• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MLIKARNASoustružení (dřeva) a vše s tím spojené...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Pardon, nedelam to schvalne a neber si to prosimte osobne. Pisu dost zkratkovite bez detailu a kdyz se objevi dalsi informace, tak to musim rozvinout. Mas samozrejme pravdu s tim prostredim. Ja to susila ve sklepe, ale vytapenem a pak dosusovani na chodbe, taky relativne teple. Mela jsem to proto radsi ve 4 vrstvach a jeste v tasce od rohlik.cz. Kazdy cca dva dny jsem vytahovala mokry zmackany noviny ze stredu, nechala jen vyschnout a dala zpet. To hlavni obaleni ze stran jsem nemenila. Orech ani nahovetvec mi nepopraskal, merunka taky ne a tresen jen u blbe vysoustruzenych kousku.
    Puvodni suseni pred zabalenim do novin probihalo ve velkych bednach s mokryma struzinama. Ta plisen tam hrozi a taky se tam objevila, ale kdyz se to pravidelne prohazuje, tak se tomu da predejit.
    Polotovary jeste na soustruhu navic navoskuju svickou.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: opravdu je nutné mě pořád poučovat?

    Noviny stačí právě max 2 vrstvy a nic neměníš. Mám za sebou takhle cca 20 polotovarů a praskly jenom dvě švestky. A jak jsem psal, hrozně záleží na tom, kam to dáš. Já to měl na půdě na paletě s ohrádkou. Takže rozumné proudění vzduchu. Vysychaly necelého půl roku. V zimě to bude jiné.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Mokry struziny se samozrejme kazdy den musi prohazovat a vydrzi to tam maximalne tyden. Ale i to staci, aby to seschlo pomaleji. Noviny klidne 3-4 vrstvy a do vnitrku misky nacpat zmackane noviny. Ty sajou mnohem vic, takze se taky musi prvnich par tydnu obmenovat.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    ADAMH: podle fotky by mě lákalo z toho vysoustružit takhle něco na hotovo a počítat s tím, že to praskne. Může to pak dopadnout dobře.
    Do mokrých stružin bych to určitě nedával. Pokud to nechceš sušit v bytě. Je tam velká pravděpodobnost, že to chytne plíseň. Když tak do dvojité vrstvy novin.
    Jinak napůl přes střed a ty polotovary.
    Popřípadě jestli to chceš urychlit s rizikem, že to praskne, tak polotovary a mikrovlnka.
    Z fotky nepoznám, co je to za dřevo. Což je taky důležité. Třeba peckoviny praskají víc.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ONLY_Q: já v tom teda vidím buben jak vyšitej, bylo by i na tympán :-)
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    ADAMH: a nebyla by z toho pěkná " ozdobná koule... nebo tak něco podobného.. podstavec??
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Zmer si vlhkost dreva a uvidis. Kdyby to bylo mokre, tak zpracovat co nejdriv tzn. rozriznout napul a udelat z toho 2 misky na polotovary. A i ty polotovary davat do mokrych struzin a pak do novin. Ale jestli je to suche, tak uz to stejne nekde prasklo a asi na nic pospichat nemusis.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Dostal se mě do ruky tento špalek, prý je suchý a byl skladován v suchu (i tak byl poslední dobou venku, nevím jak dlouho), raději jsem ho ještě přetřel a někde uskladním.

    Napadá váš jak ho zpracovat. Zatím ho mám v kuse, nevím zda je vhodné o půlit apod. Soustružit to při upíchnutí podélně, to pak musím řešit méně sesychající střed a riziko praskání.

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    "Cesta dřeva, aneb příběh jednoho mokrého jilmu, co ležel 2 roky v kopřivách"

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Der Drechsler von Dachau | Der Letzte seines Standes
    https://www.youtube.com/watch?v=zgNjjzDM7TA
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Nakonec si možná něco zbastlím. Tohle je tak uzkoprofilové, že to snad ani nikde k sehnání v CZ nebude :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ADAMH: Jeste jsem nasla dalsi.
    Reviewing the Oneway Drill Wizard, accessory for Wood Lathe
    https://www.youtube.com/watch?v=BLqamgoL_OQ
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Dobry vedet :) Diky za info.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: přímo u Adama. Vyrábí jich málo a nepravidelně, tak je na webu nemá. A nebo jsou tam jen chvíli, když nějaké má.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Na webu ho nema. Kde sis ho vybral?
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Mě včera přišel od Adama škrabák. A minulý týden jsem vytáhl z bedny dva polotovary z jabloně a dodělal je do finálna.

    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: tak on tenhle Adamův "hrubovací" je tvarově dutina. Takže pokud nepůjdeš opravdu kolmo, tak se s ním dá ubírat pěkně. Jen díky tomu, jak je mohutný, tak já si svůj soustruh zastavím, když se "rozvášním" a přestanu být obezřetný. Bavím li se o příčném soustružení.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    WEWERKA: Klidně tu "spamuj" aspon je co číst a na co se dívát.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MERISCZ: Ted mam trosku slabsi nez Adam doporucuje, ale a) chtela jsem neco na rychlejsi uber a doufam, ze se to projevi i na slabsim stroji :) Za b) mozna pujdu do vetsiho.
    Ptala jsem se Adama, ze mi zda hodne melky (bojim se zaseknuti, protoze bezny hrubovaci se na misky nesmi pouzivat) a zda je vhodny i na misky. On mi k tomu napsal tohle:

    Co se prodává běžně je hrubovací určený hlavně pro podelné vřetenové soustružení. Tento je aj na misky.
    Na venky misek mám raději delší nábrus. Dovnitř na hrubování je to jedno, na finál uvnitř potom krátký nábrus.
    Tento nástroj je dostatečně těžký a tuhý a žlábek umožňuje pohodlné odcházení třísky z řezu.
    Plně jej využijí ti kdo mají aspon 1,1kw nebo lépe 1,5kw motor.

    Pocitam, ze kdyz ho nebudu davat k misce kolmo, tak se nic stat nemuze. Vzala jsem radsi dlouhy nabrus, osobni preference :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    WEWERKA: co že to máš za soustruh?
    V čem je 20 dobrá na misky? To mě zajímá.
    Já si jí koupil taky, ale k jinému účelu. Ostatně i Adam píše "Nástroj doporučujeme použít na soustruhy s točným průměr od 400mm a motorem alespon 1,1kW" což můj soustruh nemá ani náhodou. Ubírat s ní misku chce dost citu, protože tříska je hodně velká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam