KOC256: Potom podle mě tyhle nové systémy nepotřebuješ. Pro mě je jejich největší přínos když si zapisuješ věci, u kterých není ihned jasné, kam bys je v hierarchii zařadil - náhodné myšlenky a pozorování, kreativní práce, výzkum... Narazíš na něco zajímavého, co by se ti mohlo později hodit anebo přímo víš že to někde použiješ, ale buďto by tě zdržovalo vymýšlet do jaké kategorie tu poznámku uložit, anebo bys ji třeba uložil na místo, které její náplň úplně nevystihuje, takže až se k ní budeš chtít vrátit, tak ji buďto nenajdeš nebo si na ni nevzpomeneš.
Výhoda backlinkovacích systémů je v tom, že ti tahle práce zčásti odpadá - poznámku prostě napíšeš a dáš k ní několik relevantních tagů (které mohou vystihovat jak téma poznámky, tak její typ - náhodná myšlenka, výpisek z článku, citace z knihy...), čímž ji efektivně vložíš na několik míst zároveň a spojíš ji se všemi relevantními tématy. Díky tomu je potom snadnější ji (mentálně) propojit s ostatními souvisejícími poznámkami a efektivně ji využít. A když potřebuješ nějakou část poznámek reorganizovat protože zjistíš že sis svůj poznámkový systém vymyslel blbě, je to v tomhle tagovacím systému podle mě o něco méně práce.