• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Včera jsem zkusil proužky, jak to říct, not great, not terrible :D
    Woodturning birch plate with stripes in 2 minutes
    https://youtu.be/Boku_km-Icg
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    IXTREMIST: Ja to tak uplne v ruce nepoznam. Kdyz to delam rucne, tak si na to beru burnisher nebo diamantovou kartu (tou to zase tak moc dobre nejde). Jinak to delam na dvoukotoucove brusce. Nehtem tam citim hranu, ale jestli je kulata nebo vytazena, to nepoznam. Podle me to tak neznatelna hrana, ze budou rezat podobne obe (na skrabaku).
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Koukám, že jsem to asi na těch videích nikdy nevnímal, že brousí po směru. Což mě pak přijde vtipné, že má vypínač z druhé strany :-)

    I na jejich youtube to tak mají https://www.youtube.com/watch?v=v7V4bjePKkM
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    WEWERKA: Větší sklon= větší úhel. pokud jde o úhly 70° a víc, jde právě o to vytažení hrany. proti směru ji budeš kulatit.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Skrabaky se vetsinou brousi okolo 80 stupnu tzn. vetsi sklon tady bude znamenat, ze se to priblizuje 90 stupnum. Ma to tu logiku jak popisuje dole IXTREMIST, ze prave vytahujes hranu, ktera prave u skrabaku dela vlastni rez.
    Kdyz tu hranu delam rucne, tak jedu taky v podobnem smeru jako Tormek.

    Osobne bych si tipla (jen hadam, tormeka jsem nemela v ruce), ze ten kotouc je mekky a hrozi jeho poskozeni, kdyby se to tocilo proti.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    IXTREMIST: takže "větší sklon ostří" = menší úhel? Jinak si neumím vysvětlit tu větu z manuálu.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Brousis po směru většinu jednostranných nástrojů, protože potřebuješ vytáhnout jehlu. následně ji zpracujes na kůži, tak aby tam nebyla - strana bez fazety díky tomu zůstává dokonale hladká a rovná bez mikroiniciatoru lomu.
    Proti směru potom ostří vylameš. je důležité si uvědomit, že nástroj s jednou fazetou má 2x menší úhel ostří, tzn tendence k lomu kvadraticky vyšší.
    Navíc pokud vezmeš stranu bez fazety na kotouči, vybrousis rádius, což je špatně.
    Toliko vyjádření od mne, kováře a hlavně nožíře. :-)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    MERISCZ: já to pochopil jako jednu skupinu - dláta s větším sklonem ostří no...tak třeba nás někdo doplní :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: jako škrabák a podobný dláta chápu. Na brusném kameni je brousíš tedy oběma směry, ale dává to smysl. Protože je pak brousíš z obou stran, aby jsi strhl grot. U dutiny nebo vřetenového je mi to záhadou.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Čaues soustružníci, včera sem natočil krátký video jak ostřím struhy na pomaloběžný brusce v kombinaci s připravkem od Tormeku, když jsem byl na kurzu u Jirky Chmelaře (krása dřeva) tak mně to naučil brousit po směru otáčejícího se kotouče, což je zdá se poměrně nestandardní, hledal jsem proto nějaké info a našel jsem jen toto: " Škrabáky a jiná soustružnická dláta s větším sklonem ostří se brousí po směru otáčení brusného kamene."

    Zdroj: https://www.simek.eu/static/_user/uploads/stahuj/tormek-navod_cz_2017.vmvxv.pdf

    Bohužel se mi zatím nepodařilo najít info v čem je výhoda nebo jaké je opodstatnění, tak třeba někdo ví a doplní? :)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Sharpening Bowl and Spindle Gouges using Tormek bowl jig
    https://youtu.be/bLPdFXiHrRo
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Slepenec americkýho ořechu, sice je to sraní na tři dny ale s výsledkem jsem celkem spoko :)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Woodturning black walnut beautiful bowl made of 18 pieces
    https://www.youtube.com/watch?v=7_mS-Wc852o
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    MERISCZ: bohužel nemám ale je to dost mokrý, takže jsem jel lehce 80 100 120 150 a olej...ty mokrý kusy mám jen jako trénink...
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    MLIKARNA: koukám teď na tvoje nejnovější video https://www.youtube.com/watch?v=gWH_JWaZ444 máš nějaký fotky před broušením?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: a taky ještě jak velké to jsou kusy. Já teď vše, co jde na uskladnění a jde to dělám cca na metr dlouhé. Počítám s tím, že čela pak odříznu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Jestli je to na misky, tak treba tresen popraska (zatrena a skladovana v zime venku) do 3 tydnu (vlastni zkusenost). Zatreni pomuze na chvili, musi se z toho okamzite udelat polotovar a ten pak dal zakryt napr. do mokrych pilin, navoskovat, do novinoveho papiru nebo i je tu i varianta to davat do lihu.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: já mám teď v dílně 7 stupňů a hrozně vlhko. Tak to tam nenechávám ani přes noc. Všechno musím hned odnášet.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    MERISCZ: no to je otazka, venkovni boudu kam bych to na par let schoval a vnitrni v dilne, tam je uz asi dost teplo 16-20
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: a taky záleží, kam to pak chceš dát
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam