MBR: ja jenom, ze ja bych Windows na handheld PC uz nebral, tak lovim jiny pohledy na vec :) ... takhle, chapu ze gamepass a anti-cheat muzou byt deal braker, to na SteamOS nejde - ale s emulatory jsem na SD nemel problem, zvladl jsem i GOG, Epic a piratsky SW ... neni to tak ze by na SteamOS bezelo uplne vsechno, ale stejnou zkusenost mam i s Windows u starsich her :D (dokonce jsem na SD dohral par her, co jsou vyslovene oznacene jako "nekompatibilni" ... casto staci jenom nastavit Proton GE a uz to jede) - jinak nevim co za SW potrebujes do prace, ale dneska uz vice mene vsechno ma linux verzi nebo bezi jednoduse v prohlizeci, vyjma par SW, ktery bych se stejne na handheldu poustet neodvazoval
co se vykonu tyce, tak od stejneho HW dostanes vetsinou vetsi vykon se SteamOS, uz jenom protoze Proton ma mensi overhead, nez vsechen ten bloat, co bezi normalne ve Widlich na pozadi - plus treba s Elden Ring se stalo, ze na SD bezel lip nez na kterymkoliv PC s Win, protoze ta hra se zadrhavala na kompilaci shaderu, nehlede na to jak silny procesor mas - na SD Steam primo distribuuje predkompilovany shadery a vse bezi hladce :)
a pak ma SteamOS obrovsky vyhody typu, ze ma napr. funkcni sleep mode
(a uprimne i po HW strance preferuju SD pred ROG Ally, ale to je moje preference, chapu ze nekdo da prednost treba tomu Ally ... je to protoze Ally je sice vykonejsi, ale taky vic zere baterku a pri stejnym TDP o moc vic FPS neda, takze vetsi vykon ma vlastne jen kdyz clovek hraje pripojenej kabelem do zdi - VRR displej je sice fajn, ale ja stejne vetsinou omezuju FPS, kvuli baterce, takze v praxi mi to je fuk, a stejne tak rozliseni, 720p je na takhle velkej displej naprosto dostatecny, a vykreslovat vic pixelu zas potrebuje vetsi vykon a vic zere baterku - a pokud bych mel hrat hru bezici interne na 720p, tak bude lip vypadat na 720p displeji, nez upscalenuty na 1080p, ale to je osobni preference)