• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGChodíme!
    Sportovní chůze (aneb běhání pro ty, co už se bojí o své klouby). Žádná pohodová turistika, ale velmi rychlá chůze na delší tratě. Třeba 21 km pod tři hodiny - můj osobní rekord. Nejde o techniku rychlochůze aka Jožka Pribiliněc, ale normální, leč velmi svižnou chůzi v přírodě.
    rozbalit záhlaví
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    První sobotu v Březnu (tedy 1. 3.) je pochod od mé oblíbené pobočky KČT. Já se chystám na 53 km. Tak kdyby chtěl někdo taky vyrazit, na jakoukoli trasu, tak tady je letáček.

FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    ALONSY: Ještě teda, pokud chceš víc chodit, tak dobrý boty jsou naprostý základ. A to i několik různých. Chození tam, kde bude převaha asfaltu je na jiné boty než tam, kde bude více lesních cest a zas úplně jiné boty budou do vysokých hor. To rozhodně nepodcenit, boty jsou naprostý základ. A další základ je dobrej batoh. Vybrat si takovej, kterej ti sedí na zádech, není ti malý, vyzkoušet si ho v obchodě se zátěží, pozapínat bederák a hrudní popruh. A to i u malého batůžku na jednodenní výlety.
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    ALONSY: Racionálních důvodů můžou být mraky. Myslím, že je fakt klíčový rozlišovat, kdy něco bolí únavou (nemám fyzičku a nabírám ji, namáhá se sval, co byl slabej a to bolí) a kdy něco bolí, protože je to nemocný. Nemocný věci je třeba léčit, nikoliv zatěžovat. Nech se okouknou fyzioterapeutem, případně ortopedem, než budeš pokračovat v zátěži (což je i 10k kroků). A chodit v blbých botách skutečně může způsobit celotělový potíže, který se pak napravujou roky, pokud to vůbec jde.

Zažila jsem něco podobnýho a nepřeju to peklo nikomu dalšímu.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ALONSY: začal bych těma botama. Nevím v čem je máš blbý, ale tělo špatnou chůzí kompenzuje přes záda.
    A jestli se sypeš už po kilometru, tak si dojdi na fyzio.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    KURE: diky. :-)
    Tím, jak chci chodit po horách, hledám spíš treckovy.

Dneska jsem dala klasický okruh. Je to čím dál tím horší. :-/
    Už po kilometr mi náramek hlásil splněný cil kalorií, jak mi bušilo srdce...

FOOTFAN: snažím se držet ramena dole a nekroutit se žádným směrem. Ale držení těla určitě nemám top a můžu na to zapomínat.

Docela mě šokujete těmi měsíci... Na druhou stranu se aspoň míň obávám, že je se mnou něco špatně...

A posílám aspoň dnešní fotky ať jen nekecám :-)

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Tiez mi protestuje rameno, obzvlast po dlhsej chodzi s plnym batohom. Ale ja mam roky problem so stuhnutymi svalmi okolo krku, ramien a lopatiek (a nasledne migrenami) a tiez nic moc drzanie tela. Najviac zatial dlhodobo pomohlo striedat rozne druhy pohybu a davat si pozor na to, v akej polohe sa valam na gauci pri oddychu.

Plus teda po dlhsej dobe bez pohybu byva to zlepsovanie fakt extra pomale. Minuly rok to po marodeni bolo az niekolko mesiacov do navratu do nejakeho pouzitelneho stavu.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    ALONSY: Může to být špatným držením těla a tím, že přetěžuješ jednu stranu. A batoh to jen zhorší. Hůlky by naopak pomoci mohly. Mně na nich vždycky přijde otravné přenastavování, podle toho jestli rovina, z kopce nebo do kopce.
    KURE
    KURE --- ---
    ALONSY: před dávnými a dávnými lety, když jsem se doslechl o nordic walking, tak jsem chtěl hned pořádný, takže jsem vzal nějaký drHÝ dvoudílný teleskopicky Leki. Pak jsem zjistil, že potřebuju delší, takže jsem je věnoval mamince a koupil ještě dražší třídílný leki. No úplně toho nelituju protože teď, skoro o deset let později jako když najdeš.
    nějaký takový https://www.skolachuze.cz/index.php?produkt=461&gad_source=1&mwg_rnd=1519387

Sranda stranou, na leki mě baví že máš takovou jako "rukavičku" kterou snadno palcem odklikneš z hůlky takže při zastávce na napití a čůrání je minimální oser s manipulací. Navíc ta rukavička dobře přenáší sílu, takže při delší či ostřejší chůzi nemáš unavený ruce (někdy to nepřipínám protože naopak chci cvičit úchop)
    Maj korkovej grip, takže jsou příjemný do ruky v zimě v létě a ty moje nejsou dýlkově stavitelný takže nemusim nic štelovat.
    Zkušenost s levnejma hůlkama měla mami, kdy se jí nějaká noname doslova rozpadla v ruce. (pak jsem ji dal ty svoje)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FOOTFAN: Lehký, s vodou a mikinou. :-)
    Chtěla bych si tam časem hodit nějakou váhu, ale zatím mam co dělat sama se sebou.

KURE: Uf uf. Ráda čtu, že se to zlepšilo.
    Hůlky 100% chci. Mam problémy s lymfou v ruce a věřím, že to i tomu uleví. Jo, bez protahování to absolutně nejde. Ale zaměřím se na to ještě víc.

Máš doporučení na hůlky? :-) Přemýšlím, jestli zkusit levné a pak nadávat, že jsem rovnou nešla do pořádných. Což tak na 99 % dopadne, ale poradit si nechám. :)
    KURE
    KURE --- ---
    ALONSY: měl jsem zjara rekonvalescenci z naprostý nuly. Při chůzi mě bolelo rameno. Pomáhalo když jsem měl hůlky a pak pomáhalo se tu a tam protáhnout zakroužit rukama, prostě to rameno rozcvičovat. nemam přesný údaje ale trvalo to několik měsíců než mě to přestalo trápit (ale teda sledoval jsem pozvolnej pokrok)
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    ALONSY: S batohem na zádech nebo bez?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Je nějaký racionální důvod, proč mě z procházek bolí rameno?
    Nohy a kyčle chápu, mam blbý boty a teď nechci kupovat nový.

Ale jakmile mam 10k a víc kroků, tak prostě rameno hlásí konečnou.

Chodím od ledna průměr kolem těch 10k a furt všechno otravně bolí a nelepším se. Teď už navíc začínám být vyčerpaná, že je pro mě i 6k celkem náročných.

Jednou jsem dala 10 km rychlostí kilometr za 10 minut, ale byla fakt náročná a jednorázová záležitost po rovince.

O kopcích nemluvím.

Dneska jsem se ploužila naprosto průměrnou rychlostí a stejně jsem zlikvidovaná. Není mi ani 40, tak bych se neměla tak rozpadat... Trochu mě to znervózňuje, po dvou měsících už bych prostě nemusela tak trpět, ne? :-)

Můj sen je dát jednou Stezku Českem. Takhle bych se nedoplazila ani ke startu...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Zisťujem, že tie hodinové prechádzky po práci sú celkom návykové. A dnes som si k nej pridala ešte aj jednu "nočnú". :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Chození pozpátku má mnohé zdravotní i mozkové benefity
    Why walking backwards can be good for your health and brain
    https://www.bbc.com/future/article/20231110-why-walking-backwards-can-be-good-for-your-health-and-brain
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    Vyšlo to nádherně...Jedlová a Tolštejn

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Dnes nejakých 13 km. Hmla a sneh, ale bolo to veľmi príjemné.

Akurát hodinky sa teraz tvária, že by som mala oddychovať cez 50 hodín. :D

SITH
    SITH --- ---
    já si dneska tady dal zimní mrazivou procházku a šlo se skvěle

WRNQ
    WRNQ --- ---
    SITH: Tam to kde, ale v úseku kolem Třeštiboku to musíš vzít po kolejích nebo právě vrchem přes vyhlídku
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Necítila som sa ešte na celodenný výlet, tak som vyrazila na menšiu prechádzku po meste. Plán bol tak do 5 km. :)

CURFEW
    CURFEW --- ---
    Dnes se psi.ve sluchátkách psy

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam