• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALTOR: Můžeš to rozepsat? Mě ted penzijko přijde jako dost provar. A navíc ho nemáš když ho potřebuješ. Já nechci jít do důchodu 5let před rakví...

    DYNK: Tak pro burzu je to komodita, tak se tomu nedivím. Ale jiná věc je tím platit státní daně. I když na druhou stranu při deflační křivce by se lidi snažili platit daně dřív než včas :-D
    DYNK
    DYNK --- ---
    CUKI: tím, že instituce nebudou chtít brát krypto bych si nebyl tak jistý. Největší evropská burza se momentálně může přetrhnout, aby umožnila krypto obchodovat.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Odbehnu na chvili od mistniho klevetu mezi zaklady makra a teorie krypta.

    Kdo to neudelal a mate penzijko tak stoji za to mrknout na soucasny nabidky. Zvazuju ze se k tomu vratim a zda se ze conseq/csob vypada ve sve agresivnejsi forme lakave.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Jsi rychlejší :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Pokud jsi majitel té stránky nebo vymyslíš něco podobně "převratného" tak jistě budeš finančně nezávislý :-D

    prostě základ je investovat do něčeho po čem v budoucnu bude větší poptávky než nyní. Pokud přijde válka a nebo nás zmasakruje corona a bude nás tady půlka, tak ani ty nemovitosti nebudou žádné terno...
    MAGE
    MAGE --- ---
    GHOSTSTALKER: Klasika musíš vytvořit něco jako http://www.milliondollarhomepage.com a pak ses za vodou
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: A to mi k financni nezavislosti pomuze jak?
    CUKI
    CUKI --- ---
    k těm bitcoinům, pamatujete na http://www.milliondollarhomepage.com/
    Já si pamatuju dobu, kdy byla de facto prázdná. Tohle je také takové neurčité vlastnictví. Proč kupovat pixel na této stránce, když mohu mít celou svojí stránku, zadarmo? No a podobně je to s BTC :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    ARRAKIS: Tak ono to crypto samo narazí na limit, že instituce ho nebudou chtít brát. Otázka je jak to je vlastně velká část trhu. Úplnej zákaz crypta bude asi složitý, pokud nežiješ v S. Korei a pod.

    Vyvlastňování a měnová reforma hrozí stále. Teď žijeme ve velmi svobodné době, ale je mi jasné že to tak nebude navždy.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ARRAKIS: Ja bych teda dodal, ze mam podobny obavy, ale ne od soucasnyho establishmentu, ale spis budouci SPDv2 s vidlěa (a ideologama misto byznysaku).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ARRAKIS: To se ovšem dostáváme do sféry PostApo, kde vhodným kapitálem je střelivo a plyn do zapalovačů :)

    Což ostatně bylo velmi blízko i za studené války …
    ARRAKIS
    ARRAKIS --- ---
    NAVARA: to se imho vypocitat neda. mnozna se to dalo vypocitat na zapade v roce 1960. osobne vidim v soucasnosti a blizke dobe nasledujici mozny hrozby:
    - currency reset, menove reformy, daneni vkladu na kypersky (a mozna i horsi) zpusob
    - zakaz vseho krypta krome cbdc
    - vyvlastnovani nemovitosti
    - zakaz vlastneni drahych kovu
    - 2030: you will own nothing and you will be happy

    myslim, ze vsech techto veci je bezskrupulozni establishment naprosto v pohode schopen. chci se mylit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    hmmm. bitcoin, pockejte s diskusi az bude za 100k$
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVARA: Jo pravda na tom principu fungujou třeba některé realitky. Důchodce prodá nemovitost, ale může v ní dožít a realitka mu po tu dobu platí nějaký příjem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CUKI: Nemusíš nutně generovat stálý příjem - pokud si stanovíš, že si to ve 100 letech hodíš, pokud se dožiješ, tak si můžeš spočítat kolik musíš nahromadit, aby ti zbylo na utrácení až do konce života.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Ok respektuji. Za mě je například BTC pouze komodita. A vlastně ani to ne. Protože je založena pouze na důvěře, jinou hodnotu nemá.
    Peníze jsou dnes taky založené na důvěře, ale díky tomu že má nad ní někdo reálný dohled a snaží se o mírné inflační pravidlo, je to zároveň platidlo. Což BTC díky neuvěřitelné deflační spirále není. To proto se s tím nedá reálně použitelně platit.

    Ale zpět k tématu. Ta finanční nezávislost předpokládá generaci nějakého přijmu po dobu minimálně zbytku tvého života.
    Tedy peníze jako takové to být ne úplně nemohou, ale nejsou k tomu vhodné, protože se předpokládá právě ta mírně inflační strategie.
    Tedy jinak řečeno, finanční nezávislost je mimo jiné založena také na tom že komodita kterou držím bude mít deflační hodnotu, ze které mohu žít. Což nyní BTC je ale zároveň není :-D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Nenapisi. Nebudu tu znovu resit to, co se Xkrat resilo v jinych diskuzich (BTC, Osobni finance, Cenne papiry...). Uz nemam zajem se k makroekonomickemu dopadu kryptomen vyjadrovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: A napíšeš svůj pohled na ty scénáře blíže? Respektive jednotlivé efekty které se vzájemně prolínají?

    Když narveš do trhu 10x více peněz prostě to s ním silně zamává. Ostatně na tom principu funguje burza...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Ano.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Proč? Koukni jak málo stačilo přiživit peníze na trhu za doby korona krize (respektive spíše ubrat komodity). Co to v tu ránu udělalo z trhem?
    Prostě každá další respektovaná (tedy fungující) měna, stáhne dolů celý trh. Je to kupodivu, jak je vidět, velmi rychlý proces.

    Tedy jinak už velmi dlouhou dobu byly měny na světových trzích svým způsobem kontrolované. Nemohla jen tak vzniknout nová měna. A zároveň žádná měna nemohla jen tak bez přímé a jasně viditelné inflace přidávat další a další peníze do oběhu. To se ale teď nemusí dít. Podle mě už teď se to s cryptem neděje.

    Tedy scénář numero uno: crypto ostatní měny pohltí. Pak bude muset být nějaká externí regulace vzniku dalších měn. V době kdy crypto začínalo to nevadilo, protože hodnota byla mizivá, ale ta bublina roste.

    scénář numero dos: z crypta až už jednoho nebo všech se stane letadlo. To by mohla být také možnost, ale je brzděna tím, že ve světě bylo spoustu černých peněz, které se takto snadno perou. Tedy krom toho že díky těmto transakcím letí crypto nahoru, tak se také jen tak nepotopí. protože bude třeba. Ale ten černý trh se také může jednou nasytit (otázka je jak je vlastně velký)

    numero tres: Státy budou chtít vlastní regulaci a tedy nepřijmou své platby v jiné měně než ve své. To se asi jednou určitě stane. Jak velký to bude mít ve svém důsledku dosah těžko říct.

    numero cuatro: crypto zajde na svou energetickou či materiální náročnost. Ano tvrdí se že efektivnost je větší než u klasického fiat světa, ale není to pravda, nezapočítávají se do toho rovnocenné věci. Tohle se asi jen tak nestane pokud crypto spolkne fiat, ale to bude omezeno scénářem číslo tři.

    Prostě těch možností je strašně moc a pravděpodobně tu bude velký mix těchto i jiných bodů, ale je to v hodně ohledech silně nekontrolovaný a hlavně nekontrolovatelný prostředek.

    Zdají se ti tyhle vlivy jako blbost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam