohradech.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: A v jakou dobu? To si s Navarou myslite, ze ceny nemovitosti pujdou dolu a bude lepsi prilezitost ke koupi?

    Pristupoval bych k tomu portfoliove; mit nemovitost ma smysl az od urcite urovne majetku, jinak jsou vhodnejsi financni aktiva. A neni nemovitost (garaz, parkovaci stani, pozemek) jako nemovitost (byt, dum).
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: V tuto dobu ani náhodou. Navíc to žere čas je potřeba být flexibilní. Musíš zvážit jestli se ti to vyplatí. U jedné nemovitosti ani náhodou, pokud jich už máš 5 a víc a počítáš s tím investovaným časem, je to jiná.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WARBABY8: Když něco dělají všichni, je už pozdě
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Když už se tu zmínil investiční byt. Jaké máte zkušenosti s investičními nemovitostmi? Dá se to opravdu považovat za pasivní příjem? I když mi bylo doporučeno nějakou investiční nemovitost do portfolia zařadit, tak pořád mi to přijde jako hodně práce za relativně nízký výnos.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ACKO: jo, třeba mi poradil že můžu za 5 let vybrat část svyho penzijka, protože mám starou smlouvu, kdy je možná vysluhova penze a zaměstnavatel mi tam nachází spolu se státem slušný peníze. Neříkám že to udělám, ale byla to věc co jsem nevěděl:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ACKO: nejspíše fond premium / privátky? :)
    ACKO
    ACKO --- ---
    WARBABY8: no mně třeba přišlo komický, že jsme rozebírali různé možnosti a já jsem mu hned na začátku řekla, že spíš zvažuju možnost dalšího investičního bytu, on mi to děsně vymlouval, za půl hodiny jsem se ho zeptala, do čeho investuje a on mi řekl, že si bere hypo na investiční byt
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ACKO: já ano. U něčeho jsem zůstal, něco mě i příjemně překvapilo a něco jsem po čase zrušil protože to nenaplnilo očekávání. Hlavní je ta ohraná písnička diverzifikace diverzifikace diverzifikace.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Chtěla bych se zeptat, jestli vám někdy nějaký finanční poradce poradil něco, do čeho jste opravdu šli. Já jsem vždycky měla pocit, že si snad ze mě dělají srandu, když mi nabízí ty svoje produkty. Pokud jsem někam chtěla odložit peníze, tak jsem si něco našla sama. Pak jsem měla jednu zajímavou zkušenost, narazila jsem náhodně na jeden investiční fond české spořitelny a dala jsem tam přebytečné peníze a když jsem ho doporučila kamarádce, tak jí ve spořce řekli, že nic takového neexistuje.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    ja se taky pridam, resp. budu prevazne pasivne sledovat :D

    moje predstava na dnesni penize je mit treba 15-30k mesicne, ale muj hlavni problem je, ze si nenajdu cas si poradne zjistit, do jakych fondu atp to cpat. Uz asi rok me uhani naka poradkyne a ja mam furt pocit, ze to co mi cpou, se strasne nevyplati, ale nemam se k tomu si to srovnat s necim jinym :) (kdyby tak pocive vsichni psali odhadovany vynosy ocisteny o poplatky atp., ze ... resp. aby ti necpali do xichtu hezky graf kde je 5% rocne, ale pak si odectes inflaci a 2.7% poplatek a si nekde :D)

    taky to musi byt neco kde nevadi, kdyz to neni uplne pravidelne, protozre obcas em 3 mesice lienj vydat faktury a nemam prachy a pak mi to prijde vsechno naraz :)

    mno a v tomhle stavu sem treba uz 5 let, kdybych tech 5 let ty prachy cpal do nakyho fondu, misto rozpujcovavani lidem co mi to nikdy nevratej, tak uz tam mozna i skoro sem! :D
    ABAP
    ABAP --- ---
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Chcete se stát rentiérem i bez dědictví? Mnoho Čechů se o to snaží a není to tak nereálné, jak to zní | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-66988210-n26pe-ed565bf836412fd
    ABAP
    ABAP --- ---
    NAVARA: To ano. U nás ke správě rodinného majetku a FN nebylo a stále není dost literatury. Ta zahraniční šetření zdůrazňuje.
    V západním světě je větší zadlužení a jiná struktura výdajů - půjčky na školné, kreditní karty, leasingy, vysoké daně z nemovitostí, velmi drahé zdravotní pojištění.
    Je třeba si to napasovat na naše podmínky.
    Vše je to o přístupu a hledání rovnováhy. Někdo v pohodě ušetří z jakéhokoli příjmu a jiný z miliardy prostě vyrobí dvojnásobný dluh.
    https://www.sport.cz/hokej/nhl/clanek/1997404-hertluv-spoluhrac-v-obrovskych-problemech-vydelal-pres-miliardu-ale-ted-hlasi-bankrot.html
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Dočasné omezení výdajů může být cestou k FN - pokud ty uspořené peníze jsou investovány tak, aby v dohledné době přinesly (pasivní) výnos, který bohatě vynahradí to omezení se.

    Ale mělo by to být součástí plánu, ne se osekat na jedno oblečení prané v Armádě spásy a říkat tomu nový standard…
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: k OBZP patří i OSSZ/ČSSZ, bod 9. https://www.cssz.cz/dobrovolna-ucast-na-pojisteni
    DYNK
    DYNK --- ---
    GHOSTSTALKER: Tahle diskuze by mela byt misto, kde se sejdou lidi usilujici o stejnou vec (FN) a muzou sdilet svoje pristupy k zivotu a idealne se v tom vzajemne inspirovat a podporit.

    Rozdily od tebou zminenych diskuzi:
    Osobni finance - ve FN diskuzi se neresi, kterej je zrovna nejvyhodnejsi sporici ucet, jaky kdo nabizi stavebko atd.
    Obchodovani s cennymi papiry - tam se jede aktivni stockpicking, ne? To mi prijde nerelevantni pro FN, to uz ma bliz k podnikani
    Domacnost - byl jsem tam naposledy pred par lety, kdyz jsem shanel vysavac a vlastne i podle tamnich rad nakoupil.. jak tohle souvisi s FN netusim, ale mozna se obsah klubu vyvinul od te doby jinak


    Stejne by me ale zajimalo jake jsi mel od tehle diskuze ocekavani. Ciste ze zvedavosti.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Možná předbíhám, ovšem souvisí to s tématem.
    https://orangeacademy.cz/clanky/obzp-kdo-to-je/
    Zkušenosti, tipy a triky ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam