• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    Pojďme si povídat o soustružení, pro někoho práce, pro někoho koníček. Rady, tipy, doporučení, srazy, zkrátka místo kde se můžou potkat fanoušci a fanynky točícího se dřeva...

    Na nástěnce nově najdete seznam nyxích soustružníků, pro přidání napište sem nebo rovnou do pošty.
    rozbalit záhlaví
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Jeste jsem nasla dalsi.
    Reviewing the Oneway Drill Wizard, accessory for Wood Lathe
    https://www.youtube.com/watch?v=BLqamgoL_OQ
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Diky.

    Wood Lathe Drilling Jig : 6 Steps (with Pictures) - Instructables
    https://www.instructables.com/Wood-Lathe-Drilling-Jig/

    Pak treba tady:
    Woodturning Indexing Hole Jig
    https://www.youtube.com/watch?v=nknQPVk3LwY

    https://www.youtube.com/watch?v=COsdJKt7NgM
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Doslechl jsem se, že místo opěrky se dá připevnit i vrtačka na přesné vrtání při aretaci. Je to něco home-made nebo se to dá někde koupit? Našel jsem ani jak to pojmenovat :)

    WEWERKA: Moc pěkné.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tady je to druhe pouziti, opracovani konce. U sklicidla je stena cca 3,5 mm, takze to uplnout silou proste nejde. S lunetou se ten konec da opracovat uplne krasne. Trosku vibrace tam jsou, ale kdyz se ubira pomalu (ten buk je hodne tvrdy), tak bez problemu.

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    OMNISLASH: já nikdy nerozporoval funkci lunety. Mě zajímal ten konkrétní důvod. Což jsem se dozvěděl. Nedíval jsem se před tím na točnou délku soustruhu, který má. A mimo vrtání tam u toho co jsem dělal já nic nebezpečného není. Vše drží tak jak má. A tak vysokou přesnost u heftu jsem neřešil. Wewerka ho má velice přesný a precizně vyrobený.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MERISCZ: To.. je zajimava cesta :) V tom prilade si dovolim tvrdit, ze luneta je mnohem presnejsi, komfortnejsi a bezpecnejsi. Tak nejak je na to proste delana.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    OMNISLASH: vyvrtal jsem si díru a upnul za tyčovinu uvnitř té díry. Naproti jsem měl hrot. Díru jsem vrtal tak, že jsem měl vrtačkové sklíčidlo ve vřetenu a dřevo v ruce.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Muj soustruh ma podle udaju vyrobce osovou vzdalenost 45 cm. Ten kus mel 51,5 cm. Kdyz navic das do koniku vrtackove sklicidlo s forster vrtakem, tak ta vzdalenost je o hodne mensi. Do stolni vrtacky se mi to neveslo o par cm a stejne pochybuju, ze by to bylo rovny pri te delce. V ruce to nedas rovne ani nahodou, to se musi otacet proti sobe a i tak je to obcas loterie. Podle sablony (kus dreva s predvrtanou dirou) se da jet ale treba jen centak, pak to muze ujizdet.
    Vcera jsem delala dalsi, prumer 20.6 a 9 cm hloubku. Protoze mi 20 forstner vrtak zacal litat, tak jsem to musela udelat 18. Tou 20 jsem to pak jen projela a zbytek doladila uzkym karbidovym struhem. Nepujde to tam nacpat kladivem, ale zaleju to epoxidem.
    Proste bez lunety bych byla uplne ztracena.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MERISCZ: A jak to bez te lunety vrtas?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: jsi asi první, co slyším, že na hefty používá lunetu (nic proti tomu)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: 1) Prvni sadu jsem si kupovala od Crown. Hned jako dalsi jsem si od nich poridila dutinovy struh a dobre se mi s nim pracuje. Proste jsem na to zvykla uz od zacatku. Odhadem 80% vsech struhu mam od Crownu. Kdyz mam v ruce Sorbyho nebo Easy Wood Tools, tak se to taky nedrzi uplne spatne, ale osobne mi Crown vyhovuje nejvic. Ten novy struh uz neni presna kopie. Uprostred je stejny konkavni profil, ale konec napravo je vicemene rovny.
    2) Lunetu jsem v tomhle pripade pouzila 2x. Poprve jak je na fotce, kdyz soustruzim misto s otvorem. Vezmes forstner vrtak do vrtacky, nechas ho jen za behu soustruhu zakousnout se do dreva. Kdyz si to udela drazku, tak pustis i vrtacku a udelas krasnou diru. Jeste predtim jsem si predvrtala diru hodne tenkym vrtakem, aby forstner vrtak lip sledoval cestu.
    I kdybys mel dlouhe loze a konik se tam vesel, tak u dlouheho obrobku stejne chces udelat stabilizaci, takze by se luneta hodila i tak. Priklad jsou treba vyssi vazy pri delani vnitrku atd.
    No a po dokonceni (nalakovani, navoskovani) rukojeti jsem na druhou stranu dala sklicidlo. Upnula jsem to v miste, kde je misto pro krouzek. Na druhou stranu lunetu a opracovala jsem zakulaceni na konci. Pod kolecka jsem dala modrou pasku, takze to neposkodilo lak.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Tak takhle nakonec dopadla po PU ta miska a dvě dnešní (fotky fak musím nějak zlepšit)

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: mám dva dotazy (ty čísla jsou u nich jen pro lepší orientaci):
    1. je jiný důvod toho přesného kopírování Crowna než to, že jsi chtěla kopii?
    2. na co jsi potřebovala tu lunetu? Nezkoumal točnou délku tvého soustruhu, protože se to stejně liší tím, jaké máš hroty.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Nova rukojet z pareneho buku. Tentokrat to bylo teda na hrane. Vic jak 51,5 cm uz na soustruh nedostanu :) Konik visel napul ve vzduchu a pri opracovani v lunete byla podperka na druhe strane, abych se tam vubec dostala. Jeste na druhy strane nebylo sklicidlo, ale jen narazeci hrot, takze mi to kazdou chvili vyskakovalo ven :) Proste zabava. Kazdopadne luneta je naprosto bozska vec a nechapu, proc jsem si ji nevyrobila uz pred lety.
    Kdyz pak porovnate novy rukojet se starou cuketou, tak rozdil je teda dost znacny :)

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Pro zajímavost, když se tu bavíme o Adamovi
    Gurtool Medajlonek
    https://www.youtube.com/watch?v=wrzCh0N6Wgs
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: to jsem pochopil. Jen jsem to chtěl "doplnit".
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Primarne jsem jen chtela ukazat jiny profil, ne delku nabrusu. Mozna bude lepsi kdyz to vyfotim zepredu.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: koukám blbě, nebo porovnáváš krátký a dlouhý nábrus?

    HILFIK: já první koupil 13 dlouhou od Adama a s tou udělám misku od A-Z. Pak jsem si po tom, co už jsem tušil, že chci koupit pořídil 16 dlouho a 14 lite krátkou (tý jsem ubrousil patu pro lepší úhel na dno misek) taky od Adama. 13 jsem kupoval s heftem od něj. Se struhama od Adama určitě neuděláš chybu.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste porovnani Adama a Crown. Neni to uplne videt, ale Crown je U a Adam spis V. Mozna dela i jine tvary, tohle je struh z roku 2017.

    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste pridavam nabrusy. Zleva doprava:
    12 mm podbrouseny struh na dna (pouzivam velice zridka, ale obcas se hodi). Tradicni nabrus, ostatni jsou fingernail.
    16 mm od Adama (vepredu)
    13 mm Crown (vzadu)
    16 mm Crown (vepredu)
    13 mm od Adama

    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    OMNISLASH: Pardon za to zmateni. Chtel jsem rict 12 a 16. Nemam struhy pri ruce, stoji v dilne :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    HILFIK: Mam od Adama dva dutinove. Ten vetsi jsem jeste nezkousela, teprve nedavno jsem si na nej udelala rukojet. Ale ten 13 mm jsem zkousela a kraji primo z vyroby naprosto uzasne. Je trosku agresivni (uhel), takze ho pouzivam jen nekdy. Bud na dokoncovat prace nebo kdyz to s jinym struhem nejde. Musi se s nim umet.
    Jako primarni struh mam Crown 16 mm dutinovy a s nim delam 90% vsech rezu. Hodi se na naprostou vetsinu rezu na misce, i treba na shear scraping (mam tam dlouhe rohy) a klidne i na agresivni rezy do mokreho dreva.

    Crown Heavy-duty Bowl Gouge, PRO-PM, Blade Width 16 mm | Standard woodturning tools | Dictum
    https://www.dictum.com/en/standard-woodturning-tools-bagba/crown-heavy-duty-bowl-gouge-pro-pm-blade-width-16-mm-701976
    Tady mas odkaz na PRO-PM verzi (lepsi ocel), tu beznou variantu nemaji skladem.

    Mam tam trosku vetsi uhel nez na tom od Adama. S uhly a nabrusy to chce trosku experimentovat nez si clovek zvykne na to jak se to pouziva. Mozna si predem kup nejaky levny struh (narex) a zkus si tam ruzne uhly na pokusy.

    Ty 13 mm struhy se u misek hodi na detaily nebo mensi veci. Urcite se taky vyuzije, ale s 16 mm si muzes dovolit jit dal od operky bez vibraci a rizika zlomeni struhu. Vetsi prumer nez 16 jsem nezkousela a to z jednoducheho duvodu - moje pomucka na brouseni vetsi prumer nepodporuje. Takova blbost, ale je dobre vedet, ze nektere pomucky nepodporuji vetsi prumer.

    Spousta veci se pak da doladit sikmym (dlouhym) struhem (vnejsi profil) a pak pak urcite vyuzijes i skrabaky. Tezky bowl scraper a pak minimalne nejaky na vnitrni dolni hranu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam