• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dneska sem se vrátil k jednomu polotovaru, který jsem si připravil asi před půl rokem, bohužel materiál byl na jednom místě hodně ztrouchnivělý, tak místo do kamen sem to zkusil prolit epoxidem - žádná sláva, většinu mi to dřevo vypilo :D nakonec i pres spoustu chyb se mi z toho něco vyřídit podařilo. Jo a taky mi upadla tvl...

    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dnešní dubovy talíři/miska :D

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Není to přímo soustružení, ale takový dlouhodobý projekt, který k tomu patři....dneska z klád na dalš fázi...

    ZCR
    ZCR --- ---
    GHOSTDOGG: u toho tisu ještě přesněji - jedované není jen to oplodí (míšek), ale pecička v něm jedovatá je.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: A když už se tady soustruží, tak akát je moje první volba na rukojeti struhů i běžných dlát. Nepraská, pruží a je nesmrtelnej.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GHOSTDOGG: jj, přesně tak to je. Dělal jsem s akátem mockrát a ten prach je neskutečnej humus, pálí to v očích i v nose. U některých lidí to umí i alergickou reakci na kůži, ale to se mě naštěstí netýkalo. Ale když se to uzavře nějakou povrchovkou, mělo by to být v klidu. A ano, kuchyňské věci bych z toho nedělal, jinak cokoli.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JOSEF_K: Me pardon, napsal jsem to nešťasťně. (I tu wiki jsem rozklikával.) Měl jsem na mysli finální výrobek s povrchovkou. Prkýnko do kuchyně bych z toho nedělal, ale zmíněná rukojeť by neměla být problém. Nebo se pletu? Ochranné pomůcky při zpracování masivu jsou imho samozřejmost všech rozumných lidí.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    U toho akátu bych přece jen zkusil alespoň tu wiki, když už nic jiného: "Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně čerstvá semena a kůra."

    Plus pokud to dřevo nenapadají žádní brouci, houby ani plísně, což skutečně nenapadají, tak to zřejmě má nějaký chemický důvod...

    Jinými slovy: ano, je to krásný, pevný a obecně zajímavý dřevo, ale když z toho něco děláte, tak polomasku s kvalitními filtry + těsnící brýle proti prachu v očích velmi doporučuju.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTDOGG: díky za doplnění, tak si to ten mozek přece jen úplně nevymyslel ;)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MLIKARNA: Afaik akát je jedovatý jako strom, ale ne sušeným dřevem. Vypouští nějaké látky kořeny do svého okolí, které zabíjí okolní rostliny. Popíchat se trny, taky není zcela příjemné, a většinou se z toho dělají menší boláky. Ale dřevo by mělo být bezpečné, plus se vcelku běžně používá. V tomto ohledu je asi nejnebezpečnější tis, jehož dřevo (sic!) je silně jedovaté oproti červeným plodům, které nejsou jedovaté vůbec (ač si zpravidla lidé myslí pravý opak).
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WRONSKI: měl jsem pocit že akát je jedovatej ale Google mi to nakonec nepotvrdil...tak asi ok :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    HONCKA: Mam teda mensi soustruh a nemuzu si tam dovolit na mokrem nevyrovnanem spalku takove otacky. Jedu zpocatku 250-300 otacek, ale mnohem agresivnejsi rez. Kdyz se to kousne, tak zacne prokluzovat remen. Paku na struhu mas obrovskou, to udrzis v ruce a nevyrazi ti to. Akorat se teda citim bezpecne s 16 mm struhem, slabsi bych na to nebrala.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Tohle jsem obdivoval, btw jakou má ten soustruh sílu, co jsem se díval např na tohle video
    Woodturning - Hawthorn Lamp
    https://youtu.be/dli6cIZ6Q2w

    Tak bych se bál, že u těch fakt hrubých polotovarů, když se to o něco kousne, tak to musí strašně nabít držku
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Obcas mam potrebu udela nejakou rukojet. Tchan mi dal par kousku akatu - ma cenu se s tim susit, nebo mam radsi rovnou shanet neco jineho?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    U tohohle mě překvapila ta "brutalita" https://www.youtube.com/watch?v=_KdPGAqXOds
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Tenhle youtube kanál asi znáte https://www.youtube.com/c/TurnAWoodBowl
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: jo...to je mi jasný
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Ono zalezi jestli pak delas vnitrek, vnejsek nebo rovnou plochu. Na vnejsek je konkavni plocha spis vyhoda. Na vnitrek zase muzes udelat odbrouseni paty a tim snizis delku brusne plochy. Pracuje se s tim pak lip a pouziva se to hlavne u vnitrniho dna misek. No a pro rovne plochy je zase lepsi to mit co nejrovnejsi a nejdelsi.
    Ono to neni tak, ze se 160 mm kotoucem to prestane fungovat, ale proste vetsi kotouc je o kousek lepsi.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: ten catch dává smysl. Jinak si myslím, že v praxi je ten nábrus tak krátký že se to neprojeví.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Cim mensi prumer kotouce, tim vic je konkavni brousena plocha a ty potrebujes co neplossi plochu. Uz je to teda hodne let, co jsem cetla duvod a ted nemuzu najit zdroj, ale jestli si dobre pamatuju, tak u hlubsi konkavni plochy je vetsi sance na catch.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam