• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    Pojďme si povídat o soustružení, pro někoho práce, pro někoho koníček. Rady, tipy, doporučení, srazy, zkrátka místo kde se můžou potkat fanoušci a fanynky točícího se dřeva...

    Na nástěnce nově najdete seznam nyxích soustružníků, pro přidání napište sem nebo rovnou do pošty.
    rozbalit záhlaví
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: No ale porad to jeste nepuci, takze +- mesic IMO nehraje takovou roli. Jestli to popraska, tak si aspon muzes pohrat s epoxidem :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: tak rozhodně se stromy kácejí v době vegetačního klidu. A tohle je hodně na hraně. Letos je teplá zima. Takže nejspíš už mimo vegetační klid.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: No ale tak to normalne funguje. Udelas si z toho co nejrychleji polotovary, zabalujes to do pilin a novinoveho papiru. Staras se o to, aby to nezplesnivelo. Pak to rok nechas vyschnout a teprve potom je z toho miska.
    Blby je akorat to, ze ovocny stromy hodne praskaji
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    MERISCZ: holt to dáš na pár let někam vyschnout
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    THAIGRR: to bude pěkně plné vody :-(
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    "Cca za měsíc se chystám kácet hrušeň, nevyužil by někdo dřevo? Já to jinak spálim v kamnech. Třebusice u Kladna"
    [NA_PYCZU @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    WEWERKA:
    MLIKARNA: Obecně prach z tvrdých dřevin a exotických není vůbec zdravý. Konkrétněji dub a buk a exoty jsou rakovinotvorné afaik. Takže taky doporučuju alespoň obyč respirátor mít pořád. Zrovna u soustružení je prachu spousta a předpokládám, že jde asi především o mikročástice, který ti zůstanou v plicích. Je to docela logický.

    Tu 3M polomasku můžu taky doporučit. Pořídil jsem ji na základě referencí zde na nyxu a vydržíš v tom bez problému celý den. Mají skvěle řešenou ergonomii.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: asi tady už bylo všechno řečeno. U mě základ je, že k čemukoliv, co se točí se nepřiblížím s volným rukávem. Proto tam na videu mám speciálně tuhle mikinu, co má dlouhý a těsný náplet. A i tak je to blbě. Příště si počkám, až se dílna vytopí víc.
    Brýle používám většinou pořád. Respirátor jen na broušení a ne vždycky (musím ještě dodělat uchycení odtahu).
    Jiří Tovaryš ve skupině je
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Ten Honeywell stit muzu doporucit. Nestoji moc a je fakt super. Drzi skvele, moc neomezuje, ve vyhledu o nem prakticky nevis (kdyz jej obcas omyjes) a pusobi hodne robustne.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WEWERKA: když nad tím přemýšlím tak možná chvílemi a nevědomky :D
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Drzis si levou rukou zapesti, kdyz pravou brousis?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    ZCR: jojo, taky mě to už majzlo ale naštěstí v mezích, párkrát mi to při broušení vnitřku misky otočilo prsty a zápěstí :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    MLIKARNA: (a jinak - hlavně bacha na hlavu/sklíčidlo... dávám si majzla, a stejně už mě párkrát pěkně sekla nebo praštila přes prsty)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Díky oběma :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    MLIKARNA: imho je to úplně jednoduché - primární je stroj jako takový, ne obráběný materiál, a co se může někde zachytit a namotat, to je potenciální průser, kor když to na tobě drží dost pevně, aby tě to přitáhlo a namotalo taky... (kovové špony jsou kapitola sama pro sebe, a taky teda mívají mnohem vyšší teplotu než vůbec dřevěné můžou mít (proto se tak krásně barví náběhovými barvami, u oceli))
    Zbytek je na zvážení každého soudruha, instruktážních videí pro silné povahy je po netu dost.

    Za mě - maska (nebo aspoň respirátor), štít (delší, aby trochu kryl i krk), rukávy ne, rukavice kvůli citu ne, ale tam si výjimku dovedu představit.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Jo, u celeho. Prach z dreva muze byt rakovinotvorny (napr. ten dub, se kterym delas docela casto, tak ten urcite je) a male castice vznikaji i pri beznem opracovani. kdybys mel otevreny okno a ventilator na jedny strane, tak to by se pak dalo i bez masky.
    3M polomasku muzu nosit treba 2-3 hodiny a vubec mi nevadi. Mam malou mistnost, tam se casticemi prostor zaplni hned a odsavam jen pri brouseni. Cisticku vzduchu mam DIY, ale v jine mistnosti. Velka cisticka visici u stropu by mi zabrala moc mista.
    Navic odsavani nemusi ty nejmensi castice odfiltrovat uplne, tak ta maska je proste jistota. Cisticka by ti ten prostor mela vycistit dokonale, ale nez ten vzduch v mistnosti dorotuje do cisticky, tak se toho muzes nadychat.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WEWERKA: u celého procesu soustružení? Já si respirátor nasazuju jen na broušení...každopádně příští měsíc chci zkompletovat vybavení dílny a dokoupit odsávání a čističku vzduchu, slibuju si od toho bezprasnost, je to naivní představa?
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MLIKARNA: Kdyz jeste mluvime o bezpecnosti, tak u soustruzeni mam neustale polomasku 3M s P3 filtrem. S tim stitem funguje dobre. Mela jsem i jine polomasky a tam se treba filtry nevesly pod stit.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    WEWERKA: na ten štít sem se koukal, asi do něj půjdu...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Struh se da namacet do nadoby s vodou, to ho zchladi velice rychle.

    Stit Bionic je naprosto super
    Honeywell AIDC Bionic 1011624 pracovní ochranný štít černá, transparentní DIN EN 166, DIN EN 169, DIN EN 170 | Conrad.cz
    https://www.conrad.cz/p/honeywell-aidc-bionic-1011624-pracovni-ochranny-stit-cerna-transparentni-din-en-166-din-en-169-din-en-170-839229

    Na obleceni se kdysi na starem soustruznickem foru ( https://www.rezbarstvo.sk/diskusia/viewforum.php?f=4 ) delala hromadna objednavka a mam diky tomu velky zeleny oblek s vysokym limcem. Struziny pak nemam za trickem :) Rukavy se daji stahnout. Jestli se na FB vyskytuje jiri tovarys, tak se ho zkus optat. Ten to zarizoval.

    Rukavice nepouzivam, nemela bych pak potrebny cit v ruce. Dilnu mam ale vytapenou.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Tak pojďme otevřít téma bezpečnosti - štíty vs brýle, rukáv nerukav a rukavice nerukavice...

    Poučku o tom, že u točících se věci by člověk neměl mít rukavice potažmo dlouhý rukáv znám, nicméně např na tom soustružnickým kurzu jsem se explicitně ptal, jestli to vadí nebo ne a bylo mi řečeno, že ta poučka platí primárně při obrábění kovů, kde hrozí chycení špony nebo ostrého kusu kovů, což prý u dřeva nehrozí, navíc někdy jsou hobliny a struh dost horký takže rukavice jsou dokonce potřeba.

    Sám tedy soustružim v nezatepleny dílně takže tam je kosa a všechno studený, takže mám normálně zimní bundu a rukavice, obyč pracovní jsem vyměnil za bezprsté cyklistické. Štít mám nějaky obyč z Hornbachu a zatím se na něj jen práší, používám jen brýle (tipnu si, že asi jen do doby než mi něco pořádně uletí)...

    ...co vy?

    Jo a natacim normálně na mobil, mám to uchyceny na takovým jutuberskym držáku co má i kruhové led světlo, sebral sem to manželce co to měla na selficka s prckem :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam